Editura Evenimentul si Capital

Bună ziua, toamnă! Starea Uniunii. Echinocţiul de toamnă avantajează semnele de foc şi pământ | Horoscopul lui Dom' Profesor

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2868 Vizualizari

Pe 22 septembrie s-au născut Michael Faraday, Erich von Stroheim, Anna Karina, Augustin Buzura, Alice Botez, Dumitru Ghiaţă, Grigore Cobălcescu.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Teodosie, mitropolitul Moldovei, Foca, Isaac şi Martin.

Tradiţional, în „kalendar” sunt sărbători, uitate astăzi, ale elementului foc. „Măcinca Foca”. Peste sărbătorile ţărăneşti, „păgâne” episcopii creştini au suprapus doi sfinţi, mucenici, făcători de minuni, episcopi unul „grădinarul”, celălalt „făcătorul de minuni”, tot cu numele Foca!

La sfârşitul verii, o ultimă sărbătoare a focului, elementul verii!

„Nu se lucră în această zi, temându-se de foc!” (Olteanu, CPR, 2001, pagina 414; Pamfile, 1997, pagina 176)

După cum vă spuneam şi ieri, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, astăzi este echinocţiul de toamnă. Sfârşitul verii şi începutul toamnei. La ora 17:21:03 Soarele, în calea lui pe ecliptică, taie ecuatorul ceresc. Trecerea din zodia Fecioarei în cea a Balanţei.

Aici trebuie să mai risipesc un clişeu. Se spune „toamna astronomică”. Nu, este toamna astronomică, ci toamna pur şi simplu. Aşa cum greşim spunând că avem un suflet. Nu avem un suflet, SUNTEM un suflet care are un corp! La fel, calendarele nu ţin seama de realităţile anotimpurilor. Aşa cum spunem, noi românii, la răcitoarele electrice, frigidere şi la aparaele de copiat, xerox!

Ca să vă fie clar primăvara începe la echinocţiul de primăvară pe 20 martie şi durează până la solstiţiul de vară, 21 iunie - vara este între solstiţiul de vară şi echinocţiul de toamnă, 22 septembrie - iar toamna ţine de le echinocţiul de toamnă la solstiţiul de iarnă, 22 decembrie. Iarna este între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară.

Calendarul gregorian pe care îl folosim acum este deplasat cu mai mult de douăzeci de zile faţă de reperele naturale. Popoarele vechi şi înţelepte, evreii şi persanii de exemplu, respectă cursul natural al vieţii, timpul este împărţit cu iscusinţă. De exemplu, anul nou persan, iranian, Now Ruz, cade întotdeauna de echinocţiul de primăvară, la ora precisă. Începe un nou ciclu natural, natura reînvie. Iar lunile respectă, cât de cât, zodiile şi anotimpurile. Poate că frustrarea şi alienarea noastră cotidiană are ca origine îndepărtată şi această sfidare a reperelor naturale ale timpului.

Am primit curierul de la Bruxelles. Este uriaş, cuprinde tot raportul despre starea UE. Spre surpriza mea, am constata că Brexit, dacă va fi pus în fapt, va ajuta UE. Marea Britanie consumă sume mari din bugetul comunitar, bucurându-se de avantaje colosale. Ieşirea Marii Britanii din UE va elibera cel puţin trei miliarde de €, anual, care vor putea fi îndreptate către ţările cu probleme, se spune în nota de prezentare. Se dă de exemplu Grecia, dar sper că şi România este pe listă.

Comisia propune norme moderne ale UE privind drepturile de autor, care să stimuleze dezvoltarea şi difuzarea culturii europene. „Vreau ca jurnaliștii, editorii și autorii să fie plătiți corect pentru munca lor, indiferent dacă lucrează în studiouri sau în sufragerie, indiferent dacă produsul muncii lor este difuzat offline sau online și indiferent dacă este distribuit publicului utilizând un copiator sau este disponibil în scopuri comerciale pe internet prin intermediul unui hyperlink.” a declarat preşedintele CE, Jean-Claude Juncker in discursul privind Starea Uniunii 2016. Cu aceasta ocazie, dl. Juncker a anuntat ca a fost adoptata de catre Comisia Europeana, Strategia privind piaţa unică digitală care contine : o ofertă de conţinut mai variată şi un acces mai larg la aceasta online și peste granițe; norme îmbunătățite privind drepturile de autor în domeniul educației, cercetării, patrimoniului cultural și incluziunii persoanelor cu handicap; o piață mai echitabilă și sustenabilă pentru creatori, industriile creative și presă.

În ansamblu, propunerile privind drepturile de autor au trei mari priorități: 1. O ofertă de conținut mai variată și un acces mai larg la aceasta online și peste granițe.Astfel, se propune un mecanism juridic prin care radiodifuzorii să obțină mai ușor de la titularii de drepturi autorizațiile de care au nevoie pentru a transmite online programe în alte state membre ale UE. Este vorba de programe pe care radiodifuzorii le transmit online în același timp cu emisiunile lor, precum și de servicii de video în reluare, cum ar fi My TF1 în Franța, ZDF Mediathek în Germania, TV3 Play în Danemarca, Suedia și statele baltice și AtresPlayer în Spain, pe care aceștia doresc să le pună la dispoziție online și în alte state membre. Asigurarea posibilității radiodifuzorilor de a oferi marea majoritate a conținutului lor, cum ar fi știri, emisiuni culturale, emisiuni politice, documentare sau programe de divertisment, și în alte state membre va oferi consumatorilor mai multe posibilități de alegere.Normele propuse facilitează, de asemenea, obținerea autorizațiilor necesare de către operatorii care oferă pachete de canale (cum ar fi Proximus TV în Belgia, Movistar + în Spania sau IPTV Entertain, aparținând Deutsche Telekom, în Germania).Pentru a îmbunătăți accesul la bogatul patrimoniu cultural al Europei, noua Directivă privind drepturile de autor va ajuta muzeele, arhivele și alte instituții să digitizeze și să pună la dispoziție și în alte state membre operele care au ieșit din circuitul comercial, cum ar fi cărțile sau filmele protejate prin drepturi de autor, dar care nu mai sunt disponibile publicului.

