Calendar Ortodox, 19 iulie. Pomenirea Sfintei Macrina, care și-a dedicat întreaga viață credinței

Sursa:doxologia.ro

Calendar Ortodox 19 iulie. Sfânta Macrina provenea dintr-o familie cu zece copii. A îmbrățișat viața monahală după ce și-a crescut frații și logodnicul ei a murit. Și-a dedicat întreaga viața lui Dumnezeu.

Sfânta Macrina s-a născut în anul 327 și a fost sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Sfânta Macrina a fost cea mai mare dintre cei zece copii ai acestei familii.

Sfânta Macrina a fost logodită cu un nobil, care însă a murit de tânăr. După ce logodnicul ei a trecut la cele veșnice, Macrina nu a mai dorit să se logodească cu alt barbat, spunând că: „Nu este drept ca fecioara logodită o dată cu un barbat să caute după aceea iar logodna; chiar și după legea firii, trebuie să fie o singură logodnă, așa cum este o singura naștere, și o singură moarte.”

Și-a crescut frații

Până când frații ei au ajuns la vârsta maturității, Sfânta Macrina s-a dedicat creșterii și educării lor, apoi, împreună cu mama ei, cu alte câteva rude și foste servitoare s-au retras la o proprietate din Pont, unde au întemeiat o comunitate cu viața de obște, a cărei cârmuitoare a fost Sfânta Macrina.

După un timp, mama sa Emilia și fratele său, Sfântul Vasile cel Mare, au trecut la cele veșnice. La nouă luni după moartea fratelui său, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfântul Grigorie de Nyssa, care a găsit-o pe patul morții. Cei doi și-au împărtășit amintiri despre Sfântul Vasile, au vorbit despre natura omenească, dumnezeiască și despre viața de apoi.

S-a rugat la Dumnezeu

Cu puțin timp înainte de ceasul ieșirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel: „Stăpâne Atotputernice Doamne, Care le dai odihna trupurilor noastre prin somnul morții pentru o vreme, Tu iară le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iartă-mi mie păcatele mele, Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, și dă-mi mie cu suflet curat să ies înaintea Ta din acest trup stricăcios, dăruiește-mi mie ca sufletul meu fără de păcat să se înalțe, ca tămâia înaintea Ta”. După aceea s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, față și inimă, și și-a dat sufletul.

Tot în data de 19 iulie mai sunt pomeniți:

Sfântul Cuvios Die, făcătorul de minuni; Patru Sfinți Sihaștri; Sfântul Teodor, arhiepiscopul Edesei; Aflarea moaștelor Sfăntului Cuvios Serafim de Sarov.