Tinerii din România vor avea posibilitatea să viziteze gratuit anumite destinații din Europa. Prin intermediul programului Discover EU aceștia vor primi permise de călătorie. Inițiativa aparține Comisiei Europene (CE), iar perioada de înscriere se va încheia pe 30 aprilie.
Discover EU. Tinerii pot călători gratuit în Europa
Peste 1.400 de tineri vor putea intra în posesia acestor permise de călătorie până la finalul lunii. Pentru această fază a programului Discover EU, Comisia Europeană a pregătit în 35.500 de bilete de călătorie gratuite.
„Sunt eligibili să se înscrie tinerii născuți între 1 iulie 2005 (inclusiv) și 30 iunie 2006(inclusiv), rezidenți într-un stat membru UE sau într-o țară terță asociată la programul Erasmus+ (Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia).”, conform unui comunicat remis de Edupedu.ro.
Perioada de înscriere
Tinerii din România care vor să beneficieze de această facilitate se pot înscrie până la data de 30 aprilie, ora 13:00. Cei selectați în urma depunerii solicitărilor vor putea călători în perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2025.
Confom CE, la faza din octombrie 2023, peste 6.000 de tineri din România au depus cereri în acest sens. Dintre aceștia, 1.509 au primit un permis de călătorie pentru a vizita Europa în mod gratuit.
Din anul 2018 și până în prezent, peste de 33.000 de tineri din țara noastră au participat la programul DiscoverEU. În jur de 11.500 dintre aceștia au obținut un permis de călătorie.
Tinerii acceptați în Discover EU își pot planifica propriile rute
Beneficiarii din România își pot planifica propriile rute prin Europa. Totodată, aceștia se pot inspira din variantele deja existente în portofoliul programului derulat de CE.
„Participanții pot beneficia, de asemenea, de itinerarul cultural DiscoverEU, o inițiativă a Anului european al tineretului 2022, care combină diverse destinații culturale, inclusiv arhitectura, muzica, arta fină, teatrul, moda și designul. Participanții pot vizita capitalele europene ale culturii, care se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locațiile „Access City Award”, care sunt orașe care au mers mai departe pentru a deveni mai accesibile tuturor”, a transmis Comisia Europeană.