Bush şi Putin, la Neptun

Bush şi Putin, la Neptun

Întrevederea dintre cei doi lideri a pus în alertă litoralul, unde agenţi ai Secret Service, SRI şi SPP îşi pregătesc dispozitivele.

Summitul NATO de la Bucureş ti, din 2-4 aprilie, va fi precedat de o întâlnire de gradul „0“ dintre preşedintele SUA, George W. Bush, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Organizatorii summitului nu confirmă încă informaţ ia, dar întrevederea, spun surse oficiale, ar fi fost deja stabilită şi se va ţine pe 1 aprilie, însă nu în Capitală, ci la reşedinţa de vară a preşedintelui Traian Băsescu de la Neptun.

Astfel, sunt toate şansele ca aeronava lui Bush, Air Force One, să aterizeze în România direct la Constanţa şi nu la Bucureşti.

Litoralul, scotocit de Secret Service De altfel, litoralul românesc a fost împânzit, săptămâna trecută, de coloane oficiale însoţite de antemergători de la SPP, iar săptămâna aceasta vor sosi la Constanţa ministrul de interne, Cristian David, şi adjunctul şefului Poliţiei Române, comisarul-şef Petre Tobă. Zilele trecute au fost inspectate drumurile naţionale din judeţul Constanţa, mai ales DN 2A Constanţa - Hârşova, cu oprire la Mihail Kogălniceanu, şi DN 39 Constanţ a-Mangalia, cu oprire la Neptun. „Au fost vizitate şi câteva unităţi militare, dar şi aerodromul militar MK“, a confirmat, pentru EVZ, un reprezentant al Consiliului Judeţean Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă sursă adaugă însă că totul ar fi avut legătură cu întâlnirea de la Neptun, unde „şeful SUA s-ar putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Traian Băsescu“.

Autorităţile constănţene nu ştiu însă dacă, de la aeroport, George W. Bush se va deplasa la Neptun cu elicopterul sau „pe roţi“ şi nici cum va ajunge apoi la Bucureşti, unde va fi cazat la Hotelul Marriott. Oficial, autorităţile locale au refuzat să dea detalii despre controlul-fulger de săptămâna trecută, dar au confirmat că verificările au început la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu“. Din echipa de inspecţie ar fi făcut parte agenţi ai Secret Service (serviciul de protecţie al preşedintelui SUA), reprezentanţi ai Ministerului Apărării, SRI, SPP şi ai Poliţiei Transporturi. Cert este că, până la finele summitului, poliţiştii constănţeni nu vor avea zile libere sau concedii.

Bush - discuţii cu Băsescu şi Tăriceanu

Pe de altă parte, nu se cunosc încă amănunte legate de vizita lui Vladimir Putin. Potrivit unei surse EVZ, motivul este unul singur: „Încă nu au sosit reprezentanţi ai serviciilor secrete ruse. Dar îi aşteptăm“.

Oficialii din MAE au evitat să confirme tête-à-tête-ul Bush-Putin de la Neptun. Organizatorii Summitului NATO susţin însă că, „până acum, e sigură doar bilaterala România-SUA. Vor fi două întâlniri: preşedintele Bush cu pre- şedintele Băsescu şi preşedintele Bush cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Unde şi când exact încă se discută“, spun diplomaţii din MAE. Fără a oferi detalii, aceştia mai precizează că pentru cele două momente „au fost verificate mai multe variante în Bucureşti, zona Mării Negre şi alte oraşe din provincie“.

AIR FORCE ONE. Avionul preşedintelui SUA va ateriza şi la Constanţa

IALTA, MALTA ŞI NEPTUN

Vila de protocol a preşedinţilor

Întâlnirea George W. Bush - Vladimir Putin de la vila „Nufărul“ din Neptun ar putea intra în galeria episoadelor celebre, gen Ialta şi Malta, când tot în zona de litoral s-au luat decizii cruciale pentru Europa. Ambii preşedinţi sunt pe final de mandat. Totuşi, momentul ar putea nuanţa agenda subiectelor considerate „fierbinţi“ de SUA şi Federaţia Rusă, precum amplasarea scutului antirachetă, independenţa Kosovo şi chiar lărgirea NATO. În plus, întrevederea va avea loc pe fondul unei noi relaxări a tonului folosit de SUA în relaţia cu Rusia. Un exemplu ar fi situaţia Georgiei şi a Ucrainei, care speră să primească la Bucureşti invitaţia de aderare.

După ce Rusia a criticat dur Occidentul pe această temă, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, şi-a declarat rezervele, iar ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, arăta, săptămâna trecută, că şansele celor două ţări ar fi slăbit. Vila „Nufărul“ a fost construită în anii comunismului, iar după 1990 a trecut în administrarea RAAPPS.

Aici, Nicolae Ceauşescu l-a primit, în 1969, pe Richard Nixon. Vila „Nufărul“ are cel puţin 10 camere, cu o sufragerie imensă la parter, sală de recepţie, de conferinţe, mai multe dormitoare cu balcoane imense cu vedere la mare, cel puţin patru băi şi o bucătărie mare. Imobilul mai cuprinde o sală de fitness, piscină interioară cu apă încălzită şi saună. După operaţia preşedintelui Traian Băsescu vila ar fi fost dotată cu săli speciale de recuperare.

VIZIUNEA LUI PUTIN

Ţări târâte de guler în NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat sâmbătă NATO că vrea să „înlocuiască ONU“, apreciind că politica Alianţei Nord-Atlantice nu face decât să sporească un „potenţial de conflict“, relatează AFP. „Există o impresie că sunt tentative de a crea o organizaţie care să înlocuiască ONU“, a afirmat Putin, la finalul unei întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel, care a avut loc la reşedinţa de lângă Moscova.

„Apreciem că o extindere interminabilă a blocului NATO în condiţiile actuale, când nu mai există un conflict între două sisteme inamice, nu este numai inutil, ci dăunător şi contraproductiv“, a subliniat el. „Dacă o majoritate covârşitoare a populaţiei Ucrainei şi Georgiei nu vrea ca ţara lor să intre în NATO, şi aceste ţări le târăsc de guler înăuntru, nu putem aprecia că aceasta este o dovadă de democraţie“, a mai spus Putin. „Vom accepta fără nicio îndoială alegerea poporului georgian şi ucrainean, dar dacă este într-adevăr alegerea poporului, nu a liderilor politici“, a adăugat el. (Constantin Vlad)