Pentru aducere aminte, Doina Cornea, împreună cu fiul său, răspândea, în noiembrie 1987, manifeste în care îndemna la solidaritate cu muncitorii care s-au revoltat la Braşov.

Tot Doina Cornea trimitea, de sub nasul Securităţii, articole despre adevărata situaţie din ţară la Radio Europa Liberă. A sfidat Securitatea până în ultimele ceasuri ale regimului Ceauşescu.

A redat speranţa românilor care mai îndrăzneau să spere. Majoritatea, ca să fim cinstiţi, se încolonase şi se ducea ca oaia după Partidul Comunist Român spre comunismul biruitor. O nălucă servită clasei muncitoare pe post de mâncare, curent electric şi libertate.

În decembrie 1989, pentru scurtă vreme, a trăit cu impresia că nu suferise degeaba teroarea Securităţii. „Eu am această credinţă, că n-am luptat degeaba şi când am pornit lupta mea împotriva acestei distrugeri a oamenilor în comunism, miam zis aşa: dacă cinci oameni o să-i aduc să gândească corect, este un lucru câştigat. Pentru că binele, gândirea corectă, este minoritară în lumea noastră. Nu gândeşte majoritatea bine”, spunea Doina Cornea întrun interviu pentru TVR.

A fost rapid marginalizată, stigmatizată, încondeiată în toate culorile răului. Era vremea ălora mici, piticilor din grădina comunismului, şcoliţi în eşaloanele doi-trei ale PCR, la cârma organizaţiilor UTC, de pionieri, şoimi ai patriei etc. Şi azi, după aproape treizeci de ani, vremurile sunt tot ale lor.

Nu mai departe decât alaltăieri seară, Daniel Constantin, cunoscut ca Ăla Micu, şi-a lansat, după ce a fost dat afară de Călin Popescu Tăriceanu din casa ALDE pe care o construiseră împreună, noua formaţiune politică, numită pompos „Pro România”. Pe terasa unui hotel din Bucureşti, el şi-a prezentat nou-născutul ca un „altfel de partid”, „născut dintr-o emoţie”. Să sperăm că va avea emoţii tot mai rare. Altfel, altfel, dar formaţiunea „altfel” va susţine guvernul Grindeanu, ca dovadă de „consecvenţă”. Ar fi fost culmea ca tocmai Ăla Micu să nu fie consecvent! Merită să amintim că sigla „Pro Patria” este Coloana Infinitului, varianta aia mică, din doar trei module, cărora Brâncuşi le spunea mărgele, vopsite patriotic în culorile drapelului naţional. Nici alţi politicieni, la fel de patrioţi ca Ăla Micu, nu stau cu mâinile în sân.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a dat, din gură, salarii la bugetari cu ambele membre superioare şi acum nu ştie cum să ia înapoi măcar cu unul, că şi-a pus bună parte a bugetarilor, pe care era croită să-i fericească, în cap.

Şeful ei, Liviu Dragnea, pe lângă implementarea programului de guvernare şi supravegherea atentă, că să nu-i scape din mână, a guvernului, are o nouă grijă. Să-i găsească de muncă lui Valeriu Zgonea, că a ajuns săracul coleg al lui Mihai Viteazul fără serviciu şi, dacă lucrurile merg în direcţia construirii pesedismului multilateral dezvoltat, îl ridică, Doamne fereşte, miliţia de pe stradă şi poate îl şi tunde.

Dar destul despre ăştia mici, că doar în minţile lor sunt importanţi!

La mulţi ani, Doina Cornea!