Elevii urmează să primească bursele școlare. Ei vor beneficia de mai mulți bani de sărbători, a anunțat Ministerul Educației. Și numărul elevilor beneficiari ar putea fi mai mare luna aceasta.
Bursele şcolare ale elevilor pentru luna noiembrie urmează să fie plătite vineri, 15 decembrie, conform termenelor din metodologia de acordare a burselor în acest an școlar. În noiembrie, peste 1,28 de milioane de elevi au primit burse, o premieră pentru Educația din România. Bursa de merit ar urma să fie de 388 de lei.
Numărul elevilor beneficiari ar putea fi mai mare decât cel comunicat pe 1 noiembrie de ministerul Educației, având în vedere că listele elevilor se actualizează permanent. Pot fi aduse la secretariat dosare pentru bursele sociale medicale în funcție de caz.
Cum se acordă bursele școlare
Bursele sociale și cele de excelență olimpică au cuantum fix și se acordă integral în fiecare lună din acest an școlar, spre deosebire de cele de merit și cele tehnologice bazate pe numărul de zile de școală. Bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, în fiecare lună din acest an școlar, a anunțat Ministerul Educației.
„Nu există nicio reducere a acestor burse în nicio lună a anului școlar 2023-2024”, se arată în document.
Câți copii primesc bursă
Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale. Numărul lor ar putea fi mai mare având în vedere că dosare de bursă socială – cazurile medicale, de exemplu – se pot primi la secretariat pe parcursul întregului an școlar, potrivit edupedu.
Și profesorii ar putea primi majorări salariale
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca a mai anunțat că profesorii ar putea primi majorări salariale etapizate în 2024. Aceasta a spus că deja există „o discuţie deschisă între Guvern şi federaţiile sindicale”.
„Am avut anul acesta o creştere medie de 30%. Există ordonanţa din vară care vorbea de o creştere de 50% de la 1 ianuarie, raportată la noua grilă pentru educaţie care, din păcate, nu este încă în vigoare pentru că Legea salarizării unitare nu este finalizată. În acest context, Guvernul şi federaţiile sindicale ale cadrelor didactice şi ale personalului din învăţământ au discutat, în ultimele săptămâni, care ar fi o creştere realistă bazată pe posibilităţile din anul viitor, dar care să şi arate semnul de respect pe care îl avem pentru profesia didactică.
Din ultimele discuţii, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creştere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuţiile referitoare la etapele de acordare, ceea ce ar însemna că avem o creştere de peste 50% faţă de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la Parlament.