În acest an, Izvorul Tămăduiri se sărbătorește pe data de 29 aprilie 2022. Această sărbătoare este închinată Maicii Domnului și amintește de Vinerea Mare. Credincioșii din toată țara stropesc cu aghiasmă curțile și casele.
Izvorul Tămăduiri amintește de Maica Domnului, care a vărsat lacrimi lângă Crucea Mântuitorului. Credincioșii din toată țara merg să scape de boli. Aceștia merg la Sfânta Liturgie din ziua praznicului Izvorul Tămăduirii își iau aghiasmă, apă sfințită pe care o folosesc la stropirea grădinilor, caselor și ogoarelor. Și preoții vizitează casele oamenilor.
După ce preotul a sfinţit apa, acesta îi stropește pe credincioși și le spune: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta, biruinţă binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău”.
Potrivit unei legende, un om orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat pe față cu apa din izvor. Leon, viitorul împărat, l-a văzut și a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”.
Tradiții și superstiții
Credincioșii trebuie să știe că azi nu se spală, coase, nu se fac treburi prin gospodărie. Persoanele care nu respectă aceste obiceiuri riscă să moară sau să se îmbolnăvească.
O altă tradiție spune că lucrurile începute de Izvorul Tămăduirii nu vor fi terminate niciodate și nici nu vor avea rod. Credincioșii trebuie să vorbească cu Dumnezeu și să se roage pentru familia lor.
O altă tradiție spune că trebuie să existe un legământ între fete și băieţi. Acesta are drept scop ajutorul reciproc între cei care au împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viaţa lor.
După ritual, persoanele adulte își vor spune surori, frați, veri şi verişoare şi se vor comporta ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.
În unele regiuni ale ţării, de Izvorul Tămăduirii se mai practică „Jurământul juvenil”. Este vorba despre un ritual între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani. Ei sunt puși să își jure loialitate şi să facă schimb de obiecte foarte importante pentru ei: un colac, un vas de lut sau o lumânare. Acest lucru va arăta adevăratul suflet al omului.