Cafeaua este una dintre băuturile favorite ale oamenilor. Drept dovadă, la nivel mondial sunt pregătite și consumate peste 2 miliarde de cafele. Dependența de anumite tipuri de cafea poate duce la apariția unor grave probleme de sănătate.
Milioane de oameni din întreaga lume își încep ziua cu o cafea. Cele mai recente studii arată că modul în care această băutură este pregătită, poate influența sănătatea celor care o servesc.
Cafea turcească la ibric. De ce ar trebui evitată
Cele mai recente studii, realizate în Statele Unite, au arătat că anumite sortimente de cafea pregătite la ibric ar avea în compoziție o substanță numită cafestol. Specialiștii susțin că aceasta ar favoriza depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Această ipoteză este susținută și de medicii din România.
„Cafeaua este un antioxidant, te protejează de diabet, dar în cantitate mare, poate să-ți producă diabet. Depinde câtă bei, cum bei, ce calitate are, trebuie să avem grijă și acolo. Obligatoriu este să bem cafea filtrată, să nu fie la ibric, aia face rău pe toate planurile. Este cafea nefiltrată, care face rău, nu există studiu care arată că face bine. În timp ce la cafeaua filtrată nu există studiu care există și să ne spună că face rău.”, a declarat medicul Marius Sava.
Băuturile de la tonomatele poziționate la colț de stradă, pericol pentru organism
Pe lângă sortimentele de cafea grecească și turcească, pregătite la ibric, medici atrag atenția și asupra băuturilor vândute prin aparatele poziționate la colț de stradă.
„Evitați să o cumpărați de la automatul de cafea. Cafeaua bună este cea cumpărată de tine, ideal ar fi să fie boabe, să ai râșnița ta și să o faci tu acasă, la espressorul tău. E bună dacă nu pui lapte și zahăr. Consumați de care vreți, aveți grijă să nu fie foarte mult într-un espresso, pentru că e concentrată, iar cafeaua în doză mică și băută în prima jumătate a zilei nu face nimic, ba chiar e foarte bună, dar e posibil să-ți crească puțin nivelul de stres”, a mai spus specialistul.
Motivele pentru care persoanele cardiace ar trebui să bea cafea decofeinizată
Dincolo de a fi un adevărat ritual zilnic, cafeaua este un antioxidant puternic. În unele state, persoanele care au tensiunea mică sunt îndrumate chiar de medicii din spital să introducă în rutina zilnică puțină cafea. De altfel, tot mai mulți specialiști recomandă cafeaua decofeinizata mai ales în cazul persoanelor cardiace. De asemenea, persoanelor care au probleme cu somnul sau dezvoltă o sensibilitate la cofeină sunt îndrumate să aleagă variantele decofeinizate.