"Bună seara, România! Bună seara, Prundeni!"

Nişte săteni din Vâlcea îi vor putea închide gura primarului direct de la telecomandă. Pe unde trece Ion Horia Horăscu, primarul din comuna Prundeni, Vâlcea, dispar robinetele şi apar senzori la chiuvetă.

Apar duşuri cu jacuzzi în baia de la şcoala satului şi jocuri de lumini pe clădirea primăriei. Prin şcolile renovate de el sau prin primărie e mai ceva ca la aeroport. A tehnologizat până şi colacul de la WC-ul primă riei de se învârte singur la simpla apăsare a unui buton. Şi, mai nou, vrea să facă şi televiziune în sat. TV Sat Prundeni se numeşte postul şi a primit deja aprobarea CNA, în urmă cu o săptămână.

Horăscu, fost ziarist şi patron de post de radio la Craiova, e recunoscut prin zonă pentru proiectele sale despre care unii zic că-s ambiţioase, alţii că-s „nebuneşti“. Şi-l mai ştie lumea pentru că ţine în primărie o sculptură în bronz cu chipul său.

„Ateneul Sătesc“, la OSIM

TV Sat Prundeni urmează să transmită emisiuni cu tematică rurală, şedinţe din consilii locale, ştiri din sate şi dezbateri în perioada campaniei electorale. Ideea e simplă: televiziunea va fi retransmisă prin intermediul unui operator de cablu.

Ambiţiile primarului Horăscu nu se opresc astfel doar la hotarele Prundenilor: el speră ca emisiunile concepute în localitatea cu 4.500 de locuitori să pătrundă direct în casele locuitorilor a 89 de sate din Vâlcea. Studioul va fi amplasat poate în „Sala polivalentă“ din sat, unde se mai ţin spectacole de teatru, muzică populară sau se joacă biliard şi ping-pong, poate în viitorul „Ateneu Sătesc“. Adică, în căminul cultural pe care Horia Horăscu l-a reamenajat şi vrea să-l facă „unic în ţară“. „O să înscriu numele de «Ateneu Sătesc» la OSIM, ca să nu mai fie şi altundeva. Voiam «Palatul Culturii», dar asta e deja luată. La «Ateneu Sătesc» voi avea mass-media totală, presa scrisă, radio-televiziune“, zice Horăscu.

Programul televiziunii va fi de opt ore pe zi, cu emisiuni ce amintesc de vremuri trecute: „Plaiuri mioritice“, „Reporter în vatra satului“ sau „La dispoziţia dumneavoastră“ sunt doar câteva dintre titlurile zilei. Şi nu lipseşte, evident, bine-cunoscuta rubrică „Dacă doriţi să revedeţi“. Cu reluări. La cererea telespectatorilor.

Punctul culminant: „Orele primarului“

Ce i-ar mai fi plăcut lui Horia Horăscu să fi fost actor, cum a visat el de tânăr... A dat de mai multe ori la Teatru, însă n-a fost să fie. Sau să fi rămas în presă, unde a lucrat o bună bucată de timp. Dar, iată, viaţa l-a catapultat în Prundeniul natal, cât să se apuce de afaceri şi, mai apoi, de administrat localitatea. „Poate a fost şi ceva nativ, eu ştiu...“, începe, sentimental, Horia Horăscu să povestească lunga sa idilă cu presa locală şi nu numai.

„Am scris primul meu articol când eram în clasa a III-a. Ceva despre o chestie din asta pionerească. Mergeam şi vedeam cum crăpau pietrele de frig. Am lucrat şi la «Scânteia tineretului», apoi în presa locală“, zice primarul.

Iar după ’90, după ce a băgat bani în afaceri prin sat, l-a convins prietenul său Tudor Gheorghe, când era membru în CNA, să-şi ia licenţă de radio pe Craiova. „Radio Horion se cheamă, de la Horăscu Ion. Radioul nu mai e al meu, că eu nu am voie ca primar să am afacerea. Bine, adică tot al meu e, de fapt... O parte din echipa de acolo va lucra aici, la TV Sat“, spune mândru Horăscu.

„Sâmburele de gazetar“ şi pe cel de actor şi i-a păstrat, se umflă în pene primarul Prundeniului. Şi poate că de asta prin casele sătenilor din Prundeni şi de aiurea ar putea, uneori, seara, de la ora 20.00, să răsune vocea lui în loc de filmul din prime-time. „Orele primarului“, cum s-ar numi emisiunea, nu va dura mai puţin de trei ore şi reprezintă punctul culminant al programului TV Sat Prundeni.

