Ziarul „Dnevnik” se adresează în mod tradițional la sfârșitul fiecărui an unor analiști, filozofi, scriitori, politologi, sociologi, pentru a evalua anul care a trecut și a face previziuni pentru anul ce vine. Cum a fost anul 2022, când a izbucnit din nou un război în Europa, care pentru majoritatea oamenilor părea imposibil după cel de-al Doilea Război Mondial, încheiat în 1945 cu înfrângerea lui Hitler și Mussolini. Un an în care regimul lui Putin a amenințat omenirea cu atacuri nucleare. În care criza provocată de pandemie a fost aproape depășită, dar criza energetică provocată de războiul din Ucraina și dependențele puternice ale UE de gazul și petrolul rusesc ne-au ajuns din urmă. În context bulgar - un an în care guvernul politic bulgar a căzut și Bulgaria e din nou în spirala alegerilor, condusă de un guvern interimar al președintelui și cu reforme nerealizate.
Erau posibil de prezis toate acestea acum 12 luni? A prezis cineva că vom merge din nou la vot? Citiți bilanțul pentru anul 2022 în zilele premergătoare noului an, iar așteptările pentru 2023 - după 1 ianuarie. Începem cu dr Ivailo Dicev, profesor de antropologie culturală la Universitatea „Sf. Kliment Ohridski” din Sofia.
Reporter: S-a împlinit vreuna dintre așteptările dv. pentru 2022?
Ivailo Dicev: Da, aceea că pandemia se va domoli. Dar în loc de o creștere a economiei, științei, relațiilor internaționale, a venit ceva ce nu mi-aș fi putut imagina - un nou război rece.
Reporter: Ar fi putut fi prezis războiul din Ucraina?
Ivailo Dicev: Ar fi putut, din perspectiva revanșei începute între politică și economie. Aceasta are loc deja de douăzeci de ani - politicienii simt că pierd inițiativa, că într-o situație de pace încep să-și piardă rolul. Și au apărut diferite variații ale naționalismului - de la Salvini la Trump, de la Johnson la Orban, de la Zemmour la Kostadinov. Strategia principală a unor astfel de formațiuni este revenirea la împărțirea lumii, lupta cu inamicii, atât vecinii cât și „globaliștii”. Cuvinte precum trădare, securitate, măreție națională, granițe au început să fie folosite din ce în ce mai des.
Am crezut că acest lucru va rămâne în sfera retoricii populiste, dar se dovedește că un lider senil poate face un pas către un conflict real. Războiul este un joc de noroc - îi legitimează pe conducători pentru o vreme, dar îi va mătura dacă va fi pierdut.
Reporter: Cum ați rezuma acest an tumultuos în care am auzit în mod repetat amenințarea cu lovituri nucleare și respingerea privind Schengen?
Ivailo Dicev: Ne-am întors cu 60 de ani în urmă. Deocamdată, doar ca mentalitate.
Reporter: Care sunt lecțiile importante ale anului 2022 pe care ar trebui să le ducem mai departe?
Ivailo Dicev: Am învățat că suntem mici, trebuie să fim solidari cu țările din UE pe care ne bazăm. Relațiile noastre cu acest bloc nu ar trebui gândite pe bucăți, vorbitorii noștri publici au această tendință - ne îndeplinim angajamentele privind Schengen, ei bine, da, atunci ei sunt de vină. Dar este vorba despre a face un pas înainte spre unitatea politică a țărilor europene, dar și pentru asta trebuie să le câștigăm încrederea; şi nu numai pe subiecte de frontieră.
Ne tot repetă că nu există nicio legătură între Schengen și sistemul nostru judiciar (monitorizarea s-ar fi încheiat), nu e nicio legătură cu drepturile omului și Convenția de la Istanbul, cu înfățișarea terifiantă a Sofiei, cu un anume prim-ministru, cu poziția noastră ambiguă cu privire la nazismul rus. Ei bine, da, dar există. Pentru că pur și simplu nu ne recunosc ca parte a lumii lor. Lecția: trebuie să înțelegem că în politică, ca și în relațiile interumane în general, totul are o legătură.
Reporter: Dacă ne concentrăm pe Bulgaria: De ce a căzut guvernul și se va forma unul nou în zilele rămase până la sfârșitul anului?
