Un nou studiu arată că pisicile și câinii răspândesc „superbacterii” rezistente la medicamente, inclusiv antibiotice, către stăpânii lor. Bacteriile rezistente la antibiotice pot fi transmise între animalele de companie bolnave și proprietarii lor sănătoși.
Câinii si pisicile răspândesc superbacterii
Cercetătorul principal Juliana Menezes, de la Universitatea din Lisabona, a declarat: „Constatările noastre subliniază importanța includerii gospodăriilor care dețin animale de companie în programele naționale care monitorizează nivelurile de rezistență la antibiotice.” Expertul a mai spus că animalele bolnave trebuie ținute într-o cameră separată până se fac bine.
Animalele de companie bolnave trebuie izolate
„Aflarea mai multor informații despre rezistența la antibiotice a animalelor de companie ar ajuta la dezvoltarea unor intervenții informate și direcționate pentru a proteja atât sănătatea animalelor, cât și pe cea a oamenilor. Atunci când animalul dumneavoastră de companie nu se simte bine, luați în considerare izolarea acestuia într-o singură cameră pentru a preveni răspândirea bacteriilor în toată casa și curățați bine celelalte camere”, a mai spus cercetătorul.
Superbacteriile ucid peste 1 milion de oameni în fiecare an
Superbacteriile rezistente la antibiotice ucid peste 1 milion de oameni în fiecare an la nivel mondial, iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că planeta se îndreaptă spre o eră „post-antibiotice”. Proiecțiile arată că rezistența antimicrobiană ar putea face 10 milioane de victime anual până în 2050, iar OMS o consideră una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății.
Răspândirea superbacteriilor poate face ca infecțiile obișnuite să se agraveze. Cercetătorul Menezes a declarat: „Cercetările recente indică faptul că transmiterea bacteriilor rezistente la antimicrobiene între oameni și animale, inclusiv animale de companie, este crucială pentru menținerea nivelurilor de rezistență.”
„Acest lucru contestă convingerea tradițională conform căreia oamenii sunt principalii purtători ai bacteriilor RAM în comunitate. Înțelegerea și abordarea transmiterii bacteriilor RAM de la animalele de companie la oameni este esențială pentru a combate eficient rezistența antimicrobiană atât în populațiile umane, cât și în cele animale”, a mai spus aceasta pentru The Sun.