Calendar Ortodox, 12 aprilie. Sfântul Mucenic Sava din Buzău a preferat să-și dea viața decât să abandoneze credința

Sursa:doxologia

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi, 12 aprilie, pe Sfântul Mucenic Sava care a fost ucis de barbari pentru că nu a vrut să se închine idolilor. A fost lovit și aruncat în râul Buzău pentru că nu a renunțat la credința în Dumnezeu.

Calendar Ortodox. Sfântul Mucenic Sava s-a născut în anul 334, într-un sat din zona Buzăului. Parintele său duhovnicesc era preotul Sansala. Cei doi erau calugări misionari în ținutul Buzăului unde, probabil, era și o episcopie și converteau la creștinism numeroși daco-romani, goți și "barbari" închinători la idoli.

În actul martiric al Sfântului Mare Mucenic Sava, se spune că în primăvara anului 372, a treia zi de Paști, noaptea, ostașii lui Athanaric, au prins pe preotul Sansala, cât și pe fericitul Sava, i-au legat și i-au bătut, facându-le multe răni pe trup, ca să îi convingă să se închine idolilor și să mănânce toate cele jertfite lor. Sfântul Sava, înfruntându-i cu bărbăție, a fost condamnat la moarte prin înecare. Legându-i un lemn de gât, barbarii l-au aruncat în râul Buzău.

Așa s-a săvârșit Sfântul Mucenic Sava la vârsta de 38 de ani. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie, 372. Moaștele sale au fost luate de creștini și de preotul Sansala și ascunse. Apoi, de frica goților, "au fost trecute din țara barbară în Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului, de origine din Capadocia.

Calendar Ortodox. Martirul din Dacia Carpatică

Prin anii 373-374, la cererea Sfântului Vasile cel Mare către dregătorul Scitiei Mici, Iunius Soranus, "de a-i trimite moaște de sfinți", prezbiterii din Dacia au trimis moaștele Sfantului Mucenic Sava la Cezareea Capadociei, însoțite de o scrisoare. Aceasta, întocmită de un preot învățat din Dacia sau de Sfântul Bretanion de la Tomis, poarta titlul "Epistolă a Bisericii lui Dumnezeu din Goția (Dacia) către Biserica lui Dumnezeu ce se găsește în Capadocia și către toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Ea a fost adresata, deci, tuturor Bisericilor locale, nu numai celei din Capadocia, dându-i-se un caracter ecumenic, universal, căutând să facă cunoscut tuturor că și în Dacia Carpatică sunt martiri pentru Evanghelia lui Hristos.

Tot în data de 12 aprilie mai sunt pomeniți:

- Sfântul Vasile, episcopul cetății Pariei din Asia Mică;

- Sfantul Neofit Zavoratul;

- Cuvioasa Antuza;

-  Sfinții Mucenici Dima și Protion;

- Cuvioșii Mucenici Mina, David și Ioan;

- Cuviosul Parintele nostru Acachie cel Nou;

- Cuviosul Isaac Sirul;

- Sfantul lerarh Zenon Mărturisitorul, episcopul Veronei.