Ivailo Dicev: A căzut pentru că formațiunea Continuăm Schimbarea (PP) nu a învățat să facă compromisuri. Cred că din același motiv, deocamdată, nu apare niciun guvern nou. Ei bine, există o șansă de a te juca cu cvorumul, dar nu știu dacă este bine.
Reporer: Care sunt greșelile pe care „partidele schimbării” ar trebui să le evite la următoarele alegeri?
Ivailo Dicev: Bulgaria Democrată (BD) și PP trebuie să depășească conflictul cu Partidul Socialist Bulgar (BSP) și, de asemenea, să caute legătura cu domnul Ianev (Ascensiune Bulgară - n.red.). Ei nu vor putea forma singuri un guvern, oricât de bun ar fi acest lucru. Dacă aș fi în locul lor, aș intra și eu în dialog și cu Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți, deși asta va suna scandalos pentru mulți oameni. Ei nu pot câștiga pe toate fronturile în același timp. La alegeri, desigur, trebuie să apară cu o poziţie morală clară: mă refer la pregătirea pentru după alegeri.
Reporter: A slăbit influența cercurilor din culise asupra resurselor publice sau teritoriile lor rămân și chiar se extind? Unde este Bulgaria raportat la afirmația „mafia își are propria țară”?
Ivailo Dicev: Știți, după căderea lui Borisov, mă așteptam ca mulți oameni de afaceri să iasă din umbră și să se plângă de modul în care s-a exercitat influența asupra lor. Au ieșit doar unii. Asta mă face să cred că modelul de clientelism după care este condusă Bulgaria nu a dispărut. Dacă ne uităm la sudul Europei, vom vedea că nu este doar “brevetul” nostru. E de pe vremea romanilor! GERB l-a înțeles bine și l-a aplicat. Modelul se va schimba când aici vor intra mari investitori din țări respectabile. Dar fiecare afacere străină dă naștere unui urlet de mânie, colorat în nuanțe patriotice. Istoria Gemcorp este grăitoare - următorul candidat care va investi în țara noastră, care va afla despre asta, se va gândi serios dacă să vină într-o astfel de țărișoară.
Reporter: Se emancipează Bulgaria, în ce măsură și-a depășit dependențele de Rusia?
Ivailo Dicev: Nu știu în ce măsură reușim economic, dacă, de exemplu, ne vom lupta cu Lukoil, dacă vom găsi o alternativă la combustibilul nuclear rusesc. Cât despre atitudini, s-a făcut un pas ezitant pentru a respinge dureroasa recunoștință pentru „dubla eliberare” cu care, de exemplu, a fost cultivată generația mea. Ceea ce fac rușii în Ucraina a spulberat multe mituri, mai ales că îi prezintă drept criminali jalnici, violatori și hoți de mașini de spălat. Dar ați văzut cumva vreun monument al armatei sovietice să fie trecut în muzeu?
Reporter: Este societatea bulgară mai divizată sau mai unită la sfârșitul anului 2022?
Ivailo Dicev: Radicalizarea este un proces omniprezent, democrații și republicanii nu se pot tolera unii pe alții în SUA, familiile divorțează din motive politice, așa cum a fost în Bulgaria la începutul tranziției. De ce s-a întâmplat așa este greu de înțeles, rețelele de socializare sunt doar unul dintre motive. Societatea noastră este mai divizată ca oricând, nimeni nu vrea să guverneze cu nimeni, toate confruntările posibile au fost actualizate: stânga-dreapta, comunism-anticomunism, rusofili-rusofobi, bulgari-turci, clienți-negustori, tradiționaliști-progresiști și orice altceva vă puteți imagina. Acesta, în opinia mea, este un aspect al răzbunării clasei politice - se întoarce puternic pe teren și în Bulgaria, iar ideologia este un aspect al legitimării ei. Specificul nostru este că noi și noi partide roiesc și fiecare își caută nișa ideologică, intolerantă față de toți ceilalți. Slavă Domnului, PP și BD sunt încă pe poziții apropiate, dar dacă există ambiții, este posibil să se certe și ele.
Reporter: Care a fost lucrul (cel mai) pozitiv legat de anul trecut, în ciuda tuturor?
Ivailo Dicev: Unitatea Occidentului în fața agresiunii ruse. (DNEVNIK)
(dnevnik.bg - Traducerea Rador)