Bulgarii, neinteresati de alegerile europene

Bulgarii, neinteresati de alegerile europene

Primele alegeri bulgare pentru Parlamentul European (PE), programate sa aiba loc duminica, 20 mai, nu au captat interesul cetatenilor din statul proaspat intrat in UE: doar 30%-35% dintre alegatori vor veni la vot, potrivit sondajelor de opinie care arata ca prezenta estimata a scazut cu cateva procente din luna februarie a acestui an.

Aceleasi cercetari sociologice sugereaza ca Partidul Socialist (BSP) are sanse sa castige cele mai multe mandate de europarlamentar, fiind urmat de Cetatenii pentru Dezvoltarea Europeana a Bulgariei (GERB), noua grupare condusa de primarul Sofiei, Boiko Borisov.

Ca si in cazul celorlalte state care au aderat la UE in 2004, campania electorala din Bulgaria a fost dominata de teme interne - in special coruptia si saracia pe care guvernul condus de socialistul Serghei Stanisev este acuzat ca nu ar fi reusit sa le combata eficient.

Cap de afis in timpul campaniei a fost scandalul de coruptie in care sunt implicati ministrul socialist al economiei - acum autosuspendat -, directorul Biroului National de Investigatii, regia de termoficare din Sofia si compania nationala de tutun, care detine monopol de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar si asa insa, un sondaj al agentiei independente MBMD arata ca socialistii ar putea obtine cinci sau sase dintre cele 18 mandate de europarlamentar destinate Bulgariei.