Studio la „Ateneul Sătesc“

Banii pentru televiziunea rurală vin de la bugetul local. Vreo 60.000 de lei ar costa toată tărăşenia cu TV Sat Prundeni, din câte au calculat cei de la primărie. Plus echipamentul de transmisie, adică inclusiv un car TV ce urmează să patruleze prin localităţile din Vâlcea odată cu prima emisie. Horăscu spune că banii de post TV nu încurcă alte investiţii. „Că aproape am terminat şi de asfaltat, am tras gaze, facem şi canalizare acum“, zice Horia Horăscu.

„Noi, fiind unitate bugetară, n-avem voie să obţinem profit cu televiziunea asta. Şi atunci totul va fi o chestie mai mult decât galantă. Elegant, frumos! Vom avea un program de videotext. Am avut discuţii la CNA cu publicitatea. Treaba-i nuanţată. Aşa că o să facem cu anunţuri, nu publicitate. Dar s-o spunem pe aia dreaptă. Biserica are Trinitasul şi administraţ ia locală chiar să nu aibă posturi TV?“, explică primarul mecanismul financiar al canalului media de Prundeni.

Debut cu veterani de război

„De ce credeţi că fac eu televiziune? Că nu e din grandomanie, ci din necesitate!“, zice edilul Prundeniului. În holul de la primărie, pe un dozator de apă, se plictiseşte un bust din bronz cu chipul său. Primarul pozează, deloc încurcat, alături de capul de metal, de trei ori mai mare. „Dom’le, eu fac asta că e mai greu să aduci cetăţeanul la căminul cultural. Dar e mai uşor să te duci tu la el în casă!“, continuă explicaţiile primarul.

Dacă toate merg bine şi „dă Domnul“, prima transmisie în direct a postului TV Sat Prundeni ar fi pe 24 octombrie. Cei de la Asociaţia pentru Cultul Eroilor Vâlcea îi vor strânge atunci pe toţi cei şapte veterani de război care încă mai trăiesc în sat şi-i vor premia. O să-i adune şi pe cei din Scundu, aşa că numărul veteranilor se va înmulţi considerabil. Vor fi aduşi cam 20. „Vor fi şi vedete“, asigură primarul. Inclusiv moderatori celebri. „Am şi de la TVR, am şi de la Realitatea, am şi de la OTV... Stai, dom’le, liniştit că toată lumea vine pentru bani, ce dracu’!“, râde Horia Horăscu.

OPINIA SATULUI

De la câmp la micul ecran

Mulţumiţi că au asfalt de ceva vreme şi că mai merg bătrânii la centrul de zi făcut de primar, să- tenii din Prundeni zic că treaba-i bună şi că „Horăscu îşi merită statuia!“. Numai de-ar discuta pe la noul post TV din sat ce-i fră- mântă şi pe ei mai mult: că nu-s subvenţii sau că nu-şi mai pot vinde vinul în stradă, la poartă. Tanti Geta recunoaşte. Se uită la „diferite filme care-i plac“, după cum defineşte Margareta, vecina ei, telenovelele. Despre televiziunea lui Horăscu: „Aoleo, mă uit! Cum nu?“, zice tanti Geta.

„Primarul a făcut şi teatru aicea, în sat. Că nu numai intelectualii să se uite. Fiecare înţelege şi opera, şi teatru’...“, zice şi Margareta. Tanti Geta are însă o dilemă: dacă „Orele primarului“ vor fi de la 20.00 încolo, ea ce face cu filmele care-i plac? „Mă uit sau nu mă uit la ele“, vine simplu soluţia femeii. „Că mai uităm, mamă, şi de boală, şi de toate. Că la noi e de muncă mult, maică! Că e via, e porumbul. Anul ăsta s-a mai făcut una şi alta...“

CULISELE CNA

Cum a căpătat satul licenţa

În discuţiile purtate pentru obţinerea licenţei de la CNA, primarul Prundeniului şi-a exprimat dorinţa de a participa şi postul finanţat de la buget la campania electorală. „La televiziunile private se plătesc bani grei pentru asta. Dar la mine e liber! Tot eu îi dau un pahar cu apă“, zice Horăscu. Reacţiile la CNA au fost următoarele: Constantin Duţu i-ar fi zis lui Horia Horăscu: „Domnu’ primar, dumneavoastră aveţi o figură atât de charismatică încât trebuie să jucaţi într-un film, domnule!“. Iar Ioan Onisei ar fi întrebat de unde vin banii pentru post.

