"Cadoul" Moşului pentru Ponta: Aura Vasile rămâne în PSD

"Cadoul" Moşului pentru Ponta: Aura Vasile rămâne în PSD

Războiul lui Ponta cu aripa Vanghelie se relansează: Ion Iliescu i-a cerut preşedintelui PSD să termine cu starea de incertitudine de la filiala Bucureşti, existând riscul unor demisii.

Tentativa de demisie din PSD a Aurei Vasile a adus noi probleme pentru Victor Ponta. I-a coalizat pe Adrian Năstase, Ion Iliescu şi Marian Vanghelie, consolidându-se astfel poziţia pri marului sectorului 5. Iată cum, o veste bună pentru Ponta a ajuns să se transforme, în câteva ore, într-una proastă.

Este de notorietate războiul lui Ponta-Vanghelie şi mai ales ofensiva declanşată de preşedintele PSD pentru a-l scoate pe primarul sectorului 5 de la butoanele organziaţiei de Bucureşti. Demisia Aurei Vasile din PSD a fost o nouă repriză a acestui meci în care, până acum, punctase mai mult Victor Ponta. Plecarea unui om-cheie din filiala Bucureşti, mâna dreaptă a lui Vanghelie, părea pentru liderul PSD o promisiune frumoasă: că, în curând, poate chiar în ajunul Crăciunului, va scăpa din partid şi de primarul de la 5.

Moşul a avut însă alte planuri

Avântul Aurei Vasile spre UNPR a fost interpretat în partid drept gestul disperat, "la supărare", al unui activist cu 20 de ani vechime. În timp ce Ponta saluta voios plecarea deputatului PSD, liderii vechi ai partidului, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, înroşeau telefoanele căutând un răspuns la întrebarea "De ce, Aura?".

Cu tensiunea crescută, Aura Vasile nu a mai ajuns la UNPR, ci la spitalul Universitar. Între timp s-a răzgândit, spunând că rămâne în PSD. A contat discuţia cu Marian Vanghelie, dar mai ales cea cu Adrian Năstase, care a făcut eforturi să o recupereze.

Semnalul de alarmă a fost însă înţeles. "De aproape o jumătate de an de la suspendarea conducerii PSD Bucureşti nu s-a mai pus nimic în loc. S-a creat o situaţie de incertitudine şi asta nu e bine. Am discutat cu Victor Ponta, trebuie curmată această stare de lucruri şi reaşezată pe temelii realiste de coordonare", a declarat Ion Iliescu pentru "Evenimentul zilei".

Ce înseamnă asta? La filiala Bucureşti "să se facă alegeri", a spus Ion Iliescu. Cu alte cuvinte, ceea ce încearcă Marian Vanghelie să obţină încă din secunda doi a suspendării sale. Organizarea de alegeri la PSD Bucureşti, unde, speră el, să obţină reconfirmarea ca şef de filială. Numai că şi Ponta ia în calcul acest risc, aşa că a respins varianta . Astfel că a menţinut interimatul vag exercitat de el, sperând ca, între timp, din PSD Bucureşti să răsară cineva care să fie capabil să-i dea lovitura de graţie lui Vanghelie.

Vanghelie, liderul înţelegător

Dacă la PSD Bucureşti se vor organiza alegeri în următoarele două luni, atunci se poate spune că tentativa de demisie a Aurei Vasile a avut efectul scontat. Pe moment, consecinţa a fost că a consolidat poziţia lui Vanghelie în bătălia cu Ponta.

La nivel de imagine, Vanghelie a punctat din nou: prin efortul său de a o convinge pe Aura Vasile să revină, a apărut drept liderul cărui îi pasă de oamenii din PSD şi de "supărările" lor.

În acest timp, Ponta a părut drept cel care, în loc să ţină partidul unit, aplaudă fiecare plecare şi tratează cu ironie fiecare nemulţumire.

AURA, ÎNĂUNTRU SAU AFARĂ?

O nouă dispută în PSD

Dacă Aura Vasile îşi menţinea decizia de a trece la UNPR, ar fi fost doar un deputat din mulţimea care a părăsit PSD. Pentru Ponta ar fi fost o uşurare şi putea expune liniştit textele despre trădătorii de la UNPR. Prin răzgândirea acesteia, Ponta a rămas cu o nouă problemă în partid. Mai precis, dacă Aura Vasile mai merită sau nu să rămână membru PSD.

În primă instanţă, Ponta a fluturat Statutul partidului: cine a plecat e bun plecat deoarece, în caz de demisie, poţi fi reprimit abia după un an. În urma declaraţiiilor lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu privind sprijinul pentru revenirea Aurei Vasile, Ponta a dat înapoi. A calificat gestul acesteia drept o telenovelă dar, în semn de maximă generozitate, a condiţionat iertarea ei de dovada că toată scena a fost o încercare de a-şi bate joc de UNPR-işti.

"Starea de incertitudine de la PSD Bucureşti, creată prin suspendarea conducerii, trebuie curmată." ION ILIESCU, preşedintele de onoare al PSD Citiţi şi:

  • EXCLUSIV EVZ. Adeziunea Aurei Vasile la UNPR
  • Vanghelie foloseşte demisia Aurei Vasile pentru a-l decredibiliza pe Ponta în ochii PSD-iştilor

Ne puteți urmări și pe Google News