Am trăit s-o vedem și pe asta, locuitorii celei mai puternice țari din lume se pregătesc să înfrunte privațiunile pe care românii le-au trăit pe vremea lui Ceaușescu.
Criza de carne de porc care se va simți în SUA, potrivit experților, în aproximativ două săptămâni, Evident, nu are nicio legătură cu creșterea exporturilor, cum se întâmpla pe vremuri la noi.
Din cauza temerilor legate de pandemie, nu mai puțin de șase complexe de industrializare a cărnii de porc s-au închis în ultimele săptămâni. E vorba de 15% din capacitatea de producție.
Tyson Fresh Meats, filiala specializată în carne de vită și de porc a gigantului Tyson Foods, a dat publicității un comunicat în care anunța că a închis complexul de industrializare a cărnii de porc din Waterloo, Iowa, din cauza problemelor legate de virus.
Din motive similare, și Hormel's Rochelle Foods și-a închis activitatea săptămâna trecută. La fel JBS SA în Minnesota și Colorado și Smithfield Foods Inc. în Dakota de Sud.
Potrivit Bloomberg, există riscul să intervină probleme și în ceea ce aprovizionarea cu carne de vită și pasăre.
Expertul Dennis Smith, de la Archer Financial Services, avertizează că în două săptămâni criza cărnii de porc se va simâi în magazine. „Până în prima săptămână a lunii mai, anumite produse din carne de porc ar putea să nu se mai ăsească în multe magazine alimentare din toată țara.
Pur și simplu nu există destulă carne de porc la fața locului. Magazinele mari se vor aproviziona, celelalte, mai greu".
Problemele intervenite pe lanțul de producție se simt i în prețuri. Cleenții vor fi nevoiți să plătească mai mult, în vreme ce fermierii vor primi mai puțin bani pentru animalele pe care le vând, notează Bloomberg.