„Buzunarul cu pâine”, cel mai bun spectacol de Comedie

„Buzunarul cu pâine”, cel mai bun spectacol de Comedie

Spectacolul după piesa lui Matei Vişniec, cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, producţie independentă preluată de Teatrul Metropolis, a fost desemnat câştigător la fest.Co.

Festivalul Comediei Româneşti, fest.Co, ediţia a VII-a, şi-a închis porţile miercuri seară, printr-o Gală, desfăşurată, la Teatrul de Comedie. Dintre cele şapte premii festCO, şase dintre ele au fost acordate spectacolelor montate pe texte de Matei Vişniec: „Buzunarul cu pâine”, „Mansardă la Paris”, „Ioana şi focul”.

Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câştigat de „Buzunarul cu pâine”, de Matei Vişniec, un spectacol de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, spectacol independent al Asociaţiei Erudio, preluat de Teatrul Metropolis. Traducerea piesei este semnată de Virgil Tănase.

„Românii râd cu amar”

Ne puteți urmări și pe Google News

 „«Buzunarul de pâine» a fost o experienţă, ca şi «Mă tot duc», amândouă spectacolele au fost jucate mai întâi în străinătate, apoi în România, a povestit Oana Pellea, într-un interviu EVZ.  

„Jucam spectacolul, eu şi Mihai Gruia Sandu, de vreo doi ani în limba franceză. Eram foarte curioasă de reacţia publicului român, care e cu totul alta decât cea a publicului de afară. În străinătate, se râde mult mai mult. Pentru români nu e acelaşi lucru, românii se recunosc în poveste şi râd cu amar”,  a mărturisit actriţa.

„E o producţie independentă. M-am luptat foarte mult, singură, ca acest spectacol să existe. În «Buzunarul de pâine» se arată că oricât de cinic ai fi, şi oricât de negativist ai fi, n-ai cum să nu te deschizi în final. Ador personajul meu din «Buzunarul…»: e nihilist total, n-are deloc deschidere, de aceea l-am ales să-l fac aşa. La final, el demonstrează însă că automat trebuie să te deschizi, altă soluţie nu există. Oricât de mult «Nu» spui, termini tot printr-un «Da».  E o întoarcere de unghi, care te obligă la asta. Cred că un om, în drumul lui spiritual, oricât de cu «Nu» e în braţe, Dumnezeu sau viaţa îl face într-un final să ajungă la «Da»”, a subliniat Oana Pellea.

Premii fest.CO

Juriul format din criticul de teatru şi preşedinte juriului Ileana Lucaciu,  scenograful Anca Pâslaru, scenograf, şi actriţa  Rodica Negrea, au acordat următoarele premii fest.Co:

Premiul de Excelenţă : Iurie Darie – 1.800 de lei Premiul pentru cel mai bun spectacol –  „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, un spectacol de Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, spectacol independent al Asociaţiei Erudio, găzduit de Teatrul Metropolis – 2.500 de lei Premiul pentru regieRadu Afrim pentru spectacolul „Mansardă la Paris”  de Matei Vişniec, Centre Culturel Kulturfabrik, Luxemburg – 1.500 de lei

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (ex-aeqvo)– Constantin Cojocaru pentru rolul „Cioran” din  spectacolul „Mansardă la Paris” de Matei Vişniec, regia Radu Afrim, Centre Culturel Kulturfabrik, Luxemburg (1.000 de lei) şi  Marius Manole pentru rolurile interpretate în spectacolul „Ioana şi focul” de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul de Comedie (1.000 de lei)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal – Dorina Chiriac pentru rolul „Ioana” din spectacolul „Ioana şi focul” de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul de Comedie – 1.500 de lei

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundarAurelian Bărbieru pentru rolurile interpretate în spectacolul „Ioana şi focul” de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, Teatrul de Comedie – 750 de lei

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundarIleana Ploscaru pentru rolul „Chiriachiţa” din spectacolul „Titanic vals” de Tudor Muşatescu, regia Cristian Şofron, Teatrul de Stat Constanţa – 750 de lei

Concursul de dramaturgie românească

Juriul, format din Mircea Ghiţulescu, Nicolae Prelipceanu, Mihai Lungeanu,  a acordat premiile la a IV-a ediţie a concursului de dramaturgie românească:

Premiul I- Insula femeilor (Lady Robinson Bar) de Valeriu Butulescu (Petroşani)  3.500 de lei

Premiul II- Canapeaua, de Olga Delia Mateescu (Bucureşti) / 2.000 de lei

Premiul III- Matineu la Barbarosa, de Radu Macrinici (Bucureşti) / 1.500 de lei

Menţiune- Filozofia băşcăliei, de Mircea M. Ionescu (Bucureşti)

Menţiune- Promoţia, de Bogdan Costin (Bucureşti)

O noutate pentru ediţia următoare: festCO 2010 va avea o secţiune dedicată teatrelor şi producţiilor independente, nesubvenţionate de stat.