Călătorești și nu plătești cazare. Da, se poate! A schimbat viețile a milioane de oameni

Având în vedere ca suntem în perioada concediilor, zilele acestea m-am gândit să scriu despre o aplicație de travelling despre care nu auzisem până acum câteva săptămâni. În contextul în care pandemia provocată de noul coronavirus a afectat puternic industria turismului, iar companiile aeriene se confruntă cu o criză fără precedent, o escapadă în străinătate rămâne doar un vis frumos, cel puțin pentru moment. Dar este bine să fim la curent cu noutățile, nu?

Apariția companiilor aeriene low cost a schimbat pentru totdeauna modul în care oamenii pot călători. Dacă până în urmă cu doar câțiva ani un bilet de avion era un bun de lux, în prezent lucrurile arată complet diferit. Grație unor companii precum Wizz Air sau Raynair oricine poate pleca într-un city break sau într-o vacanță prelungită fără să scoată din buzunare sume exorbitante. Cu toate că problema transportului spre o țară străină nu mai reprezintă un impediment, rămâne totuși un factor care, de cele mai multe ori ne dă bătăi de cap: cazarea.

Sigur, există aplicații precum Booking sau Airbnb în care avem oferte pentru toate buzunarele, dar dacă v-aș spune că am descoperit o aplicație, sau mai bine zis o comunitate, care vă permite să vizitați o țară străină fără să plătiți cazarea?!

Ce este Couchsurfing?

În zilele noastre, tinerii, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, au dezvoltat o adevărată pasiune pentru a cutreiera lumea și a se bucura de experiențe inedite. Desigur, călătoriile nu sunt tocmai ieftine, iar cea mai mare parte din bani se duce pe cazare. Nu este de mirare că tot ei au venit cu ideea de a forma o comunitate unde cazare nu mai reprezintă o problemă.

Așadar, Coouchsurfing (explorarea lumii canapea cu canapea) îți permite să vizitezi lumea și te scapă de cheltuielile de cazare, permițând-ți să te cazezi la membri acestei comunități. Din 2004 și până în prezent, Couchsurfing este folosit de 15 milioane de persoane din peste 240 de țări.

Dar dacă nu plătești, gazda ce primește în schimb? Ei bine, când ajungeți în casa gazdei, conform politicii comunității, ar fi indicat să îi aduceți un suvenir din țara dvs., sau să faceți cinste cu cina sau cu prânzul într-o zi, și evident, să fiți o companie agreabilă.

Cum funcționează Couchsurfing

Haideți să luăm un exemplu practic. Să presupunem că doriți să plecați într-un citybreak sau într-o vacanță în Madrid. Dacă vrei să folosești Couchsurfing, poți accesa site-ul sau poți descărca aplicația de pe Magazin Play. Pentru început, trebuie să îți faci un cont. Încarci câteva fotografii și completezi câteva informații despre tine. De ce vrei să faci parte din această comunitate, cu ce îi poți ajuta pe ceilalți membri, care sunt pasiunile și interesele tale și, poate unul dintre cele mai importante aspecte, dacă ești dispus să fi gazdă pentru alte persoane. După ce ți-ai pus profilul la punct, cauți destinația, Madrid în cazul nostru, și iei legătura cu persoane de acolo care te pot găzdui și planificați împreună detaliile călătoriei.

Pe lângă un loc unde poți sta, pe Couchsurfing poți căuta și oameni cu care ți-ai putea petrece timpul cât stai acolo, localnici care ți-ar putea face un tur complet al orașului, evenimente la care poți participa, dar și alți couchsurfers care vizitează destinația și cu care poți face schimb de impresii.

Este Couchsurfing sigur?

Ideea de a sta în casa unei persoane necunoscute nu este pe placul tuturor. Dar trebuie să știți că această comunitate este destul de sigură. În primul rând, dacă un călător a avut o experiență neplăcută cu o gazdă, aceasta va fi raportată imediat și va fi eliminată din comunitate într-un timp destul de scurt.

În al doilea rând, atunci când căutați o gazdă, trebuie să țineți cont de câteva aspecte din profilul ei/lui. Unul dintre cele mai importante ar fi referințele, adică impresiile lăsate de cei care au mai stat în gazdă la membrul respectiv. Așadar, ar fi cazul să evitați persoanele care nu au recomandări. De asemenea, dacă vreți să verificați veridicitatea unui profil, fie căutați persoana respectivă pe alte rețele sociale precum Facebook și Instagram, fie vă uitați dacă are o bifă verde în fața profilului. În cazul în care există acea bifă, înseamnă cu utilizatorul a plătit un abonament pe viață, iar contul lui este verificat în detaliu.

Ba mai mult, fiecare oraș are un ambasador, o persoană avizată, cu care poți lua legătura pentru orice detaliu. De regulă, un ambasador ia legătura cu un utilizator nou, îi prezintă regulile, și ăl roagă să își completeze în detaliu profilul pentru o experiență cât mai plăcută.

