Calcularea pensiei. Cine sunt românii vizaţi? Planul ministrului Muncii e clar

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a lansat recent un anunţ foarte important cu privire la calcularea pensiilor pentru cei care muncesc în străinătate.

Astfel, românii din Diaspora au primit asigurări că nu peste mult timp nu vor mai aştepta calcularea pensiilor ani în şir. „De ziua lor, a românilor de pretutindeni, le spun atât: îi respect, ştiu că muncesc pentru fiecare ban câştigat.

Pentru ei, nu am să renunţ la niciun efort pentru a le face viaţa mai uşoară la muncă. De aici, de acasă, de unde mă gândesc zilnic la ce pot să fac mai mult pentru ca ei să simtă că nu sunt uitaţi.

Pentru cei care au ieşit la pensie în străinătate, îi asigur că vine curând ziua în care nu vor mai aştepta cu anii pentru (re)calcularea pensiilor lor. Sunt ani de când drepturile acestor oameni sunt tratate cu superficialitate. Şi cu veşnice scuze pentru a explica cum nu se poate.

Ba se poate. Indiferent de câtă rezistenţă întâmpin, voi face sistemul să vă respecte. Am tot întrebat dacă a existat o preocupare, în trecut, a miniştrilor PSD, pentru acest subiect.

Nimic. Sunt furibunzi când văd că iese la iveală indiferenţa lor”, a scris Violeta Alexandru duminică seara, pe pagina ei de Facebook. De asemenea, ministrul Muncii a subliniat că de două luni a dat ordin Caselor de Pensii să recupereze întârzierile care se pot recupera.

Totodată, aceasta a dat asigurări că va relua discuţiile cu autorităţile din Italia, Spania şi nu numai, imediat după perioada critică legată de combaterea pandemiei. „Este o problemă care implică autorităţile din România dar şi din străinătate. Le mulţumesc românilor care îşi învaţă copiii să vorbească româneşte sau care îi ajută să nu uite limba română.

Acest lucru, pentru mine, este de nepreţuit”, mai precizat Violeta Alexandru. Amintim că săptămâna trecută, ministrul Finanţelor, Florin Câţu, a dat milioanelor de români o veste nu tocmai încurajatoare cu privire la posibilitatea măririi pensiilor.

„Această lege a pensiilor crează probleme de sustenabilitate a bugetului nu numai pentru 2020, dar și pentru 2021 în 2022.

Doar în 2020 înseamnă un plus de 10 miliarde de lei la buget, plus 30 de miliarde de lei în 2021, bani care nu există, bani care trebuie împrumutaţi.

Aşa cum este construit bugetul şi problemele pe care le avem, legea pensiilor şi alte legi similare cu articole în Parlament  nu au surse de finanţare”, a precizat Florin Câţu.