Bursele internaţionale dau semne de revenire

Bursele internaţionale dau semne de revenire

O parte din cauzele devalorizării leului sunt scăderile semnificative înregistrate în ultima vreme pe pieţele financiare internaţionale.

După o nouă cădere de aproximativ 7% a burselor în ultimele două zile, acţiunile celor mai importante companii europene au reuşit să se redreseze ieri, deşi la începutul zilei de tranzacţionare, s-a înregistrat un declin de peste 4%, relevă Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300, care include titlurile celor mai mari companii din Europa, înregistra la jumătatea zilei de ieri o depreciere de 0,68%. Redresarea cotaţiilor s-a produs în urma zvonurilor că Banca Centrală Europeană, Banca Angliei, Banca Naţională a Elveţiei şi Rezerva Federală americană (Fed) ar putea reduce dobânzile de referinţă pentru susţinerea economiilor. În cursul zilei de ieri, Fed chiar a redus dobânda cu 0,75 puncte, la 3,5%. Vestea va influenţa probabil pozitiv evoluţia de azi.

Bursa noastră a reuşit şi ea să recupereze o parte din scăderea abruptă de la începutul zilei, când indicele general al pieţei, BET- C, pierduse 6 procente. Acesta a închis şedinţa de ieri cu o scădere de 4,23%. Scăderea cotaţiilor a fost însoţită de o lichiditate în creştere cu 18%, la 70 milioane de lei, într-o piaţă unde ordinele de vânzare au fost dominante. Cele mai transferate titluri au fost cele din sectorul bancar, BRD-Groupe Société Générale şi Banca Transilvania.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Piaţa de capital din România este considerată de investitori mai riscantă decât alte pieţe externe întrucât este «mică şi tânăr㻓, a spus Henning Esskuchen, şeful Direcţiei de analiză pieţe de capital de la Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR. Bursa de la Bucureşti şi-ar putea reveni spre jumătatea anului, însă evoluţia sa depinde şi de situaţia internaţională, potrivit analiştilor Erste.