Academicienii de la Universitatea Edith Cowan din Perth au descoperit că, pe lângă beneficiile mentale și fizice asociate cu călătoriile, acestea pot contribui la menținerea… unui aspect mai tânăr.
"Îmbătrânirea... Deși nu poate fi oprită, poate fi încetinită," a spus cercetătoarea Fangli Hu, aflăm din Daily Mail.
Călătoriile cresc rata metabolică
Expunerea la noi culturi, limbi, medii și activități relaxante poate stimula răspunsurile la stres și poate crește ratele metabolice. Ceea ce încurajează capabilitățile de auto-organizare ale corpului, conform studiului.
Aceasta poate declanșa și un răspuns adaptativ al sistemului imunitar. "Pe scurt, sistemul de auto-apărare devine mai rezistent," a explicat Fangli Hu.
"Hormoni care favorizează repararea și regenerarea țesuturilor pot fi eliberați și pot promova funcționarea sistemului de auto-vindecare."
Plus sport
Exercițiul fizic poate îmbunătăți circulația sângelui, accelera transportul nutrienților. Dar va ajuta și la eliminarea deșeurilor pentru a menține auto-vindecarea. Iar exercițiile moderate sunt benefice pentru oase, mușchi și articulații, pe lângă susținerea sistemului anti-uzură al corpului.
Australienii sunt bine familiarizați cu beneficiile pentru sănătate ale timpului liber, cu un număr tot mai mare de companii care includ "zile de odihnă" în contractele lor de muncă și cu săptămânile de lucru de patru zile ca subiect de interes pentru ziua de mâine.
Antiîmbătrânire
"Turismul este o parte a unui stil de viață sănătos care poate contribui potențial la sănătatea fizică și mentală și poate promova îmbătrânirea sănătoasă," a mai spus cercetătoarea.
"Călătorind, te poți cufunda într-un nou mediu – în special în peisaje terapeutice precum păduri și plaje – și acestea pot ajuta la reducerea stresului și îmbunătățirea bunăstării mentale."Fiind departe și în afara rutinei, oamenii sunt mai predispuși să fie activi, aventuroși și interactivi.
"Călătoriile pot promova activitatea fizică, cum ar fi mersul pe jos, drumețiile, ciclismul – multe activități care pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, metabolismul, tensiunea musculară și multe alte aspecte ale funcționalității corpului," a subliniat Hu.
Necunoscutul ne ține în priză
"Călătoriile ne pot forța să interacționăm – interacțiunea cu alți turiști, interacțiunea cu localnicii sau chiar cu animalele poate îmbunătăți starea de spirit. Poate reduce sentimentul de singurătate și poate îmbunătăți funcția cognitivă. Călătoriile pot chiar îmbunătăți alimentația sănătoasă – încercând alimente proaspete și locale."
Desigur, nu totul legat de călătorii este plăcut sau relaxant. Cine nu a mâncat ceva care l-a făcut să se simtă rău sau a așteptat o valiză dispărută la banda de bagaje?
"Numai experiențele turistice pozitive pot avea potențiale beneficii pentru sănătate," spune Hu.
"Experiențele negative pot duce la deteriorarea sănătății."
Pe bani puțini
Oamenii diferiți au așteptări și nevoi diferite și trebuie să își evalueze cerințele financiare, de sănătate și de acces înainte de a rezerva o călătorie.
”Nu este necesar să cheltuiești mult, a spus Hu.
"Chiar și călătoriile de weekend pot avea un potențial beneficiu pentru sănătate. Totul depinde de situațiile oamenilor."