Busu, despre prognozele meteo pe care le prezintă: Nu toate sunt adevărate

Sursa foto: Youtube

Florin Busuioc a spus că majoritatea prognozelor pe termen lung ar trebui privite cu scepticism, mai ales dacă depășesc 4 zile. Prezentatorul meteo a declarat că vremea se schimbă de la o zi la alta și că prognozele emise pe mai multe săptămâni nu sunt corecte.

Cât de corecte sunt prognozele lui Busu

„Vă spun ceva, un lucru pe care nu-l știe multă lume, tot ce este peste patru zile, prognoza de peste patru zile, este valabilă 7%. Atât! Nu se poate face prognoză pe mai mut de patru zile. Se schimbă vremea de la o oră la alta”, a declarat Busu.

Modelele de predicție meteo se bazează pe date în timp real și simulări pe baza cărora se estimează evoluția fronturilor atmosferice. Având în vedere schimbările rapide ale factorilor meteorologici, aceste modele își pot pierde din precizie.Pe termen scurt, prognoza poate fi precisă, dar pe termen lung nu.

Florin Busuioc, despre prognozele din trecut

Busu a explicat și cum se făceau prognozele în trecut. Înainte de anii '90, se utilizau în mare parte statistici bazate pe date climatice istorice. Aceste statistici aveau un scop precis, cum ar fi informarea agricultorilor sau a altor persoane interesate de condițiile meteo favorabile pentru diverse activități. Prezentatorul meteo a mai spus că această metodă de prognoză nu s-a mai folosit din anul 1990.

Sursa foto: captură video

Metoda care nu se mai folosește din 1990

„Începând cu anul 1990 nu se mai poate face prognoză pe bază de statistică, ele au murit. Înainte așa se făcea. Știai că vremea va fi cam la fel între lunile trecute, făceai o statistică pentru agricultură, zboruri”, a spus Florin Busuioc în podcastul lui Horia Brenciu.

Busu a mai spus că prietenii îl sună de multe ori să îl întrebe cum e vremea și că încearcă să îi ajute de fiecare dată. El a declarat că nu este așa ușor să prezinți meteo.