Cadou pentru şefu' Bian: un whisky de 46 mii de euro

Cadou pentru şefu' Bian: un whisky de 46 mii de euro

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Silviu Bian, a fost arestat pentru 29 de zile, fiind acuzat de luare de mită. Premierul Emil Boc a dat ordin să fie demis din funcţia de conducere a ANOFM.

Silviu Bian, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a fost săltat de procurorii Departamentul Naţional Anticorupţie. E acuzat că a luat mită de două ori pentru a confinanţa mai multe posturi ale unor funcţionari angajaţi în agenţia pe care o conduce. Şpagă în lei şi euro, învârteli cu fonduri europene Prima dată s-ar fi întâmplat pe 17 septembrie, când, potrivit procurorilor, a luat printr-un intermediar 22.000 de euro şi 19.000 de lei. Anchetatorii spun că o bună parte din aceşti bani erau salariile pe luna august ale funcţionarilor. În schimbul mitei, Bian, în calitate de ordonator principal de credite, trebuia "să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene destinate dezvoltării resurselor umane." Mai exact, banii era destinaţi funcţionarilor care altfel urmau să-şi piardă funcţiile.

Sâmbătă, Silviu Bian ar fi luat pentru a doua oară mită. De data aceasta, procurorii DNA i-au organizat un flagrant. De la aceeaşi funcţionari, tot printr-un intermediar, şeful ANOFM a primit 82.000 de lei. Aseară, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis ca Silviu Bian să fie arestat pentru 29 de zile. Bian se apără: "Credeam că e o sticlă de whisky, nu bani" Avocatul lui Silviu Bian, Cristian Ene, spune că şeful ANOFM are o altă versiune. "A fost la Braşov, la ziua denunţătorului. A mers să-i spună "La mulţi ani!". Acolo a apărut procedura flagrantului. Nu se consideră vinovat de acuzaţia de luare de mită. Este vorba doar de o înmânare a unei pungi, în care nu a ştiut ce este, i s-a spus că e o sticlă de bătură din partea denunţătorului. A luat-o, dar nu a controlat punga", a declarat avocatul Cristian Ene, apărătorul şefului ANOFM. Averea unui bugetar Ieri dimineaţă, după ce au făcut percheziţii la casa din Bucureşti a lui Silviu Bian, anchetatorii au confiscat 1.300 de euro, 160 de dolari şi două agende. Silviu Bian a reuşit să agonisească o avere destul de importantă. Are două terenuri de 3.600 mp şi 2.500 mp în Alba Iulia, unul de 10.200 mp în localitatea Teiuş şi altul de 860 mp în Ighiu. În declaraţia de avere a trecut că mai deţine o locuinţă în Cluj Napoca şi alte trei în Alba Iulia.

Totodată, e proprietarul a două autoturisme, un Mitsubishi Colt şi o Dacie 1310, precum şi un tractor U650. La bănci are trecute pe numele său un depozit de 40.000 de lei, deschis în 2008 şi mai multe conturi de carduri în valoare totală de 50.000 de lei. A absolvit Academia de Studii Economice, iar înainte de 1989 a lucrat ca economist. În politică a intrat în 1992. În 2008, Bian a fost în atenţia jurnaliştilor din Alba Iulia, după ce ar fi încercat să muşamalizeze un accident al fiului său, care a dat cu maşina pe trecerea de pietoni peste un bătrân.

În urma acuzaţiilor procurorilor DNA, premierul Emil Boc a dat ordin ca Silviu Bian să fie demis de la conducerea ANOFM. 4.500 de lei este salariul lunar pe care Silviu Bian îl primeşte , din 2009, pentru funcţia de preşedinte al ANOFM. A mai fost în fruntea instituţiei între anii 2005 şi 2007 ALTE CAZURI "Munca" naşte conflicte de interese şi acte de corupţie De-a lungul timpului, Ministerul Muncii a mai fost măcinat de scandaluri. Pe 20 aprilie, anul acesta, fostul ministru, Ioan Botiş (foto dreapta), a demisionat după ce a fost acuzat de conflict de interese.

Soţia sa, Ligia Botiş, era expert în cadrul unui proiect european aprobat şi semnat după ce soţul a fost numit ministru. Conform inspectorilor antifraudă, soţia a câştigat aproximativ 8.000 de euro. La începutul lunii trecute, procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pe Cornelia Corescu, inspector şef al ITM Timiş. Aceasta a fost acuzată că ar fi luat 10.000 de lei de la administratorul unei societăţi. În schimb, i-ar fi influenţat pe subordonaţi să acorde amenzi mai mici respectivei firme. În 2007, Paul Păcuraru, ministrul Muncii de atunci şi Ilie Morega, membru AGA în cadrul complexului Rovinari au fost trimişi în judecată pentru corupţie. Morega, în schimbul numirii în funcţia de inspector ITM Gorj, i-ar fi promis lui Păcuraru că va ajuta firma fiului său să obţină contracte de formare profesională cu mai multe firme din cadrul Complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. Citiţi şi:

  • Mita primită de şeful ANOFM: 22.000 de euro şi 19.000 de lei, apoi 82.000 de lei
  • Reacţia ministrului Muncii, Sulfina Barbu, la reţinerea şefului ANOFM pentru luare de mită

Ne puteți urmări și pe Google News