„Câinii sunt exterminați pentru bani!” Acuzațiile unui voluntar al unei asociații pentru protecția animalelor redeschid un dosar mai vechi.
„Câinii sunt exterminați pentru bani!” Acuzațiile unui voluntar. Zilele trecute, o postare pe facebook și, mai apoi, un apel făcut la 112 alertau polițiștii că, la margine de București, sunt arse trupurile foarte multor câini. Peste o sută de animale fără stăpân erau incinerate în containere ce aparțin unui adăpost pentru animale.
Costin D., voluntar al unei asociații pentru protecția animalelor spune că acest episod impresionant și, deopotrivă, revoltător nu ar fi singular. Ba, mai mult, e doar o parte extrem de mică parte a cruzimilor îndreptate, de-a lungul anilor, asupra câinilor fără stăpân din România.
A unui sistem de extreminare și de masacrare în ”lagăre” a bietelor animale pentru care nu se dorește adopția sau sterilizarea din rațiuni pur financiare. Dar și de îmbogățire a unor personaje care fac trafic cu bietele animale.
Nimănui nu-i pasă dacă animalele să mănâncă, de foame, între ele
Dragostea, în special, pentru câini, l-a aproapiat foarte mult pe Costin de asociațiile care luptă pentru protecția animalelor. De aceea, în urmă cu trei ani, bărbatul în vârstă de 42 de ani s-a implicat total în lupta pentru salvarea bietelor animăluțe.
Le duce de mâncare acolo unde îl poartă drumurile, îi culege de pe câmpuri, le oblojește rănile și îi duce la sterilizat sau le găsește, cât de repede poate, un stăpân. Totul pe propria cheltuială, dar și cu ajutorul unor oameni cu suflet. Medici veterinari, reprezentanți ai unor asociații.
„Câinii sunt exterminați pentru bani!” Acuzațiile unui voluntar
Însă, ce i-a fost dat să trăiască, să vadă de când luptă pentru viața cățeilor, depășește, mărturișește voluntarul, orice închipuire. ”În România câinii sunt exterminați, sunt masacrați pentru bani! E mai rentabil petru ei să-i ucidă sau să-i abandneze decât să-i sterilizeze”, spune Costin ca o concluzie sinistră a ceea ce avea să-mi povestească în continuare.
Cei trei ani de voluntariat i-au demonstrat din plin, din păcate, acest lucru. La margine de orașe, pe câmpuri, în locuri părăsite, uitate de lume, viețuiesc în abandon zeci de mii de câini. În toată țara, poate chiar sute de mii de animale pe care fie stăpânii lor le-au aruncat acolo, fie chiar acei așa-ziși salvatori s-au debarasat de ei fără să le pese dacă vor mai trăi sau nu. Sau dacă se vor mânca între ei...
Și asta după ce au încasat, din donații sau din sponsorizări, sume frumoase de ordinul a zecilor sau chiar a sutelor de mii de euro ca să-i îngrijească și să-i salveze.
„Așa percep unii: cățelul care i-a slujit cu credință este un gunoi pe care îl aruncă”
”E îngrozitor ce se întâmplă în România. Pentru că legile care obligă la sterilizarea și microciparea cățeilor nu sunt respectate, populația canină fără stăpân nu scade, așa cum s-ar putea crede. Ba chiar este în creștere. Cățeii nu mai sunt pe străzile orașelor de unde îi culeg hingherii, dar sunt cu zecile de mii pe câmpuri, la marginea orașelor.
Mai ales a celor din sudul țării. Sunt abandonați. Că așa percep unii: cățelul care i-a slujit cu credință este un gunoi pe care îl aruncă. Dacă ar fi să număr toți câinii pe care îi văd pe câmpurile pe unde am fost, cred că sunt peste o mie. Printre ei sunt și animale de rasă, nu numai maidanezi.
Eu hrănesc la anumite intervale de timp peste 400 de căței care trăiesc la margine de drumuri. Le duc mâncare, apă și încerc să-i scot de acolo, să le găsesc o famiie pentru adopție. Am reușit să dau 200, dar din 2.000...”, spune cu amărăciune Costin.
„Câinii sunt exterminați pentru bani!” Acuzațiile unui voluntar: Vânătorii îi împușcă cu acoperire legală
Aceste animale sunt într-un permanent pericol de moarte. Nu numai căldura și frigul excesive, bolile, foamea sau alți căței sălbăticiți după abandon le sunt dușmani, ci și vânătorii care îi extermină.
„Câinii sunt exterminați pentru bani!” Acuzațiile unui voluntar - continuare în pagina următoare
Personaje fără suflet care chiar se mândresc cu asasinarea cât mai multor căței fără stăpân. Și asta pentru că există o lege a vânătorii care permite împușcarea câinilor, dar și a pisicilor hoinare care se află pe fondurile de vânătoare la mai mult de 200 de metri de orice gospodărie, pe terenuri intravilane. Sunt considerați dăunători pentru specii de păsări care se cuibăresc la sol.
„Am văzut câini împușcați, legați cu sârmă și băgați în saci, cu trupurile pline de viermi și de răni groaznice...”
