Cafea cu parfum de grevă

Profesorii s-au întâlnit cu ministrul educaţiei, dar n-au negociat salariile şi amânarea grevei. Băsescu a făcut apel la sindicate să renunţe la proteste.

Guvernul şi-a jucat şi ultima carte în încercarea de a convinge sindicatele să renunţe la proteste: invitaţia „la o cafea“ lansată de ministrul educaţiei, Anton Anton, la sugestia „superiorului“ său, Călin Popescu-Tăriceanu.

Sindicaliştii au dat curs invitaţiei, au apreciat cafeaua ca fiind singurul lucru „util în aceste zile de o tensiune maximală“ şi au anunţat când intră în grevă: luni e grevă de avertisment, ceea ce înseamnă că în unele şcoli nu se vor face ore, iar peste două săptămâni, pe 18 noiembrie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), organizaţia cu cel mai mare număr de profesori, va intra în grevă generală pe termen nelimitat.

Concret, „cafeaua“ a fost însoţită, amical, doar de o discuţie legată de viitorul educaţiei, de grila de salarizare din învăţământ şi de faptul că profesorii buni ar trebui să fie mai bine plătiţi decât „cei care-şi fac treaba de mântuială“, aşa cum spune ministrul. A fost evitat însă elegant subiectul arzător, care-i scoate pe profesori în stradă: amânarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor.

La finalul discuţiilor, ministrul a ţinut să menţioneze că despre acest lucru şi despre greve nu s-a discutat „nici măcar un minut“. În faţa presei însă, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret“, Gheorghe Isvoranu, i-a cerut lui Anton să-şi retragă semnătura de pe proiectul de act normativ care a dus la amânarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice. Replica ministrului a venit repede: „Am semnat responsabil!“.

Apelul lui Băsescu Greva anunţată de profesori pare să nu fie însă nici pe placul preşedintelui Traian Băsescu, care a făcut, aseară, un apel către sindicate să-şi amâne mişcările de protest până după alegeri.   „Fac apel la sindicate să-şi amâne până în luna decembrie, protestele, iar după decembrie, cu certitudine va exista varianta discuţiilor bani contra reformă. (...) Sunt gata să fac discuţii care să le garanteze că următorul guvern va fi disponibil să le ofere salariile.

Afectarea procesului electoral nu e bună. (...) Îi asigur pe profesori că legea va fi respectată imediat ce noul guvern se va instala“, a declarat Băsescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni. Întrebat dacă va garanta şi celorlalte categorii sociale creşteri salariale, preşedintele a răspuns: „Eu nu am garantat nici profesorilor acest lucru. Eu doar am promulgat o lege“.   Prima federaţie care va intra, totuşi, luni, în grevă de avertisment este „Spiru Haret“, urmată, la o săptămână, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care va declanşa o grevă de două ore, de la 12.00 la 14.00. Pe 18 noiembrie, cei peste 190.000 de profesori afiliaţi aceleiaşi federaţii vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. (A colaborat Anca Simina) PROTESTE ÎN LANŢ

Şi restul bugetarilor protestează Şi cei aproape 100.000 de funcţionari publici reprezentaţi de SED LEX vor intra în grevă pe termen nelimitat, începând de pe 13 noiembrie, potrivit liderului sindical Vasile Marica. Decizia a venit după ce Ministerul Economiei şi Finanţelor le-a refuzat, ieri, majorarea salariilor cu 50%. De asemenea, de pe 20 noiembrie, bugetarii din sănătate, afiliaţi Sanitas, vor intra în grevă şi, odată cu ei, toţi bugetarii din Cartel Alfa. Sindicaliştii de la Federaţia „Spiru Haret“ vor face o grevă de avertisment tot luni, pe 3 noiembrie, odată cu profesorii, fără a stabili însă o dată pentru greva generală. (Andreea Ciupercă)

18 noiembrie este ziua în care organizaţia cu cel mai mare număr de profesori va intra în grevă generală