Evenimentul Zilei > Horoscop > Cabirul Axieros, cel vrednic la luptă. Ziua de naștere a viitoarei președinte a Statelor Unite. Racii ondulează, Vărsătorii sunt în toane bune | Horoscopul lui Dom’ Profesor
Cabirul Axieros, cel vrednic la luptă. Ziua de naștere a viitoarei președinte a Statelor Unite.  Racii ondulează, Vărsătorii sunt în toane bune | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Cabirul Axieros, cel vrednic la luptă. Ziua de naștere a viitoarei președinte a Statelor Unite. Racii ondulează, Vărsătorii sunt în toane bune | Horoscopul lui Dom’ Profesor

Horoscop. Pe 26 octombrie s-au născut Francois Mitterand, Hillary Rodham Clinton, Mohammed Reza Pahlavi, Dimitrie Cantemir, Dosoftei, Barbu Catargiu, Corina Chiriac, Vasile V. Vasilache, Dinu Tănase, Constantin C. Giurescu, Nicoale Furdui Iancu.

Sinaxar, pe 26 octombrie este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. „Sf. Dumitru este al patrulea Sfânt făcut de Dumnezeu” (Pamfile).

"Dacă Sf. Gheorghe reprezintă convenţional deschiderea pământului şi sosirea primăverii, Sf. Dumitru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Ca şi omologul său este patronul păstorilor şi garantul soroacelor" (Olteanu, CPR, 2001, pagina 451).

Horoscop. Înainte vreme, se făceau în acestă zi a Sfântului noi învoieli pastorale şi agricole.  "La Sângiorz se bat câinii, la Sâmedru se bat stăpânii" vorbă veche ce provine dintr-un univers al crescătorilor de oi. Primăvara, când se formează turmele, se bat căţeii, că nu se cunosc şi trebuie stabilită ierarhia. Toamna, când se împart oile, se bat stăpânii, pentru că nu se respectă contractele încheiate la Sf. Gheorghe. Şi lumea este şi sub influenţa tulburelului şi a vinarsului…

Sunt tot felul de obiceiuri, din vechea tradiţie: se tunde coama cailor până în trei ani, ca să aibă păr frumos şi des; nimeni nu se piaptănă, ca să-l păcălească pe Lupul Şchiop, să nu-i mai cunoască pe păcătoşi; usturoiul nu se mai seamănă, că este pagubă!

La Sâmedru se fac oamenii morţi moroi, vârcolaci, strigoi, ies din pământ şi năpăstuiesc pe cei vii – motiv european pe care-l găsim şi de Halloween, o săptămână mai târziu. De aceea se face o cruce cu creta pe uşa de la intrare şi se unge cu usturoi clanţa, sau se pun legăturie de usturoi la uşi şi ferestre să nu intre strgoii peste oameni, să nu se amestece morţii-vii, cu vii-morţi de beţi ce sunt!

Oracular, cum este vremea de Sâmedru, aşa va fi toată iarna, dacă este frumos şi soare, toamna va fi lungă. Dacă este Lună plină de Sf. Dumitru, ceea ce anul acesta era aproape-aproape, este Lună plină, mâine pe 27, şi este senin, iarna va fi uşoară.

Mai sunt unele superstiţii ciobăneşti care privesc oile. Dacă o oaie negră se trezeşte prima, va fi iarnă uşoară şi va fi grea dacă oaia este albă. Şi multe alte versiuni. Treburi de ciobani, ei au timp!

Sfântul Dumitru, Dimitrie, este un sfânt militar. Dacă vreţi să vedeţi ceva frumos, duceţi-vă la Mânăstirea „Ciolanul”, înspre Munţii Buzăului, acolo este o absidă splendidă, pictată cu toţi sfinţii militari creştini într-o zonă absolut superbă. Am mai spus-o și altădată, avem o țară așa de frumoasă că parcă nu o merităm!  Mai sunt unele icoane de excepție pictate de Gheorghe Tattarescu şi un exemplar rarissim din Biblia lui Coresi. Dar să nu-i deranjaţi pe călugări, acolo au un Şef Atotputernic, călugării doresc linişte şi înălţare spirituală! Și să nu rătăcească cheia de la cramă, cea pe drepta, cum intri!

