Aşadar, China a lansat noile orientări pentru „moralitate” pentru cetățenii săi, în ceea ce privește educația civică și modul în care părinții trebuie să-și învețe copiii să sorteze gunoiul și eticheta adecvată pentru ridicarea steagului național.

„Schiţa pentru implementarea construcţiei morale a cetăţenilor în noua eră” cere cetăţenilor chinezi să fie politicoşi şi oneşti, să fie „civilizaţi” atunci când iau masa, când călătoresc sau merg la o competiţii sportive.

„Apără onoarea Chinei”

Ghidul mai arată despre lucruri precum cântarea imnului naţional, ridicarea drapelului sau pentru ceremonia pe care un individ o parcurge atunci când devine membru al Partidului Comunist Chinez. Acest cod ar trebui să „sporească atitudinea pozitivă a cetăţenilor faţă de partid şi de ţară şi să creeze un simţ al identităţii colective”, se arată în documentul emis de comitetul central de partid şi de consiliului de stat.

Ghidul a solicitat cetățenilor „să ducă mai departe spiritul lui Lei Feng”, un fost soldat folosit în campaniile de propagandă de partid din anii 60. Codul este o nouă încercare a lui Xi Jinping, preşedintele Chinei, de a îşi consolida poziţia şi cultul de personalitate, mai ales după valul de proteste care durează deja de cinci luni în Hong Kong – ghidul îndeamnă, de asemenea, pe cetăţenii chinezi să trateze teoria despre Marxism-Leninism al lui Xi Jinping, drept „miezul busolei lor civice şi morale”.

Experții spun că documentul este un semn că activitatea de propagandă va fi amplificată, cu accent pe versiunea CCP a tradițiilor chineze și cu accent pe etică și cultură. „În timp ce Beijingul încă aderă nominal la credința marxistă revoluționară, ea se rotește constant în trecutul său în căutarea unei baze ideologice pentru a-și întemeia stăpânirea și a inspira cetățenii săi”, a spus Carl Minzner, cercetător din China și profesor de drept la Fordham Law School din New York, notează  theguardian