Călătorie desenată în jurul lumii

Călătorie desenată în jurul lumii

Biţă, Todiţă şi Mus, eroii colecţiei de benzi desenate care se lansează din 4 iunie împreună cu "Evenimentul Zilei", îi invită pe copii într-o inedită aventură.

Vrăjitori răi, hidoşi traficanţi de droguri şi maleficul doctor Hienus. Cu ei luptă Biţă, Todiţă şi Mus pentru a salva animale aflate în pericol, oameni căzuţi în sclavie şi, într-un final, întreaga lume.

În cele patru cărticele care apar în luna iunie împreună cu "Evenimentul Zilei", renumitul caricaturist Adrian Andronic reuşeşte să explice pe înţelesul copiilor de toate vârstele noţiunile de bine şi de rău. "Nu sunt ca acelea... cu şoricelul care îi dă în cap la pisică, ci sunt pline de învăţături!", spune Andronic. Firul epic, extrem de palpitant, îi poartă pe cei trei eroi prin toată lumea.

"O minimă cultură pentru copii"

Astfel, cărticelele tind să devină mici enciclopedii ilustrate – pe lângă geografie, pe care autorul a pus un accent deosebit, atât copiii, cât şi cei mari, pot să înveţe lucruri inedite despre animale sau plante şi să afle noţiuni de antropologie. "Educativ e puţin spus, sunt o minimă cultură pentru copii. Eu am crescut doi şi ştiu ce să fac pentru ei", explică Andronic.

Cu toate acestea, nicio secundă nu realizezi că aventura poate fi doar un pretext. În "Corabia de gheaţă", "Aventuri în Africa", "Misterul din insulă" şi "Prietenii animalelor", cele patru cărticele ale colecţiei, totul este simplu, logic, de un firesc debordant. Mus, adică "musafir de pe altă planetă“, este ghidul celor doi prieteni, Biţă şi Todiţă, în călătoria lor formidabilă în jurul pământului.

El se dovedeşte a fi un profesor excelent, dar şi un protector devotat. Când lucrurile se complică, nu ezită să folosească puternicul pistol cu lans-rază, care paralizează orice vietate.

"N-am vrut să omoare, nici măcar pe un bandit nu e bine să-l omori", spune autorul. Binele învinge întotdeauna, iar răul dispare sau se transformă.

Încă din primul volum, "Corabia de gheaţă", care apare pe 4 iunie, piraţii înfricoşători devin, după ce îi întâlnesc pe eroi, "cei mai cuminţi piraţi din lume". Acţiunea incitantă, comicul de caracter şi de situaţie şi rolul educativ - atuurile incontestabile ale colecţiei - sunt completate de calitatea excepţională a desenelor.

O viaţă ilustrată

Adrian Andronic este unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti şi autori de benzi desenate din România. S-a născut în 1939, iar la numai 17 ani a publicat prima caricatură în "Scânteia tineretului".

Din acel moment, pentru mai bine de jumătate de secol, opere semnate Adrian Andronic au apărut în aproape toată presa naţională. De-a lungul timpului, artistul a scos cinci albume de caricatură şi peste 80 de cărţi pentru copii.

Ne puteți urmări și pe Google News