Sărbătoarea Sf. Dumitru este, probabil, calchiată peste un vechi zeu geto-dacic, probabil cabir, Axieros, "cel vrednic la luptă". Varianta locală pentru Ares-Marte, zeul războiului în mitologia greco-romană, la o primă vedere. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple… După cum aţi observat sunt trei zile în care se sărbătoreşte Sf. Dumitru: 25 octombrie Ajunul, pe 26 Martiriul, iar pe 27 Poitra lui Sf. Dumitru. Deci, cele trei zile caracteristice sărbătorilor vechi, foarte vechi, cu mii de ani înaintea creștinismului.

Horoscop. Dar, astăzi, doamna Hillary Rodham Clinton împlinește 69 de ani. Să-i spunem: LA MULȚI ANI! 70 de ani o să-i împlinească la Casa Albă. Mai sunt numai două săptămâni, și, se pare că, nimic nu o poate opri în cursa către Biroul Oval. Absolventă de Yale, blonduța cu ochii ca porțelanurile olandeze Delft, a avut o carieră politică excepțională. Prima doamnă a Americii, a statului Arkansas, prima femeie aleasă senator de New York, secretar de stat într-o perioadă tulbure. O mare profesionistă a politicii de vârf, care, spun gurile rele, a avut rolul ei în ”House of Cards”. Talleyrand spunea că în politică trebuie să calci peste cadavre. Dar să știi numai tu unde le îngropi!

Da, i-am făcut horoscopul anii buni în urmă, la cererea unui prieten bine plasat din State. Scorpioanca din Chicago este tare ca diamantul. Sunt sigur că Vladimir Vladimirovici l-ar fi vrut ca posibil ostil pe Donald, ca președinte al Americii. Trump este previzibil, o gură mare, latră, dar nu mușcă. Ce vreți, un Geamăn care se respectă!

Cu doamna Hillary Rodham Clinton treaba se schimbă! Pentru că nu este singură! Are un soț. Fost președinte al SUA, legat de un grup de influență dintr-un partid mare, mare, cu ramificații mai peste tot. Ca în bancul spus de Tomiță, în ”Actorul și sălbaticii”. Loja Mamă o sprijină, invitații de la Bilderberg au fost de acord în unanimitate că este cea mai bună opțiune, până și Prietenii Muzicii spun că Hillary este de preferat, față de Donald.

Din punct de vedere al intereselor românești, cred că varianta cu Hillary Clinton la Casa Albă prezintă unele avantaje. Dacă ne uităm în programul politic observăm că doamna Clinton dorește naturalizarea rapidă a emigranților. Un avantaj pentru concetățenii noștri care au ales calea băjenirii.

Horoscop. Platforma este prea liberală, strâmbă din nas prietenii mei republicani din Virginia. O să trăim și o să vedem, oare câți politicieni și-au respectat promisiunile făcute electoratului înainte de alageri? Un Prieten al Muzicii mi-a spus că doamna Hillary Rodham Clinton are o foaie de parcurs, o agendă secretă. O să trăim și o să vedem! Dacă nu tușeșete în direct și n-o împușcă vreun redneck de al lui Donald, sau ne atacă extratereștrii, doamna Hillary Rodham Clinton va fi cel de al 45-lea Președinte al SUA! Sau, Președintă? By the way, când ne-au atacat extratereștrii, în ”Independence Day 2” președinte al SUA era o femeie, nu?

Am avut dreptate cu taxa radio, iarăși am avut dreptate! Liviu Dragnea face pomeni electorale și îl pune pe Herr Johannis într-o poziție nu prea plăcută: fie că semnează, fie că returnează Parlamentului legea, nu va fi bine!

Acum iar vă rog să mă scuzați, mai am mult de lucru și sâmbăta se apropie, când trebuie să susțin două lucrări, pe a mea și a colegului polonez, bolnav în spital, la Dimineața Astrologilor. Sper să iasă ceva științific, documentat, interesant, după cum a fost moștenirea lăsată de dr. Irina Predeanu, care era raportor de România până acum câțiva ani, când ne-a părăsit să studieze stelele de aproape. O să vă informez și pe domniile voastre despre subiectele tratate, în toată lumea, dragi lupi, padawani și hobbiți, începând cu săptămâna viitoare.

Horoscop. Puțină răbdare, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

Horoscop BERBEC   Ai o mare satisfacție că azi poți să fii de folos celor dragi. Dar, trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să anulezi efectele posibile ale conjuncturii nefavorabile. Conjunctura, însă, te ajută să tragi concluzia că lucrurile încep sa meargă spre bine, la serviciu, acasă sau cu anturajul. Atenţie la nişte termene, sau întâlniri – să nu intri în criză de timp. Nu apăsa pe acceleratorul vieţii când nu trebuie. Până la urmă iei o hotărâre, dar realizezi că te-ai grăbit, ca întotdeauna. Un horoscop neutru, sigur, cu unele aspecte nefavorabile, în care singurul pericol este plictiseala!

