Deja am văzut cum rafturile magazinelor s-au golit de alimente de bază. E aproape imposibil de găsit făină, în timp ce specialiștii au calculat că, de la declanșarea stării de urgență, românii au cumpărat drojdie cât să coacă 20 de milioane de pâini. Nu se mai găsește nici drojdie. Încet, încet dispar conservele, iar legumeze proaspete sunt și ele rare. Se vorbește chiar de închiderea piețelor agroalimentare.
O soluție interesantă e să redescoperim natura. Să ne reîntoarcem la ceea ce mulți dintre noi făceam când eram copii. Mergeam cu bunicii pe câmp și strângeam urzici, leurdă, ștevie sau bureți. Acasă toate se transformau în delicioase feluri de mâncare. De post. Dar mai presus de toate, pline de sănătate.
Acum, când de timp liber nu mai ducem lipsă, e o idee bună de activitate familială sigură, plimbarea în natură. Și culegerea ”buruienilor” care pot fi gătite. Dintotdeauna oamenii au cules frunzele verzi proaspăt ieșite din pământ primăvara, ca să-și reviogreze organismul. E cumva în genetica noastră. Organismul știe că după iarna în care alimentele fresh au lipsit, vegetalele proaspete sunt o necesitate.
Inclusiv medicii și nutriționiștii recomandă consumarea verdețurilor de primăvară, care detoxifiază și pun sângele în mișcare. În piețe se găsesc deja de vânzare grămăjoare de urzici, leurdă sau ștevie, plus că au apărut ceapa și usturoiul verzi cu care ieurburile ”sălbatice” se combină minunat.
Buruienile, sănătate curată
Leurda sau usturoiul salbatic, este unul din cei mai puternici detoxifianți din natură. Se știe că urșii, când ies din hibernare, caută să mănânce leurdă, pentru a se remonta. Consumată proaspătă, în salate (are un gust asemănător cu usturoiul, însă mai delicat) leurda purifică sângele, scade colesterolul, și, în plus, e de ajutor în depășirea stărilor depresive, în scăderea tensiunii arteriale, în reducerea infecțiilor și a asteniei de primăvară, arată medicii.
Ștevia este una din cele mai importante plante pentru tratarea anemiei. În plus, contribuie la detoxifierea ficatului și la curățarea sângelui.
Urzica este și ea o adevărată plantă – farmacie, ajutând la detoxifierea organismului, întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sistemului urinar, dar și la buna funcționare a articulațiilor.
Ciorba de urzici
Ingrediente: 1 l borș, o farfurie adâncă plină cu urzici, 3 linguri de orez, sare, un gălbenuș, două linguri de smântână.
Preparare: Se aleg urzicile tinere, abia înmugurite și se culeg doar frunzele. Acestea se spală, apoi se opăresc și se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă o ceapă tăiată mărunt, orezul. Când totul este fiert, se pune borșul fiert, între timp, separat. Se potrivește de sare, se mai lasă să dea un clocot, apoi se adaugă smântâna amestecată cu gălbenușul de ou.
Mâncare de urzici
Ingrediente: 0,5 kg de urzici, 100 g de slănină afumată, o ceapă, 30 g de făină, 100 ml smântână, zeamă de lămâie, 2 fire usturoi verde, o legătură de mărar (opțional), sare.
Preparare: Urzicile se spală în câteva ape reci. Tăiați slănina în cuburi mici și rumeniți-o la foc domol, apoi vasul se ridică de pe foc, se pune ceapa tăiată mărunt și se lasă un minut, după care se adaugă urzicile și un litru de apă fierbinte. Toate se lasă la fiert, la foc mic, cu vasul acoperit. Când sunt gata, scoateți urzicile într-o strecurătoare, apoi fie se toacă mătunt, fie se blendează.
Separat, într-un vas se amestecă făina cu puțină apa rece, și se adaugă ”sosul„ peste urzici, completând cu apa în care au fiert urzicile (500 ml). Lăsați mâncarea să clocotească, apoi luați vasul la o parte și puneți smântâna bătută cu o linguriță de apă rece, apoi potriviți de sare, aromați cu usturoi tocat și mărar verde. Mâncarea de urzici se servește că atare sau alături de ouă ochiuri.
La fel se pregătește și mâncarea de șetvie, cu mențiunea că în loc de smântână, se poate adăuga pastă de roșii.
Supă-cremă de leurdă
Ingrediente: 2 cartofi, o țelină medie, 2 morcovi, un păstârnac, o ceapă roșie, 2 linguri de ulei, 3 linguri de vin alb, 1,5 l supă de legume, 100 ml smântână grasă, sare, piper, 0,5 kg leurdă.
Preparare: Se încinge uleiul într-o oală, apoi de pun rădăcinoasele tăiate bucăți mici. După câteva minute se pun supa și leurda, lăsând 10 frunze deoparte. Se fierbe la foc mic 30 de minute. Legumele și leurda fierte se blendează, se adaugă zeama în care au fiert, până se obține consistența dorită, apoi se mută într-o oală curată.
Se adaugă vinul, se mai dă un clocot, apoi se micșorează flacără, se adaugă smântâna, sucul de lămâie și leurda proaspătă tăiată fâșii înguste. La final se potrivește de sare și piper și se servește cu crutoane.
Sursa foto: Adi Pîclișan