Justiţia franceză a decis ieri că cele 37 de manuscrise ale lui Emil Cioran aparţin celei care le-a găsit, Simone Baulez, patroana firmei de curăţenie care a debarasat locuinţa scriitorului.
Potrivit grefierului care a transcris procesul, contractul stabilit între legatari şi Simone Baulez prevedea ca orice obiect găsit în cursul debarasării să rămână în posesia ei, motiv pentru care decizia dată de judecători i-a fost favorabilă. Biblioteca „Jacques Doucet”, cea care deţine drepturile asupra caietelor filozofului român şi care a dat-o în judecată pe Baulez, trebuie să-i plătească aproximativ 5 000 de euro despăgubiri proprietarei de drept stabilită de justiţie.
Soarta manuscriselor lui Cioran nu este însă definitivată: se aşteaptă ca, în termenul legal de o lună, biblioteca „Doucet” să facă recurs.
Ministerul Culturii vrea să le cumpere
Cele 37 de caiete, evaluate la un milion de euro, ar fi fost găsite „împrăştiate pe jos“ de unul dintre lucrătorii lui Simone Baulez, în pivniţa locuinţei lui Cioran, necercetată de reprezentanţii Bibliotecii „Doucet” şi ai Ministerului Culturii. Legatarii de drept au făcut un inventar al locuinţei în 1997, după moartea partenerei de viaţă a scriitorului, Simone Boué, fără să dea peste preţioasele caiete. Baulez ar fi descoperit atunci şi un bust de ghips al lui Cioran, desene şi tablouri inedite, o vază şi o comodă, stilul Louis Philippe, pe care le-a expus apoi în magazinul său de obiecte de ocazie.
Dacă Simone Baulez va câştiga şi recursul (în cazul în care acesta va fi intentat), soarta manuscriselor va sta în mâinile ei. Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat că statul român este interesat în achiziţionarea lor: „Atunci când va fi dată o sentinţă definitivă şi irevocabilă, vom începe procedurile. Nu pot să mă pronunţ asupra sumei pe care am putea-o da, pot doar să spun că avem disponibilitatea de a face acest efort”.
„Un pic de Cioran căzut din camion”
Ajunsă în justiţie, afacerea manuscriselor lui Cioran a stârnit în presa franceză speculaţii anecdotice şi jubilaţii intelectuale. Anecdotica subliniază misterul situaţiei: cum a reuşit brocanteuza (n.r. comerciant de obiecte ocazionale) Simone Baulez să dea peste manuscrisele lui Cioran în apartamentul acestuia, după ce casa fusese cercetată în mod minuţios de reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai Bibliotecii „Jacques Doucet”, legatarii caietelor? Jubilaţiile intelectuale pleacă tot de la o constatare cu iz anecdotic (dacă nu le-ar fi găsit cea care a debarasat la sfârşit apartamentul, manuscrisele lui Cioran s-ar fi pierdut pentru totdeauna) pentru a se opri ceva mai mult asupra fiorului estetic pe care îl provoacă misterioasa întâmplare.
Astfel, catalogul de vânzări din decembrie 2005 al casei de licitaţie de la Hotelul Drouot din Paris, a devenit pentru scriitorul şi jurnalistul Pierre Assouline un preţios document, de păstrat cu mare grijă, fiind deja un martor important într-un „scandal” care va intra cu siguranţă în istoria literară. Ca de fiecare dată, catalogul şedinţei de licitaţie şi-a prezentat „marfa” după toate regulile unui bun marketing, oferind virtualilor cumpărători citate şi fragmente din caietele Cioran, scoase la vânzare de cea care le-a găsit, Simone Baulez.
Într-un articol intitulat ironic „un pic de Cioran căzut din camion”, publicat în „La Republique des livres”, blog găzduit de cotidianul „Le Monde”, Pierre Assouline a reprodus câteva fragmente din preţioasele manuscrise, mărturisind că se simte un pic hoţ în faţa acestor „explozii de gândire în primul lor jet, resturi de pe fundul eprubetelor din laboratorul artistului”. Cum vânzarea la licitaţie a manuscriselor cioraniene a fost oprită până la clarificarea în justiţie a dreptului de proprietate, fără să vrea, catalogul de licitaţie de la Hotelul Drouot a devenit astfel prima „revistă” care a publicat în premieră „pepite de aur” din manuscrisele inedite ale lui Cioran.
Corespondenţă din Paris