Horoscop TAUR   Este indicat de aspectele planetelor să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, smarturi, sau tablete. Nu tot ce este nou, este și mai bun! Păstrează-ţi umorul mai ales în relaţiile de familie. Eficace şi dinamic, astăzi ai carisma la maxim. Profită! Convinge-i pe cei care nu sunt de părerea ta ca tu ai dreptate! Ai de luat o decizie, mai delicată. Atenţie, însă, aparenţele trebuie întotdeauna salvate, este regula jocului pe care trebuie să o respecţi daca vrei să fii apreciat mereu de anturajul tău. Nu iţi face iluzii cu relaţiile tale şi cu unii prietenii care sunt serviabili numai atita timp cât le poţi oferi ceva in schimb.

Horoscop GEMENI   Sănătatea nu-ţi este afectată, dar este bine să dai dovadă de prudenţă şi să eviţi umezeala şi curentul.  Magnetismul personal este în creştere – poţi lămuri unele situaţii sentimentale! Ziua de azi este un bun prilej să cooperezi cu colegii, prietenii sau familia in realizarea unui proiect la care ţii foarte mult. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative, facturile şi documentele. Ai puţin timp, numai pentru tine. Poţi să-ţi clarifici un pic dorinţele şi aspiraţiile, să te detaşezi de cotidian şi să faci un bilanţ adevărat şi cinstit. Poate te duci şi la un film bun!

Horoscop RAC     Treci printr-o perioadă ”ondulatorie” când vesel și foarte optimist, când îngrijorat și pesimist, în funcție de ceea ce ți se întâmplă. Încearcă să fii mai constant, mai echilibrat! Dupa citeva zile cu aspecte amestecate, stelele iţi surid din nou. Ai noroc şi in dragoste şi in afaceri, dar afaceri mici, poate în familie! Trebuie să rezolvi neîntârziat problemele legate de moşteniri, testamente, asigurări, taxe şi impozite sau altele de acelaşi gen. Astăzi faci eforturi sa rămâi in termeni buni cu toată lumea, acasă sau la serviciu. Nu prea mai suporţi, ai nevoie de o schimbare!

Horoscop LEU   Trebuie să dai dovadă de realism și iscusință, decretează stelele. Orice acțiune începută astăzi trebuie judecată sub aspectul practic, economic. Nu te apuca de ”construcția piramidelor”! Originalitatea nu a fost niciodată, să fim drepţi, prima ta opţiune, talentul tău debordant. Ceea ce te caracterizează, iar să fim drepţi, este dorinţa imperială de a conduce, de a fi în frunteac celor din jur şi a avea un răspuns binevoitor de la anturaj, familie etc. Astăzi trebuie să fi tu însuţi, cu talentele şi păcatele tale originare. Nu este chiar aşa de rău, Leii sunt în general bine apreciaţi de cei din jur.

Horoscop FECIOARĂ    Atenţie la ce spui şi mai ales cui spui, nativii din Fecioară fiind amatori de adevăruri fundamentale, dar uneori nu au tact, sau diplomaţie. Trebuie să ai încredere limitată în promisiuni. Fecioarele au un mod naiv de a aborda oamenii, iar celor dragi, uneori, le spun adevăruri neplăcute. Totul provine din dorinţa de a ajuta. Aşa cel puţin spun manualele vechi de astrologie. Tu ai face bine să nu te iei de colegii de la serviciu, sau, Doamne fereşte, chiar de şef! Nu vor să fie ajutaţi, nu vor adevărul, nu vor, nu! Stai şi zâmbeşte. Cu gura bine închisă!

Horoscop BALANŢĂ   Eşti tentat sa cheltuiesti mult și inutil, fiind doar o descarcare din cauza unei instabilități emoționale trecătoare. Atenție, turbulența sentimentală o să treacă, dar rămâi cu banii dați! O promisiune făcută cândva, demult, de care ai şi uitat, îşi cere astăzi rezolvarea. Încercă să vezi cum îţi poţi ţine cuvântul dat. Urmează-ţi scopul, nu te lăsa tentat de mijloace! O dimineaţă aproape relaxantă, fără prea mult de lucru şi fără complicaţii. La prânz, posibilă şi neaşteptată schimbare de program. Nu îţi plac lucrurile neaşteptate dar unele surprize pot fi plăcute. Seara plăcută, adică poţi să o faci plăcută!