În paralel, Comisia va utiliza fondurile de 1,46 miliarde EUR ale subprogramului MEDIA al programului-cadru Europa creativă pentru a sprijini în continuare difuzarea conținutului creativ peste granițe. Acest lucru include o mai mare finanțare pentru subtitrare și dublare, un nou catalog al operelor audiovizuale europene pentru furnizorii de VoD, pe care aceștia îl pot utiliza direct pentru programare și instrumente online de îmbunătățire a distribuției digitale a operelor audiovizuale europene, datorită cărora acestea sunt mai ușor de găsit și de vizionat online.

2.Norme îmbunătățite privind drepturile de autor în domeniul cercetării, educației și incluziunii persoanelor cu handicap.Studenții și profesorii sunt dornici să utilizeze materiale și tehnologii didactice digitale, dar aproape 1 din 4 cadre didactice se confruntă, în activitățile sale de predare în domeniul digital, în fiecare săptămână, cu restricții legate de drepturile de autor. Comisia a propus o nouă excepție pentru a permite instituțiilor de învățământ să utilizeze materiale pentru ilustrarea predării cu ajutorul instrumentelor digitale, precum și în cursuri online, peste granițe.De asemenea, ca urmare a directivei propuse, cercetătorii din UE vor putea utiliza mai ușor tehnologiile de extragere de text și date (text and data mining - TDM), pentru a analiza seturi mari de date. Acest lucru va asigura un foarte necesar stimulent pentru cercetarea inovatoare, având în vedere că astăzi, aproape toate publicațiile științifice sunt digitale, iar volumul lor total crește în fiecare an, pe plan mondial, cu 8-9 %. De asemenea, Comisia propune o nouă excepție obligatorie în UE, care va permite instituțiilor de patrimoniu cultural să conserve operele în format digital, fapt care prezintă o importanță crucială pentru supraviețuirea patrimoniului cultural și accesul cetățenilor la acest patrimoniu pe termen lung.

În final, Comisia propune acte legislative de punere în aplicare a Tratatului de la Marrakesh, pentru a facilita accesul la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu alte dificultăți de citire a materialelor imprimate. Aceste măsuri sunt importante pentru asigurarea faptului că drepturile de autor nu constituie un obstacol în calea participării depline la viața societății a tuturor cetățenilor și vor permite schimbul de exemplare în format accesibil, în UE și cu țările terțe care sunt părți la tratat, evitând astfel duplicarea eforturilor și irosirea resurselor.

3. O piață mai echitabilă și sustenabilă pentru creatori și presă.Directiva privind drepturile de autor vizează consolidarea poziției titularilor de drepturi în ceea ce privește negocierea și remunerarea pentru exploatarea online a conținutului lor pe platformele de video-sharing, cum ar fi YouTube sau Dailymotion. Aceste platforme vor avea obligația de a se dota cu mijloace eficiente, cum ar fi tehnologia care detectează automat piesele muzicale sau operele audiovizuale identificate de titularii de drepturi și a căror autorizare sau eliminare este convenită de aceștia cu platformele. Comisia propune si introducerea unui nou drept conex pentru editori, similar cu dreptul care există deja în legislația UE pentru producătorii de film, producătorii de înregistrări sonore (fonograme) și alți actori din industriile creative, cum ar fi radiodifuzorii.

Noul drept recunoaște rolul important exercitat de editorii de presă în investițiile în conținutul jurnalistic de calitate și în crearea de astfel de conținut, care este esențial pentru accesul cetățenilor la cunoștințe în societăților noastre democratice. Întrucât vor fi recunoscuți juridic pentru prima dată ca titulari de drepturi, aceștia se vor afla într-o poziție mai bună atunci când vor negocia cu serviciile online care utilizează sau oferă acces la conținutul lor și vor avea, de asemenea, o mai mare capacitate de combatere a pirateriei. Această abordare va oferi tuturor actorilor din domeniu un cadru juridic clar în ceea ce privește autorizarea conținutului pentru utilizări digitale și va contribui la dezvoltarea unor modele de afaceri inovatoare, în beneficiul consumatorilor.

De asemenea, proiectul de directivă prevede o obligație de transparență a editorilor și a producătorilor, care trebuie să comunice autorilor sau artiștilor interpreți sau executanți profiturile pe care le realizează cu operele lor. Acesta instituie, de asemenea, un mecanism care permite autorilor și artiștilor interpreți sau executanți să obțină o cotă echitabilă atunci când își negociază remunerația cu producătorii și editorii. Acest lucru ar trebui să conducă la creșterea încrederii între actorii participanți la lanțul valoric digital.

Dupa lansarea propunerilor referitoare la drepturile de autor in plenul Parlamentului European, un grup de 86 de parlamentari au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei Europene pentru a opri punerea in aplicare a respectivelor planuri. Sursă alternativă: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3010_ro.htm

Olguta Vasilescu, DEZLANTUITA! Atac fara precedent la Carmen Iohannis! Ce vrea sa faca la referendum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI