Evenimentul Zilei > International > Bulgarul menţionat de SUA ca fiind corupt s-a dovedit a fi magistrat
Bulgarul  menţionat de SUA ca fiind corupt s-a dovedit a fi magistrat

Bulgarul menţionat de SUA ca fiind corupt s-a dovedit a fi magistrat

DUMA (Bulgaria). Secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a desemnat pe judecătorul special al Curții Penale Specializate, Andon Mitalov, ca angajat în acte de „corupție gravă”.

Potrivit Ambasadei SUA, în calitate de oficial, Mitalov a fost implicat în practici de corupţie care „subminează statul de drept și compromit serios independența instituțiilor democratice din Bulgaria”. Până în prezent, nu a fost dezvăluită nicio dovadă.

Mitalov este judecătorul care i-a permis şefului Rusofilii, Nikolai Malinov, acuzat de spionaj, să meargă în Rusia și să primească un ordin din partea președintelui Vladimir Putin. Judecătorul, soția sa Cornelia Stoikova-Mitalova și fiica lor Gergana au fost anunțate de Pompeo că le este interzis să intre pe teritoriul SUA.

Cu o zi mai devreme, ambasadorul SUA la Sofia, Herro Mustafa, a promis să anunțe, în câteva zile, un oficial implicat în corupție. Legile americane permit secretarului de stat să dezvăluie public numele oficialilor și ale familiei lor dacă sunt implicați, direct sau indirect, în acte grave de corupție.

„Acesta este primul astfel de anunț în Bulgaria și reafirmă angajamentul SUA de combatere a corupției în Bulgaria și la nivel mondial. Statele Unite continuă să sprijine populația Bulgariei în lupta împotriva corupției. Departamentul de Stat va folosi aceste prerogative pentru a promova punerea sub acuzare a persoanelor corupte din regiune și la nivel global”, se arată în declarația lui Pompeo.

Parchetul bulgar nu a anunțat o anchetă de corupție împotriva judecătorului Mitalov. Cu toate acestea, la solicitarea lui Sotir Ţaţarov, a existat un control împotriva sa de către inspectoratul Consiliului Judiciar Superior. Fostul procuror-șef a suspectat că nu este în regulă decizia lui Mitalov din noiembrie anul trecut de a îl lăsa pe Nikolai Malinov în Rusia. Potrivit lui Ţaţarov, acuzatul ar fi trebuit să solicite mai întâi permisiunea procurorului de supraveghere; instanţa nu a aşteptat sentinţa, ci a permis direct călătoria.

Mitalov a fost anchetator militar, apoi procuror și în cele din urmă avocat. În 2013, a depus documente pentru revenirea sa în sistemul judiciar în calitate de judecător. (RADOR)