„Primarul de asta este ordonator de credite, să ştie să facă bani“, zice Horăscu. S-a deliberat câteva minute, apoi a fost chemat şi i-au zis „Felicită ri“. „Asta a fost satisfacţia mea!“, zice primarul. Potrivit legislaţiei, în momentul în care un alt post privat ar cere dreptul de a transmite în zonă, televiziunea din Prundeni s-ar desfiinţa.

PROGRAM Atracţia serii: trei ore cu primarul

Din grila de programe a postului sătesc: „Reporter în vatra satului“ („emisiunea va cuprinde muzica populară autohtonă locală, tradiţii şi obiceiuri locale...“), „Plaiuri mioritice“ („emisiune turistică, de cunoaştere a jude- ţului, a comunelor învecinate, a obiceiurilor şi tradiţiilor locale...“), „Omul în oglinda faptelor sale“ („emisiune ce îşi permite să aducă la cunoştinţa opiniei publice cele mai de seamă gospodării şi gospodari ai comunelor şi cele mai de seamă bucătărese“).

Rubrica „La dispoziţia dumneavoastră“ va cuprinde de la „activitatea socialpolitică a comunităţii, interviuri cu cetăţenii, dezbateri politice, invitaţi de seamă din viaţa politică centrală, judeţeană“, la „cununii civile şi religioase, activitatea sportivă, mondenităţi“. Însă punctul culiminat al fiecărei seri pe TV Sat vor fi cele nici mai mult, nici mai puţin de trei ore petrecute în compania primarilor de prin zonă, invitaţi la emisiunea „Orele primarului“. Difuzate, cu fală, de la 20.00 la 23.00.

FILOSOFIE. Când cetăţeanul nu vine spre cultură, trimiţi cultura peste el, unul din principiile ce-i structurează activitatea edilului VISE LA PRUNDENI

Jacuzzi la şcoală, eoliene pe câmp

Pe lângă post TV, primarul Prundeniului se mai laudă cu câteva proiecte demne de un sat high-tech. Cele cinci şcoli de pe raza comunei au fost modernizate. La baie apar chiar şi duşuri cu masaj, jacuzzi, radio, pentru elevii care se spală „într-un cadru organizat“.

Pe clădirea primăriei, vopsită în roşu („Cum altfel să iasă în evidenţă?“, explică primarul), în unele seri sunt proiectate jocuri de lumini şi laser („mai vin seara de la biserică copiii şi zic că e discotecă“, râde Horăscu). Există un centru de zi pentru bătrâni, cu cantină, maşină de spălat, duşuri şi alte acareturi.

Se ţin piese de teatru, de lăcrimează bătrânii satului, după cum unii martori susţin că s-ar fi întâmplat la „Năpasta“, după Caragiale.

Satul cu touch screen

La Prundeni, primarul cu bust de bronz vrea şi un campus preuniversitar cu 500 de locuri. Apoi, vrea să facă un serviciu de evidenţă a persoanelor din sat, de unde oamenii să-şi ia buletinele, paşapoartele, carnetele de şoferi. „În cinci minute au totul acilea. Şi vom avea un ghişeu unic unde omul să-şi rezolve problema. Avem acolo la intrare un testscreen din ăla (n.r. - touch screen), unde omul vine cu degetul şi-şi verifică activitatea. Numai ei să aibă acces, bineînţeles, că e o chestie de intimitate“.

Mai este un proiect de colectare selectivă a gunoiului („aştept să-mi vină maşina de nouă metri ca să ia gunoiul să-l ducă la compactat“), un parc industrial („un incubator de afaceri unde cetăţenii discută şi apoi vin la mine şi zic «Vreau o parcelă de atâta, fac o fabrică!»“), un centru pentru combaterea violenţei domestice şi, cireaşa de pe tort, un parc de centrale eoliene.

„Să scap de hoţii ăştia de la Electrica, dom’le. Aici şi în zona Voineasa sunt două zone unde vântul bate tare. Am discutat cu cineva de la Agenţia de Mediu şi mai avem doi parteneri interesaţi să vină să facem treaba asta aci. Eee, o nebunie de-a lui Horăscu...“, încheie primarul.

MOSTRĂ. Duşul cu masaj, unul dintre proiectele de succes din sat