Câini Collie la Otopeni

Câini Collie la Otopeni

Timp de cinci ani, de siguranţa traficului aerian de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ (Otopeni) sunt răspunzători câinii dresaţi din rasa Border Collie, folosiţi în special pentru paza oilor.

Compania a selectat firma Border Collie Rescue SRL să dreseze câini pentru a goni ciorile de pe piste, potrivit unui anunţal aeroportului bucureştean. Valoarea contractului este de aproximativ 1,63 milioane de lei, fără TVA, sumă care va fi asigurată din fondurile companiei, scrie Mediafax. În aprilie anul trecut, directorul aeroportului, Gabriel Ţară, ne-a declarat că astfel de câini sunt deja folosiţi pe aeroportul din Zagreb (Croaţia) şi reprezintă cea mai ieftină soluţie pentru a înlătura ciorile.   Păsările care invadează pistele aeroporturilor pot cauza grave accidente aviatice, ele putând fi aspirate de motoarele avioanelor care decolează. Înfiinţată în urmă cu doar nouă luni, firma Border Collie Rescue SRL este singura care s-a prezentat la licitaţia organizată de Aeroportul Otopeni, permiţându-şi să ceară astfel mai mulţi bani decât estimase iniţial compania pentru astfel de servicii, adica circa un milion de lei.

Unele dintre condiţii au fost ca firmele interesate să deţină un adăpost de dresaj de minimum 1.000 metri pătraţi şi un teren de cel puţin 10.000 metri pătraţi, şi să dispună de un medic veterinar licenţiat şi de un instructor de dresaj atestat de Asociaţia Chinologică Română. Pentru îndepărtarea păsărilor de pe piste se mai folosesc şoimi, explozibili, precum şi alte mijloace tehnice, printre care ultrasunetele, metode însă mult mai scumpe.

Ne puteți urmări și pe Google News