Căldărușani, alături de Putna și Nicula

Mânăstirea Căldărușani va prăznui pentru prima oară, mâine, pe 15 august, noul hram al Adormirii Maicii Domnului. Decizia ca mănăstirea să primească drept hram mutarea cu trupul la ceruri a Fecioarei îi aparține Patriarhului Daniel și a fost dată pe 16 noiembrie 2018. Prea Fericirea sa își motiva decizia prin „evlavia credincioșilor față de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica mare a Mănăstirii Căldărușani”.

Această icoană (foto) este o copie din secolul XIX după icoana „Lidianca” de la Mănăstirea Neamț. Însă o copie-capodoperă, pictată cu o neîntrecută măiestrie și de o valoare inestimabilă. Din păcate, pictorul său nu este cunoscut. La fel ca originalul de la Neamț, icoana de la Căldărușani este una dublă: pe o față Maica Domnului cu Pruncul, cu o splendidă ferecătură de argint aurit, în filigran, bătută cu pietre prețioase și semiprețioase. Icoana este de tipul „Hodighitria” („Îndrumătoarea”), în care Maica ține Pruncu cu mâna stângă și Îl arată cu mâna dreaptă, îndrumând omenirea să-L asculte.

Pe spate, este pictat Sfântul Gheorghe, într-o ipostază mai puțin obișnuită: șezând pe tron, în timp ce balaurul îi zace la picioare.

Mănăstirea Căldărușani mai are două hramuri: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, ale cărui moaște se odihnesc în biserica mare.

Evlavia credincioșilor față de icoana de la Căldărușani a crescut pe măsură ce s-au înmulțit mărturiile despre minunile pe care le săvârșește neîncetat. Încă de acest an, este de așteptat ca noul hram să aducă la ctitoria lui Matei Basarab mulți pelerini dornici să se închine la icoană. Dată fiind apropierea de capitală, se poate spera că Mănăstirea Căldărușani va deveni, pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, un mare punct de pelerinaj, după exemplul Niculei sau Putnei.

Cu ocazia acestui prim hram, va fi săvârșită o liturghie arhierească de către PS Timotei, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor împreună cu un sobor de preoți.