În discursul pe care l-a susţinut în această dimineaţă, la Palatul CEC, preşedintele american a menţionat rolul cooperării cu Rusia în privinţa scutului anti rachetă şi a adăugat că relaţiile SUA cu Kremlinul "nu au ca scop anihilarea reciprocă". Bush a mai spus că instituţiile europene trebuie să fie deschise cooperării cu Rusia. Texanul, care a ţinut ultimul său discurs în calitate de lider mondial la o reuniune NATO, a promis că va vizita Rusia, după ce a anunţat că Putin se va alătura summit-ului de la Bucureşti.
Rachetele iraniene ar putea ataca România
Preşedintele Statelor Unite ale Americii a menţionat că scutul antirachetă este necesar pentru Europa, în condiţiile în care Iranul construieşte rachete cu rază mare de acţiune, care pot atinge chiar şi în România.
Ieri, în cadrul vizitei oficiale din Ucraina, George W. Bush avertiza lansa aceleaşi avertismente scutul antirachetă este necesar pentru apărarea Europei, deoarece Iranul contruieşte rachete cu rază mare de acţiune care pot ataca acest continent şi pot ajunge chiar şi în România.
Bush se vrea mai tare decât Clinton Totuşi, râmâne de văzut dacă preşedintele Bush se va putea apropia de o realizare care concureze cu cea a lui Bill Clinton, prin această nouă extindere a NATO, în apropierea graniţelor Rusiei. Bill Clinton a fost unul dintre iniţiatorii extinderii graniţelor euro-atlantice spre Rusia, în cadrul summitului NATO din 1997.
Analiştii politici citaţi de presa internaţională susţin că în prezent, Macedonia are cele mai mici şanse să fie invitată să adere la structurile euro atlantice, din cauza divergenţelor cu Grecia. Macedonia este una dintre puţinele ţări care merită să se integreze în NATO, relatează ediţia online a publicaţiei the Times.
Cât despre aderarea Ucrainei şi a Georgiei, observatorii, citaţi de RFI, consideră că şansele pro şi contra sunt egale (50%- 50%), însă apropierea lor de NATO va fi percepută de Moscova drept un gest ostil la adresa sa.
În plus, chiar dacă nu adoptă un ton la fel de vehement ca Rusia, circa 10 state, în frunte cu Germania, nu privesc cu ochi buni candidaturile Ucrainei şi Georgiei.
Uşa deschisă pentru Serbia După ce va susţine apropierea Ucrainei şi Georgiei de NATO, prin includerea lor în Planul de acţiune pentru aderare (MAP)
"La summitul de mâine vom arăta, de asemenea, foarte clar că uşa unei cooperări mai strânse cu NATO este, de asemenea, deschisă Serbiei".
De asemenea, George W. Bush a anunţat deschiderea unui dialog intens cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru în cadrul summitului de la Bucureşti. "Vom extinde cercul libertăţii, extinzând Alianţa Nord-Atlantică către noi membri din Balcani", a afirmat preşedintele SUA. Afganistanul şi aportul "camp Dracula"
De asemenea, liderul american a precizat că Afganistanul reprezintă una dintre cele mai importante misiuni ale NATO şi a mulţumit detaşamentului de militari români pentru eforturile şi vitejia de care dau dovadă în operaţiunile NATO.
Bush a amintit de sacrificiul lui Aurel Marcu, militar român care "s-a jertfit în Afganistan în timp ce îşi ajuta colegii americani". Consilierii preşedintelui american au avut grijă ca soţia sublocotentului să fie prezentă la discurs.
Preşedintele a afirmat că Afganistanul este "misiunea cea mai ambiţioasă a NATO", precizând că Alianţa trebuie să-şi ducă misiunea până la capăt în această ţară, întrucât nu îşi permite să piardă, fiind necesar ca teroriştii să fie învinşi.
Se va lua o nouă decizie istorică
George W. Bush a anunţat în această dimineaţă că la summit-ul NATO de la Bucureşti va fi luată "decizia istorică" de extindere cu încă trei state, respectiv Croaţia, Albania şi Macedonia.
Discursul preşedintelui american, care a durat fix 33 de minute, a fost organizat de German Marshall Fund (GMF), la sediul CEC din Bucureşti. Bush a fost însoţit de soţia sa, Laura, şi de Condoleezza Rice, secretarul de stat al SUA.
Cele două doamne au urmărit discursul texanului alături de Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, foşti preşedinţi ai României. La evenimentul de la CEC au fost prezenţi şi Elena Udrea, Mircea Geoană, Adrian Năstase, Titus Corlăţean, Laura Codruţa Kovesi, Mihai Răzvan Ungureanu, George Maior, Mugur Isărescu, Cristian Adomniţei precum şi alţi oficiali. Au lipsit preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Imediat după alocuţiunea plină de mesaje, liderul Statelor Unite a plecat spre Otopeni. Acolo, el s-a urcat în jurul orei 10:00 în aeronava Air Force One, care l-a dus, în mai puţin de o oră, la Constanţa.
Cu puţin timp înaintea înaltului oaspete, pe pista aeroportului militar "Mihail Kogălniceanu" şi-a făcut apariţia şi preşedintele Traian Băsescu, însoţit de soţia sa, Maria. Cei doi preşedinţi au primit onorurile gărzii militare, apoi s-au îndreptat la vila prezidenţială "Nufărul"
Cei doi vor avea o întâlnire oficială, în jurul orei 12:00, apoi vor susţine o conferinţă de presă comună.
ŞTIREA DE DIMINEAŢĂ - ACTUALIZATĂ LA ORA 11:45