Sfântul Apostol Toma este prăznuit la data de 6 octombrie în calendarul ortodox. Acesta a fost unul din cei 12 ucenici aleşi de Hristos şi era Galilean, probabil pescar. Află ce nu este bine să faci în această sfânta zi.
Sfântul Apostol Toma supranumit Geamănul a fost unul din cei 12 ucenici aleşi de Hristos şi era Galilean, probabil pescar. Când iudeii îl ameninţau pe Hristos cu moartea când acesta dorea să meargă în Betania pentru a-l învia pe Lazăr, Toma a fost cel care a spus “să mergem şi să murim cu El” (Ioan 11:16). Tot Toma a fost cel care la Cina cea de taină Hristos a spus “Şi unde mă duc Eu, voi ştiţi şi calea” a îndrăznit şi i-a spus lui Hristos: “Doamne, nu ştim unde te duci, cum putem ştii calea?” iar răspunsul este întreaga învăţătură creştină: “Eu sunt Calea, Adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl meu decât prin mine” (Ioan 14:4-6). Când Toma, nefiind prezent la prima arătare a lui Iisus ucenicilor săi, s-a îndoit că acesta ar fi înviat cu adevărat, când Iisus li s-a arătat a doua oară i-a spus lui Toma:
“Adu degetul tău încoace şi vezi mânile mele şi adu mâna ta ş o pune în coasta Mea şi nu fi necredincios ci credincios”. După Cincizecime când Duhul Sfânt s-a pogorât asupra Apostolilor şi a lumii întregi, lui Toma i-au ieşit sorţii să propovăduiască Evanghelia la marginile lumii antice, în India, unde a încreştinat mulţi păgâni bogaţi şi săraci, a hirotonit preoţi şi episcopi. Pentru că a creştinat-o pe Terţiana, soţia prinţului Mazdai acesta a l-a condamnat pe Toma la moarte şi cinci soldaţi l-au străpuns cu suliţele. Trupul său a fost adus la Edesa în jurul anului 167.
Tradiții și obiceiuri ce trebuiesc urmate în această sfânta
zi Mulți români poartă numele de Toma, iar pe 6 octombrie își sărbătoresc ziua onomastică. Tradiția spune că nu este bine să te certi cu apropiații și să ai gânduri necurate. O altă tradiție importantă este să încerci să renunți la vicii măcar în această zi.