Bursele internaţionale dau semne de revenire

Bursele internaţionale dau semne de revenire

O parte din cauzele devalorizării leului sunt scăderile semnificative înregistrate în ultima vreme pe pieţele financiare internaţionale.

După o nouă cădere de aproximativ 7% a burselor în ultimele două zile, acţiunile celor mai importante companii europene au reuşit să se redreseze ieri, deşi la începutul zilei de tranzacţionare, s-a înregistrat un declin de peste 4%, relevă Reuters.

Indicele FTSEurofirst 300, care include titlurile celor mai mari companii din Europa, înregistra la jumătatea zilei de ieri o depreciere de 0,68%. Redresarea cotaţiilor s-a produs în urma zvonurilor că Banca Centrală Europeană, Banca Angliei, Banca Naţională a Elveţiei şi Rezerva Federală americană (Fed) ar putea reduce dobânzile de referinţă pentru susţinerea economiilor. În cursul zilei de ieri, Fed chiar a redus dobânda cu 0,75 puncte, la 3,5%. Vestea va influenţa probabil pozitiv evoluţia de azi.

Bursa noastră a reuşit şi ea să recupereze o parte din scăderea abruptă de la începutul zilei, când indicele general al pieţei, BET- C, pierduse 6 procente. Acesta a închis şedinţa de ieri cu o scădere de 4,23%. Scăderea cotaţiilor a fost însoţită de o lichiditate în creştere cu 18%, la 70 milioane de lei, într-o piaţă unde ordinele de vânzare au fost dominante. Cele mai transferate titluri au fost cele din sectorul bancar, BRD-Groupe Société Générale şi Banca Transilvania.

„Piaţa de capital din România este considerată de investitori mai riscantă decât alte pieţe externe întrucât este «mică şi tânăr㻓, a spus Henning Esskuchen, şeful Direcţiei de analiză pieţe de capital de la Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR. Bursa de la Bucureşti şi-ar putea reveni spre jumătatea anului, însă evoluţia sa depinde şi de situaţia internaţională, potrivit analiştilor Erste.

Ne puteți urmări și pe Google News