„E un masacru al câinilor care nu se mai oprește de 20 de ani. În loc să investescă odată în sterilizarea și ciparea lor, preferă să-i ucidă. Fie îi împușcă, cu acoperire legală, fie îi abandonează în câmp băgați câte zece într-un sac legat la gură cu sârmă. Pe unii căței îi leagă cu sârmă de picioare, să nu se mai poată salva, să nu mai poată ieși din sac.
E ca și cum ai atârna un bolovan de gâtul unui om cu mâinile legate aruncat în apă. E crimă! În toți anii ăștia de voluntariat m-am îngrozit.
Un masacru al câinilor
Am văzut câini împușcați, răniți din bătaie, legați cu sârmă și băgați în saci, cu trupurile pline de viermi și de răni groaznice... Am descoperit cadavre în putrefacție sau doar părți ale scheletelor cățeilor care, cel mai probabil, au murit în chinuri îngrozitoare”, își amintește Costin de groaznicele expriențe trăite ca voluntar al unei asociații care luptă pentru protecția animalelor.
Însă, într-un astfel de peisaj sumbru, în care mii de câini maidanezi sunt exterminați fie prin abandon, fie prin împușcare, fie sunt lăsați sp moară în adăposturi, se ridică mai multe întrebări. De ce autoritățile nu intervin și privesc cu pasivitate exterminarea, masacrarea cățeilor?
De ce nu se aplică legea prin care animalale - mai puțin cele cu pedigree -, trebuie să fie steriizate și cipate. De ce nu se face un control strict al așa-ziselor adăposturi pe care reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor le numesc ”lagăre de exteminare”.
Adăposturi în care nu se știe câți câini intră după ce sunt luați de hingheri de pe stradă, câți sunt eutanasiați și cum este aplicat acest procedeu medical.
Cer bani să salveze cățeii, dar cele mai multe animale sunt exterminate
”Știi de ce? Pentru bani. Sunt așa-zise asociații care pozează în salvatori. Scot animalele din adăposturi unde ar fi eutanasiate în termenul de 14 zile și apoi declanșează campanii emoționante de donații și de sponsorizări în numele bietelor animale.
Pun poze cu cățeii pe facebook. Se strâng zeci de mii de euro pentru un cățel. Adică cer bani pentru salvarea lui. Chipurile, să îi găsească familii care să îl adopte, să îl îngrijească, să-l hrănească. Și lumea dă, ca să îi salveze. Cel puțin așa cred oamenii de bine că dau ban pentru căței...
„Câinii sunt exterminați pentru bani!” Acuzațiile unui voluntar - continuare în pagina următoare
Însă, cu banii se fac alte lucruri numai salvarea cățeilor nu, iar bietele animale ajung pe câmpuri unde vor muri în chinuri. Iar ei, ”salvatorii”, rămân cu banii luați de la oameni. Unii câini mor în adăposturi din cauza condițiilor groaznice, iar trupurile le sunt arse în crematorii...
„Câinii sunt exterminați pentru bani!” - ce a descoperit Poliția
Așa cum s-a întâmplat recent la marginea Bucureștiului unde poliția a descoperit că sunt arse trupurile a peste o sută de câini. Poate unele dintre animale au fost băgate de vii acolo, nu se știe...
Bucureștiul și Ilfovul sunt înconjurate de zeci de asemenea adăposturi ilegale, de ”lagăre de exterminare” a cățeilor fără stăpân”, mai spune voluntarul Costin.
Poate ar părea de domenul incredibilului, dar există filiere bine organizate de indivizi care scot bani de pe urma traficului cu animale de companie. A cățeilor maidanezi, în speță. Cei care sunt implicați în salvarea animalelor vorbesc de o legătură foarte strânsă între unii hingheri, așa-zisele asociații care cer bani pentru salvarea animalelor și traficanții români sau străini. Piața cu cea mai mare căutare a animalelor de compaie provenite din România este Anglia.
„Câinii sunt exterminați pentru bani!” „Se strâng zeci de mii euro. Ei rămân cu banii, iar cățeii sunt abandonați sau uciși”
”Cățeii norocoși, cei care scapă din infernul din aceste adăposturi, cei care nu mor din cauza bolilor, a rănilor, a condițiilor cumplite în care sunt ținuți -, sunt traficați. Anglia e cel mai mare importator de câini furnizați de România.
Filierele sunt formate din unii hingheri, reprezentanți ai unor asociații care nu fac decât să strângă bani pentru salvarea cățeilor, dar care nu îi ajută cu nimic, și traficanți. Se strâng zeci de mii euro, ei rămân cu banii, iar cățeii sunt abandonați sau uciși.
E cumplit. Nimeni nu știre unde ajung acei câini pentru că li se pirde urma. De aceea nu există interes pentru sterilizare. Sau pentru adopțiile pe care reprezentanții unor primării și adăposturi le îngreunează pe cât pot. Pur și simplu împiedică omul să ia un cățel acasă. Ca să-l dea în adopție, trebuie să-l sterilizeze și să-l microcipeze conform legii. Și asta e mai scump decât dacă îl ucide cine-știe-cum pe bietul animal...”, ne-a declarat Ioana Rosenberg, activistă implicată în protecția și salvarea animalelor.