Labirinturile lui Alexis. Vă puteți plimba printre ele, la Galeria Romană găsiți. Până la 29 octombrie găsiți o parte din sufletul Cubei, expoziția „Auto-retraso”, a pictorului Alexis Fernandez Arce, aflat pentru a treia oară în România. Lucrările din aceasă expunere au ca temă labirintul. O călătorie prin și printre labirinturile artistului cubanez îți schimbă, măcar pentru o vreme, optica asupra vieții.
Labirintul este un simbol ușor de înțeles, spunea Alexis Fernandez Arce la vernisajul expoziției sale. Este adevărat, regăsești și recunoști ușor labirintul în lucrările artistului cubanez, numai că fiecare lucrare are alt strigăt, altă problemă, alt drum, altă alegere. Toată expoziția este un labirint format din mai multe labirinturi, din mai multe căi și încercări. Ziua Culturii Cubaneze, din 20 octombrie, a fost prilejul de a-l cunoaște pe Alexis Fernandez Arce, de a asculta melodii cubaneze și a înțelege ce importanță are pentru poporul cubanez cultura.
Ambsadaroul Republicii Cuba (sacou alb), Emil Ene, Monica Andronic
„Pe Alexis l-am întâlnit recent, iar în lucrările lui am descoperit o parte din Cuba și din spiritul acestei țări: căldură, exuberanță, aerul retro, marcat de influențe coloniale, și multe altele”, spunea Monica Andronic, care împreună cu Emil Ene au fost gazde perfecte pentru o seară fabuloasă.
„Expoziția se intitulează Auto-retraso - un joc de cuvinte al artistului, ca o întoarcere a sinelui către sine, o invitație la introspecție. Privind lucările prezente pe simeze îți imaginezi o călătorie prin labirinturile fiecăruia dintre noi, atunci când suntem puși în fața căii pe care să pornim. Fiecare plecare este o invitație la reîntoarcere, în fapt, un apel la păstrarea legăturii cu locul primordial al fiecăruia dintre noi.(...) Vă invit să vă descoperiți propriul labirint”.
La vernisajul dedicat Zilei Culturii Cubaneze a participat și ambasadorul Repubicii Cuba în România Excelența Sa Nieves Iliana Hernandez Portales, care s-a arătat foarte încântată de cei care au venit la această sărbătoare: artiști, galeriști, membri ai Corpului Diplomatic, ambasadori, foști ambasadori. Muzica a înveselit fiecare colțișor din Galeria Romanăm și a transmis participanților la vernsiaj o stare extraordinar de bună, de sărbătoare.
Alexis Fernandez Arce, pictorul „labirintic”
Cultura și națiunea, inseparabile
„La 20 octombrie 1868, când s-a cântat pentru prima dată imnul la Bayamesa, s-au pus bazele sentimentelor de suveranitate și independență ale națiunii noastre. Călit în luptă, ferm, flexibil și delicat fir de oțel, imnul de la Bayamo ne-a însoțit întotdeauna.Versurile și notele au răsărit în memoria populară din contacul cu o realitate concretă și din visele care au inspirat lupta noastră, acțiunea și creația” a spus ambasadorul Cubei. „La un popor ca al nostru, cultura și națiunea sunt procese inseparabile, de construcție permanentă, iar simbolurile patriei, drapelul, imnul, stema, floarea Mariposa, palmierul fac, de asemenea, parte din,cultura cubaneză. (...) Și pentru aceasă sărbătoare prezentăm o mostră încărcată de culori și simboluri poprii identității noastre. Este ceea ce caracterizează opera artistului”, ne-a introdus Excelența Sa în misterioasa și labirintica lume a lui Alexis Fernandez Arce.
Ajutor pentru cei de acasă
Autorul operelor expuse pe simeze, Alexis Fernandez Arce a mărturisit că ideea acestei expoziții s-a născut încă de anul trecut. L-a entuziasmat gândul unei sărbători create de el pentru marea sărbătoare: Ziua Culturii Cubaneze. „Am reluat din expozițiile anterioare tema labirintului. Labirintul ca simbol al deciziilor pe care trebuie să le luăm zi de zi, al drumurilor pe care le alegem, pe care pornim. Este un simbol simplu, pe care îl înțelege oricine”, a spus artistul.
Această expoziție este și un prilej ca oamenii, de oriunde ar fi ei, iubitori ai artei, să scoată la suprafață sentimentul solidarității. „O împrejurare specială: acum o săptămână prin Cuba a s-a abătut un uragan tropical, în partea estică a Cubei. Provincia Guantanamo a fost devastată complet. Foarte mulți oameni au rămas fără case. Chiar dacă nu am avut nicio pierdere de viață omenească, cei care au rămas acolo, fără nimic, trebuie să înceapă labirintul lor de la zero. Așa că o parte din încasările din această expoziție va merge spre ajutorarea acelor oameni”, a adăugat pictorul, ceea ce a creat o stare de emoție profundă.
„Auto-retraso” este, așadar, un prilej a reflecta. Viața noastră este, zi de zi, un labirint format din mai multe labirinturi.
Expoziția „Auto-retraso” se poate vizita la Galeria Romană, din bulevardul Lascăr Catargiu, numărul 1, până la 29 octombrie.