Bush şi Putin: SUA şi Rusia nu se mai pot considera adversari

Preşedintele american, George W. Bush, şi omologul rus, Vladimir Putin, nu au reuşit să depăşească diferenţele de opinie în privinţa sistemului american de apărare anti-rachetă pe care Washingtonul doreşte să-l amplaseze în Europa, dar au căzut de acord asupra unui "cadru strategic" ce va guverna relaţiile ruso-americane în viitor. Tocmai de aceea, Bush a precizat că vrea să stabilească cu preşedintele ales rus Dmitri Medvedev o relaţie personală care să permită rezolvarea "problemelor comune".

Până atunci, însă, liderul de la Kremlin a declarat că se opune în continuare planurilor Statelor Unite de a desfăşura un scut de apărare antirachetă în Europa, subliniind însă că au existat progrese în discuţiile cu preşedintele George W. Bush.

"Vreau să fiu înţeles corect. Din punct de vedere strategic, nu s-a produs nici o schimbare în atitudinea noastră principală faţă de planurile Statelor Unite", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă. "În acelaşi timp există unele progrese. Îngrijorările noastre au fost până la urmă auzite de partea americană", a continuat el.

Putin a ţinut să precizeze că, "pentru a fi un partener de dialog cu noi, fostele ţări sovietice nu trebuie incluse în NATO. Sunt de acord cu un scut antirachetă global, la care să contribuim în mod democratic militar şi informatic". Bush despre Putin: "Nu îi este frică să spună ce gândeşte"

Preşedintele american George W. Bush l-a lăudat pe omologul său rus Vladimir Putin pentru că "nu îi este frică să spună ce gândeşte".

"Ne-am întâlnit de multe ori în ultimii ani. Vă respect. Respect faptul că vă iubiţi ţara. Nu vă este teamă să îmi spuneţi ce gândiţi, iar după ce ne spunem tot ceea ce avem de spus, ne strângem mâinile", i-a spus preşedintele american lui Putin, la începutul discuţiilor de la reşedinţa liderului rus de pe malul Mării Negre, calificându-l pe Putin drept un "lider puternic".

Bush şi Medvedev promit continuarea relaţiilor bilaterale

Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit şi cu succesorul lui Putin la Kremlin, Dimitri Medvedev. Ca şi omologul său rus, Bush se apropie de finalul

mandatului a încercat să profite de aceste două zile pentru a obţine un acord strategic, care le-ar permite ambilor lideri să lase o relaţie stabilă succesorilor lor în funcţie.

Astfel că, preşedintele american a declarat că vrea să stabilească cu preşedintele ales rus Dmitri Medvedev o relaţie personală care să permită rezolvarea "problemelor comune".

La rândul său, Medvedev a indicat că doreşte, ca după preluarea mandatului prezidenţial, la 7 mai, să lucreze pentru relaţii constructive cu SUA, relatează Reuters.

"După ce vor prelua funcţia de preşedinte al Rusiei, vreau să fac astfel încât relaţiile noastre să continue fără pauze, într-un spirit constructiv", i-a declarat Medvedev liderului de la Casa Albă, cu ocazia întrevederii prilejuite de ultimul summit Putin-Bush.

În ultimii opt ani, cei doi preşedinţi au făcut multe pentru ca raporturile ruso-americane să avanseze, iar această relaţie a fost un factor cheie pentru securitatea internaţională, a mai spus Medvedev.

Final de mandat

Privită mai degrabă ca o vizită de final de mandat între cei mai puternici oameni ai lumii, reuniunea Putin-Bush a trebuit să găsească rezolvare pentru subiecte foarte presante. În primul rând este vorba de acordul asupra scutului antirachetă. Detaliile legate de amplasare şi cine ar urma să se afle sub protecţia lui au fost negociate intens în aceste două zile de americani şi ruşi.

Întâlnirea de la Soci are loc imediat după Summit-ul NATO de la Bucureşti, în cursul căruia aliaţii europeni şi-au exprimat sprijinul pentru scutul american, dar au menajat Rusia amânând plasarea Ucrainei şi Georgiei pe drumul către NATO, aşa cum dorea Bush.

Liderul de Casa Albă a sosit aseară în Rusia, la Soci la reşedinţa de vacanţă favorită a liderului rus, şi a avut deja o întâlnire informală cu acesta. După care, Bush a dansat pe muzică populară rusă alături de Vladimir Putin şi a luat masa cu acesta şi succesorul său, Dmitri Medvedev.

Vom reveni cu amănunte.

(12:05)