Guvernul umblă iarăşi la valoarea taxei pentru maşinile noi, propunând o a treia formulă de calcul. „Sperietoarea“ taxei în varianta a doua le-a adus beneficii dealerilor: numărul înmatriculărilor de maşini noi a crescut în ianuarie cu 34,5%. Nemulţumirea producătorilor de maşini şi a cetăţenilor privind formula propusă de guvern pentru modificarea taxei pentru prima înmatriculare i-a determinat pe reprezentanţii executivului să anunţe o nouă formulă.
După o întâlnire cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale de mediu, premierul Călin Popescu- Tăriceanu le-a dat temă ministrului mediului, Attila Korodi, şi deţinătorului portofoliului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, să pregătească o nouă formulă pentru taxa de poluare auto care să aibă la bază calcule pe baza emisiilor de CO2 şi a altor noxe. Attila Korodi ne-a declarat ieri că noua formulă va regla actualele nemulţumiri ale producătorilor şi va aduce taxe mai mici pentru maşinile noi faţă de cele pentru autoturismele second-hand. „Este clar că problema valorilor mari propuse în prezent pentru maşinile noi va fi rezolvată, însă nu putem să nu ţinem cont şi de observaţiile Comisiei, adică să se plătească mai mult cu cât durata de viaţă a maşinii este mai mare“, ne-a declarat Korodi. Altfel spus, nivelul de poluare va fi elementul decisiv în calculul taxei, vechimea va mai echilibra sumele între cele plătite pentru înmatricularea maşinilor noi şi înmatricularea celor second-hand, iar capacitatea cilindrică a motorului nu va mai conta deloc. Sperietoare pentru cumpărătorii de maşini noi Korodi a precizat că un proiect din partea Ministerului Mediului ar putea fi gata în câteva zile, urmând ca documentul să fie discutat şi cu Ministerul Finanţelor. Reprezentantul Direcţiei de Taxe şi Impozite din Ministerul Finanţelor Mihai Hura susţine că proiectul va fi gata în maximum o săptămână şi jumătate. Proiectul propus până ieri de guvern pentru modificarea taxei auto, care prevede valori de peste 400 de euro pentru maşinile noi, i-a speriat pe doritorii de autoturisme noi, care au dat năvală la dealeri. Numărul înmatriculă rilor de maşini noi în România a crescut în ianuarie cu 34,5%, la 29.495 de unităţi, de la 21.931 de unităţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Asociaţiei Europene a Producă torilor de Automobile (ACEA).
DEFICIENŢE LEGISLATIVE Democraţii susţin că taxa este ilegală Democratul Radu Berceanu a afirmat ieri că încasarea taxei de primă înmatriculare de la „autoturismele personale“ s-a făcut ilegal, din cauză că o ordonanţă care modifica Codul Fiscal în 2006 ar fi precizat că taxa se aplică doar în cazul autovehiculelor comerciale. În actualul proiect de modificare a taxei, supus dezbaterii publice, sunt precizate categoriile de persoane care intră sub incidenţ a legii, printre acestea aflându-se şi persoanele fizice. Reprezentanţii guvernului susţin că Berceanu nu cunoaşte legea şi că normele de aplicare a Codului Fiscal arată clar că taxa se percepe şi în cazul persoanelor fizice.