Nou studiu despre cafea. Cercetătorii au aflat că persoanele care consumă în mod regulat cafea au un risc mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson. Această cercetare, realizată ca parte a studiului EPIC4PD, oferă noi perspective asupra potențialelor efecte protectoare ale cofeinei și ale metaboliților săi.
Nou studiu despre cafea
Parkinson este una dintre cele mai frecvente boli neurodegenerative. Peste 400.000 de persoane din Germania sunt în prezent afectate de această boală. Momentan, încă n-a fost găsit niciun remediu împotriva acestei boli dificile. Studiul a examinat acum legătura dintre consumul de cafea și apariția bolii Parkinson, analizând datele a peste 184.000 de participanți din 6 țări europene.
Metaboliții sunt produși intermediari ai metabolismului care se formează, se descompun și se transformă în mod constant. Concentrațiile lor sunt influențate de gene și de mediu. Metaboliții includ enzime, molecule de semnalizare, proteine, grăsimi și zaharuri. Analiza metaboliților determină masele de substanțe prezente într-o celulă.
Ce au descoperit cercetătorii
Noul studiu arată că persoanele care consumau cea mai mare cantitate de cafea aveau un risc cu 37% mai mic de a dezvolta boala Parkinson. Un alt element central al studiului a fost examinarea metaboliților cofeinei din sângele participanților. Cercetătorii au analizat probe prelevate înainte de diagnosticarea Parkinson și au descoperit că, concentrații mai mari de cafeină, precum și principalii săi metaboliți, paraxantine și teofiline, au fost asociate cu un risc redus al acestei boli.
Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi
Un alt studiu, realizat de Asociația Germană a Cafelei, publicat în aprilie 2023, arată că doar în Germania au fost consumate 4 căni de persoană.Conform cunoștințelor științifice actuale, boala Parkinson nu poate fi oprită. La fel ca demența, nu poate fi vindecată. Potrivit Societății Germane pentru Boala Parkinson și Tulburările de Mișcare (DPG ), boala Parkinson este a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă după boala Alzheimer. Cu toate astea, cercetătorii încearcă să găsească un tratament pentru a ajuta bolnavii, potrivit researchgate.net.