În cadrul celei de-a 219-cea întâlniri a Societăţii Americane de Astronomie, oamenii de ştiinţă au anunţat că, comparând tipurile de stele care formeaza celelalte galaxii cunoscute din Univers, au putut stabili că galaxia noastră are culoarea albă şi atunci când este privită din spaţiu.
Mai mult decât atât, astronomii au precizat că este vorba despre un alb de tipul celui pe care îl are zăpada căzută în lunile de primăvară, imediat după răsăritul soarelui sau cu puţin timp înainte de apus.
"Pentru astronomi, unul dintre parametrii esenţiali îl reprezintă culoarea galaxiei, care ne indică vârsta stelelor, când au început acestea să se formeze – acest lucru s-a întâmplat în zilele noastre sau a avut loc în urmă cu miliarde şi miliade de ani? În plus, e dificil de stabilit culoarea pentru că noi privim galaxia din interior şi praful cosmic ne obturează şi mai mult vederea", explică profesorul Jeffrey Newman, de la Universitatea din Pittsburgh.
Harta culorilor
Drept urmare, profesorul Newman şi studentul său, Tim Licquia, au pus Calea Lactee pe harta galaxiilor pe care noi le putem vedea din afară şi au adunat datele oferite de Sloan Digital Sky Survey, referitoare la aproximativ un milion de galaxii.
Astfel, ei au comparat informaţiile respective cu masa totală a Căii Lactee, dar şi cu datele privind formarea stelelor, căutând similitudini între galaxii. În cazul celor foarte asemănătoare cu galaxia noastră, echipa de cercetători a făcut o medie şi a obţinut culoarea probabilă a Căii Lactee.
"Cea mai bună descriere a acestei culori ar fi aceasta: dacă ne-am uita la zăpada căzută primăvara, care are un aspect granular, cu o oră după răsăritul soarelui sau cu o oră înainte de apus, am vedea acelaşi spectru de culori pe care un astronom din altă galaxie l-ar vedea dacă s-ar uita la Calea Lactee", adaugă profesorul Jeffrey Newman.
Astronomul american mai spune că această culoare a Căii Lactee ne indică faptul că rata formării de noi stele în galaxia noastră a fost în scădere de-a lungul timpului şi că, în prezent, se află într-o fază relativ staţionară.
<iframe width="638" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/HILQHZKM3eU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>