Horoscop SCORPION   O anumita lehamite te face sa refuzi orice discuție lungă, orice negociere obositoare. Astăzi ești ascuțit și rapid, ca o ghilotină din timpul Revoluției franceze. Atenție, cui îi tai capul?! Dimineaţa este un timp bun pentru rezolvarea cu succes a problemelor de familie şi/sau financiare.  O problemă personală, mai veche, îşi poate găsi azi o rezolvare parţială. Nu amâna, însă! Dupa orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, te relaxezi şi vezi şi tu lumea ce mai face. Simţul tău ironic ţinut prea mult în frâu se răzbuna astăzi. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei să obţii ceva important.

Horoscop SĂGETĂTOR  Din nou, ai de făcut o alegere inţeleapta. In lipsa lui Solomon, sau a unui sfetnic competent de taină, dă cu banul! Este acelaşi lucru, pentru că dacă ai noroc – ai noroc, nu se negociază! Domeniul sentimental fiind bine aspectat, decurge pe cale logică variantă deciziei în probleme amoroase. Dar cât de diverse şi de complexe pot fi aceste decizii! Prea multe veşti negative, prea multe eşecuri – tragi tu concluzia informaţiilor din presă. Nu este adevărat, ocupă-te numai de problemele tale, nimic nu este pierdut, succesul este aproape! Evita, astazi, discutiile cu membrii familiei, cu anturajul apropiat sau cu partenerii de afaceri asupra proprietatilor comune.

Horoscop CAPRICORN   Ce poţi să faci cînd nimic nu iese cum trebuie? Nu mai faci nimic, aștepți o perioadă mai favorabilă! Ceea ce trebuie să faci astăzi, dar cu grijă, să păstrezi aparențele unei munci intense! ! Prietenii, se împart pentru tine în două categorii: cei formali, pe care viaţa te obligă să-i numeşti prieteni, dar cu care nu ai afinităţi spirituale şi ceilalţi, mult mai puţini, cu care te simţi bine, dar nu ai timp de ei. Aspecte tari arată că, de obicei tu ajuţi prietenii, situaţie care se va întâmpla şi în ziua de azi. Configuraţia astrologică nu arată că vei fi tu ajutat într-un fel sau altul în perioada de timp în cauză, probabil şi pentru că tu nu ceri ajutor aproape niciodată!  

Horoscop VĂRSĂTOR  Dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Astăzi adoptă o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Nu-i așa că este important pentru tine să placi celor din jur? La pomul lăudat să nu te duci cu sacul! Foloseşte ca tehnică de adaptare la condiţiile vieţii tactica „salamului” – cîte o felie, o dată! Împarte totalul în subcapitole şi concentrează-te asupra modulelor cu probleme pe care este bine să le laşi la urmă. Nu trebuie să te blochezi sau să întârzii pentru lucrurile clare şi acceptate, în principiu. Aşa o să corespunzi pretenţiilor celor din jur. Poate cineva o să-ţi spună că eşti „cameleon”, dar drăguţul animăluț este singurul care a supravieţuit în junglă de zeci de milioane de ani. Este ceva, nu?

Horoscop PEŞTI   O zi de miercuri, ziua lui Mercur care, pe lângă faptul că ai uitat să posteşti, mai este şi enervant de lungă şi monotonă! Colorează-ţi sufletul cu o seară plăcută, în familie, cu prietenii. Dacă tot ai uitat să posteşti, nu mai contează. Postul este în suflet. Fă mai bine o faptă bună. Ajută pe cineva din anturaj, filantropic şi dezinteresat. Ca un pilot de curse, sau ca un schior olimpic, trebuie să schimbi direcţia cu fermitate de câte ori întâlneşti un obstacol, sau eşti obligat să treci prin anumite ”porţi”. Cum spune înţeleptul chinez, nu este folositor omului superior să se obosescă inutil ca să distrugă toate obstacolele întâlnite în cale, ci mai bine să le ocolească cu eleganţă şi cu iscusinţă. Important este să-ţi continui cursa, să mergi înainte, să nu te laşi abătut din drum. Chiar în slalom!

 

Publicat in categoriile: Horoscop
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: