Florin Segărceanu şi George Cosac, specialişti în jocul de dublu, analizează finala. Ei cred că românul a ratat şansa carierei.
Horia Tecău (27 de ani), cel mai titrat jucător român de tenis al momentului şi cel care va purta drapelul ţării noastre la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, a ratat sâmbătă şansa carierei, pierzând finala de la Wimbledon (a treia consecutivă).
Dacă în celelalte două finale, el şi partenerul lui, suedezul Robert Lindstedt, au pornit cu şansa a doua, acum, situaţia le era favorabilă.
Regretul este cu atât mai mare cu cât Tecău şi Lindstedt (35 de ani) şi-au făcut treaba perfect până în finală, iar când să culeagă laurii, s-au împiedicat de doi jucători fără experienţă, un cuplu venit de nicăieri!
Danezul Frederik Nielsen şi britanicul Jonathan Marray au făcut pentru prima oară echipă întru-un turneu de Mare Şlem şi au pătruns pe tabloul principal prin bunăvoinţa organizatorilor, care le-au acordat un wild-card! Iar înaintea acestui turneu, cei doi au mai jucat împreună de două ori, în 2006 şi în 2008! Asta în timp ce Horia şi Robert au fost favoriţii numărul 5 ai întrecerii şi arătaseră o formă sportivă ideală, pierzând un singur set până în finală. În ultimul act, lupta a fost echilibrată: 4-6, 6-4, 7-6 (5), 6-7 (5), 6-3. "A fost momentul lor"
George Cosac, fost jucător de tenis în echipa de Cupa Davis a României şi specialist în proba de dublu, ştie cum s-a sădit nesiguranţa în jocul duetului Tecău-Lindstedt.
"Înfrângerea suferită de Tecău şi a partenerului său poate fi pusă, în proporţie de 90 la sută, pe seama factorului psihic. Veneau după două finale pierdute, da, pe de altă parte, aveau statut de favoriţi", crede actualul vicepreşedinte al Federaţiei Române de Tenis.
"În finală nu se ţine cont de valoare. Totul se decide la una-două mingi. Tenisul este sport de hazard, mai ales la dublu. În plus, au contat şi cei 15.000 de suporteri care l-au încurajat pe britanic", este de părere Cosac.
Florin Segărceanu joacă mai mult golf, dar nu s-a rupt de tenis, sportul care i-a adus consacrarea. Fost căpitan nejucător în echipa de Cupa Davis a României, dar şi fost jucător de dublu (a făcut echipă, printre alţii, cu George Cosac), Segărceanu intuieşte ce simte Tecău.
"Pentru Horia este o mare dezamăgire. Este destul de greu să se mai întâlnească, la acest nivel, cu o astfel de şansă. Lindstedt are o vârstă, iar nici Horia nu mai este tănâr. A fost momentul lor. Nu se ştie când vor mai avea o ocazie atât de clară, cu posibilitatea de a lua uşor, la prima vedere, un titlu de Mare Şlem. Au avut în faţă un cuplu neconveţional şi nu au putut face faţă elementului surpriză. Faptul că n-au mai jucat împotriva lor a reprezentat un dezavantaj", este expertiza lui Segărceanu.
Cel care i-a condus, din scaun, pe Tecău şi pe Mergea în celebrul meci de dublu de la Quito, în partida cu Ecuador, consideră că acel cuplu de vis este greu de refăcut. "Problema lui Mergea este că trebuie să se ridice la nivelul primilor 50 de jucători de dublu, pentru a putea face din nou pereche cu Horia, care are un alt nivel în acest moment", susţine Segărceanu.
Săptămâna neagră a tenisului românesc s-a încheiat ieri cu înfrângerea lui Victor Hănescu (30 de ani), până nu de mult prima "rachetă" a României, în turneul de tip challenger de la Arad. "Hane", cap de serie numărul 4, a fost bătut de argentinianul Facundo Bagnis (locul 222 ATP) cu un dublu 6-4. În primul set, românul a condus cu 4-1. 27 de ani are Horia Tecău, fiind cu opt ani mai tânăr decât Robert Lindstedt "Înfrângerea suferită de Tecău şi de Lindstedt poate fi pusă, în proporţie de 90 la sută, pe seama factorului psihic. Veneau după două finale pierdute." GEORGE COSAC, fost jucător de dublu în echipa de Cupa Davis
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/txEQUWju2UQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>