Noul lider egiptean vrea reluarea relaţiilor cu Teheranul. Cum comentează presa israeliană

Noul lider egiptean vrea reluarea relaţiilor cu Teheranul. Cum comentează presa israeliană

Egiptul trebuie să restabilească relaţii normale cu Iranul pentru a asigura un echilibru strategic în regiune, a declarat preşedintele ales egiptean, Mohamed Mursi, într-un interviu acordat agenţiei iraniene FARS.

UPDATE: Preşedinţia egipteană a negat, azi, că preşedintele ales, Mohamed Mursi, a acordat un interviu agenţiei iraniene Fars.

''Mohamed Mursi n-a dat nici un interviu pentru Fars şi tot ceea ce această agenţie a publicat este fără temei'', a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei, citat de agenţia oficială egipteană Mena.

Potrivit Fars, noul preşedinte egiptean a lăudat întărirea relaţiilor dintre Iran şi Egipt, întrerupte de peste 30 de ani, şi a anunţat că doreşte ''să revizuiască'' acordurile de pace cu Israelul, într-un interviu acordat agenţiei iraniene. Relaţii normale cu Iranul

Ne puteți urmări și pe Google News

În discursul său către naţiune, rostit la scurt timp după victoria sa la alegerile prezidenţiale, Morsi a promis duminică respectarea tratatelor internaţionale semnate de către ţara sa. "Trebuie restabilite relaţii normale cu Iranul pe o bază mutual avantajoasă. Asta va permite asigurarea unui echilibru strategic în regiune. Este una dintre tezele programului meu prezidenţial", a indicat şeful statului egiptean, potrivit agenţiei Ria Novosti. Relaţiile dintre Cairo şi Teheran au fost afectate, în 1980, de semnarea Tratatului de pace dintre Egipt şi Israel, de către fostul preşedinte egiptean Anwar al Sadat. După protestele de anul trecut, din Egipt, care au culminat cu alungarea de la putere a fostului preşedinte, Teheranul a insistat că relaţiile cu noua putere de la Cairo trebuie reluate.

În cazul reluării relaţiilor, Iranul promite Egiptului o susţinere economică urgentă pentru a ajuta noul regim de la Cairo să reziste presiunilor Statelor Unite.

Pe de altă parte,  presa israeliană relata astăzi cu îngrijorare despre schimbarea contextului politic din regiune în urma victoriei candidatului Fraţilor Musulmani, Mohamed Mursi, la alegerile prezidenţiale din Egipt. "Tenebre în Egipt", titra cotidianul Yediot Aharonot. "Victoria islamiştilor extremişti în Egipt îngrijorează Israelul", chiar dacă Mursi a promis că va respecta angajamentele internaţionale asumate de Cairo, scrie ziarul.

"O victorie periculoasă", insistă editorialistul Semadar Perry, reamintind că Mursi a condus odată un comitet care urmărea "războiul împotriva sionismului" şi că Hamas-ul palestinian face parte din mişcarea Fraţilor Musulmani. "Israelul trebuie să se repoziţioneze şi să fie pregătit pentru orice eventualitate", avertizează un alt ziarist, Alex Fishman, specialist în probleme militare.

"Teama a devenit realitate: Fraţii Musulmani sunt la putere în Egip"', titra cotidianul de centru-dreapta Maariv, adăugând că "Tratatul de pace este pus la încercare".

Candidatul Fraţilor Musulmani, Mohamed Mursi, a fost ales preşedinte al Egiptului, conform rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidenţiale din Egipt anunţate ieri. Potrivit Comisiei electorale, Mohamed Morsi a obţinut 51,73% din voturi, în timp de rivalul său, generalul Ahmed Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak, a fost votat de 48,27% dintre alegători