Calendar cultural – Sibiu 2009

Calendar cultural – Sibiu 2009

Calendarul cultural al Sibiului, singurul oraş din România care a fost, în 2007, Capitală Culturală Europeană, arată, în acest an, destul de asemănător cu cel din 2008, în privinţa marilor festivaluri care dau în continuare pulsul oraşului.

Nu mai puţin de cincizeci de evenimente se află în agenda oficială, însă nu toate acestea poartă, pe bună dreptate, titulatura de festival. Pilonii anului cultural rămân festivalurile consacrate: de teatru, de jazz, de film documentar. Acestora li se alătură şi festivaluri mai recente, destul de promiţătoare, precum şi evenimente care nu sunt prinse în agenda oficială, fiindcă beneficiază de organizatori externi.

Dezgheţ cu jazz

Sibiul cultural se dezgheaţă în luna mai, cu jazz şi teatru. Până la Sibiu Jazz Festival, nu sunt evenimente semnificative – câte un carnaval pe gheaţă, vreun festival de folclor sau coral nu vor reuşi deloc să facă primăvară. Sibiu Jazz Festival a ajuns la ediţia cu numărul 39. Anul acesta, are loc între 11 şi 17 mai, şi cel mai probabil va fi găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor, locul consacrat al festivalului.   Timp de şapte zile, Sibiu Jazz Festival va aduce la Sibiu concerte delicioase, câte două sau trei trupe în fiecare seară, reunite sub tema comună a muzicii de jazz şi interferenţele sale cu folclorul, muzica simfonică, rock, blues şi altele.

„Metamorfozele” lui Purcărete La zece zile după încheierea festivalului de jazz, începe cel mai aşteptat festin cultural al Sibiului: Festivalul Internaţional de Teatru are loc între 28 mai şi 7 iunie. Ca de obicei, timp de zece zile, sute de spectacole din zeci de ţări se vor desfăşura în săli, pe străzi, în curţile clădirilor istorice, în parcuri. Aşteptate sunt şi premierele Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, al căror şir a început deja din ianuarie.

„Visul unei nopţi de vară” a fost montat în regia Luisei Brandsdörfer, cu actorii secţiei germane, fiind urmat de premiera spectacolului “Auto-Da-Fe”, de Tennessee Williams, în regia lui Theodor Cristian Popescu. Constantin Chiriac, directorul teatrului sibian, a anunţat la ce ne mai putem aştepta: la un nou spectacol semnat Gavril Pinte, cel care a realizat „Un tramvai numit Popescu” şi „Astăzi nu se fumează”.

De această dată, un spectacol bazat pe texte de Andrei Codrescu. De asemenea, Silviu Purcărete pregăteşte aducerea spectacolului „Metamorfoze”, montat în 2007 la Luxemburg, iar Andriy Zholdak va reveni la Sibiu cu „Prinţesa Turandot”.

Vară de rock După o primă ediţie în 2007, TIFF promite să întindă şi în 2009 o aripă de la Cluj, spre Sibiu. Festivalul Internaţional de Film Transilvania ar urma să aibă loc între 9-15 iunie, cu proiecţii în cinematograful unic al oraşului şi în aer liber, în Piaţa Mică. Vara se va dovedi prietena evenimentelor muzicale. Festivalul Rockin’ Transilvania este promis pentru 26 – 28 iunie.

Acesta a avut o primă ediţie foarte reuşită anul trecut, pe stadion, fiind programat însă chiar cu puţin timp înainte de cunoscutul Artmania, căruia se pare că i-a luat astfel o parte din public, deşi specificul festivalurilor este diferit. În acest an, evenimentele sunt separate de trei săptămâni: Artmania vine între 17-19 iulie, iar primele trupe anunţate sunt Tristania şi Opeth.

Alte evenimente muzicale ale verii: Concerte Estivale – Zilele Muzicale Româno-Americane, ediţia a VI-a, 14 iunie-4 iulie, şi Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”, 9-15 iulie, ambele organizate de Filarmonica de Stat Sibiu.

Astra Film Fest, comoara din octombrie

Următoarele evenimente importante au loc în octombrie. Festivalul Internaţional “Jazz and More”, deja ajuns la ediţia a cincea, va avea loc între 16-18 octombrie. Festivalul organizat de Asociaţia Culturală Interzone promovează muzica de avangardă şi cele mai reprezentative curente muzicale contemporane. Cel mai aşteptat eveniment al toamnei rămâne Astra Film Fest.

Desfăşurat o dată la doi ani, Astra vine în 2009 între 26 octombrie-1 noiembrie, cu o pleiadă de filme documentare pe temele societăţii contemporane, grupate în secţiunile Internaţional, European, Românesc, Studenţesc. Astra Film Fest este singurul festival sibian care aduce public internaţional, majoritar tânăr – studenţi de la universităţi europene care vin la Sibiu pentru a viziona filmele şi a participa la discuţiile cu cei mai pricepuţi realizatori europeni.

Finalul de an mai aduce Festivalul de Dans Sibiu, între 12-16 noiembrie, cu spectacole de dans susţinute de companii de dans profesioniste şi de amatori, şi Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Poezie, între 21-22 noiembrie, la Teatrul Gong. Acestea sunt numai o parte dintre evenimentele aflate pe agenda oficială a oraşului, gestionată de Casa de Cultură a Municipiului şi Primăria Sibiu. Lista cuprinde numeroase alte acţiuni, festivaluri de folclor, de circ, de animaţie, de balet, de muzică simfonică, medievale sau de magie.

Pe de altă parte, printre evenimentele importante care însă nu figurează în agenda municipalităţii se numără Festivalul Internaţional de Poezie Oskar Pastior, organizat de Literaturhaus Berlin şi Institutul Cultural Român. O a treia ediţie ar urma să se desfăşoare în octombrie.

CALENDAR  

  • 11 - 17 mai - Sibiu Jazz Festival
  • 28 mai – 7 iunie - Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu
  • 9-15 iunie – TIFF
  • 26 – 28 iunie - Festivalul Rockin’ Transilvania
  • 17-19 iulie – Artmania Festival
  • 14 iunie-4 iulie - Zilele Muzicale Româno-Americane
  • 9-15 iulie - Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică şi Compoziţie „Carl Filtsch”
  • 28-30 august - Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane”
  • 16-18 octombrie - Festivalul Internaţional “Jazz and More”
  • 26 octombrie-1 noiembrie - Astra Film Fest
  • 12-16 noiembrie - Festivalul de Dans Sibiu
  • 21-22 noiembrie - Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Poezie

Ne puteți urmări și pe Google News