Pe mine m-a contactat contactat Chelsea din Nairobi, Kenya: „Bună, Mihaela. Sper că ești pregătită să cunoști oameni noi, să participi la evenimente și să vezi cât mai multe locuri. Despre asta este Couchsurfing. Completarea corectă a profilului tău și cunoașterea regulilor acestei comunități te vor ajuta să ai o experiență sigură și plăcută. Pentru orice nelămuriri sau întrebare, îți stau la dispoziție. Toate cele bune”.

Având în vedere că nu am fost parte a acestei comunități, am decis să iau legătura cu un membru din București. Așadar, Roxana m-a ajutat să înțeleg mult mai bine despre ce este vorba.

„Couchsurfing nu este un site care te ajută doar să călătorești, se pleacă de la premisa unei comunități, schimb cultural și networking. Mulți membri menționează pe profilul lor că acesta nu este un site de „free accomodation” și cam asta este în practică. Pentru cazare poți să folosești Airbnb, nu e gratis, dar e mai ieftină decât Booking. Pe CS (Couchsurfing) oamenii împărtășesc cine, experiențe, petrec timpul împreună sau pot doar ajută cu cazarea, în funcție de disponibilitatea fiecăruia.

Imaginează-ți că ai plănuit să călătorești singură, dacă nu ești o persoană solitară, vei avea nevoia să socializezi cu cineva, să nu iei cină singură, poate nu ai avut timp să te documentezi despre un oraș - dar un localnic (membru CS) îți poate face un tur rapid și vei experimenta și lucruri care sunt mai puțin turistice, sau poate să fi primită în gazdă sau să primești în gazdă pe cineva că oricum casă îți permite... persoanele care merg pe „canapeaua” unui membru CS duc în semn de mulțumire mici atenții din țară din care provin: magneți, ciocolată, vin, vederi etc.

Pe CS nu călătoresc doare persoane cu bugete reduse, am întâlnit avocați și char mici antreprenori care folosesc CS”, ne-a declarat Roxana.

Evz.ro: Cât de sigura este această comunitate? Te-ai simțiți vreodată pusă într-o situație delicată sau ai auzit vreo întâmplare de acest fel?

„Comunitatea este la fel de sigură ca și utilizare oricărui site de social media în primă fază. Există o opțiune de verificare membru CS, dar având o valoare de aproximativ 50 euro, nu toată lumea o folosește. Deci, siguranța vine din feedback-ul primit de la ceilalți membri.

Atunci când găzduiești un străin la ține acasă poți să îi comunici ce reguli are casa, dacă le acceptă sau nu. Adică, cine nu se simte în siguranță poate cere o copie a actului de identitate în calitate de „host” și dacă musafirul este de acord cu asta bine, dacă nu e liber să abordeze alți membrii CS. Este un baraj mental mai mare că femeie să găzduiești un bărbat necunoscut la ține acasă, în plus sunt și bariere culturale uneori. Dar nu am avut probleme”.

Evz.ro: Există persoane care nu înțeleg conceptul care stă la baza acestei comunități și folosesc aplicația ca un site de dating?

Persoanele care nu înțeleg conceptul sunt, dar trierea se face rapid. De obicei, sunt persoane fără nicio recomandare pe profil, cu profil nou, și ții scriu cu mult timp înainte că vor să viziteze orașul tău în funcție de disponibilitatea ta. Desigur că, o persoană cu discernământ face distincția între acest tip de abordări...sau ar trebui să facă, fără a se pune în pericol. Atunci când întâlnesc o noua persoană, obișnuiesc să îmi iau niște minime măsuri de siguranță, anume: am o bună prietenă care se trezește cu check-in-uri de la mine, screenshoturi cu conversații/nr telefon de pe WhatsApp privind punctul de întâlnire și așa mai departe, nu dintr-un mare scepticism față de Couchsurfing, ci pentru că în general consider că este mai bine să previi, decât să vindeci. Așadar, recomand ca fiecare să aibă o persoană de încredere care știe de interacțiunile cu persoanele necunoscute”, mai spune Roxana.

În loc de concluzii

Couchsurfing reprezintă o comunitate și o metodă extraordinară pentru cei care călătoresc singuri, sau alături de încă un prieten/o prietenă. Vă îndemn să o folosiți pentru că sunt de părere că este o experiență care trebuie avută cel puțin odată în viață. Interacțiunea cu persoane din alte culturi, vizitarea unei țări străine, cunoașterea altor culturi și tradiții sunt factori importanți în dezvoltarea noastră și sunt de părere că trebuie să ne folosim de toate resursele pe care le avem pentru a ne dezvolta cât mai mult. Cu toate acestea, vă îndemn și să fiți atenți, să verificați bine membri comunității și să fiți pe fază. Siguranța trebuie să fie mereu pe primul loc.