Oficialii de la Sofia se aşteaptă ca presupusele moaşte ale sfântului, descoperite luna trecută, să facă minuni pentru turismul bulgar.
Arheologii şi clericii bulgari sunt convinşi că rămăşiţele pământeşti găsite luna trecută, pe insula Sf. Ivan, din Marea Neagră, aparţin Sfântului Ioan Botezătorul, iar oficialii de la Sofia şi-au propus să profite de pe urma acestei descoperiri.
Însuşi ministrul de finanţe, Simeon Djankov, ateu declarat, a spus că moaştele - între care un fragment de craniu şi un dinte - pot aduce bani la buget. "În ceea ce priveşte aducerea de venituri, potenţialul este evident", a spus Djankov, citat de publicaţia "The Wall Street Journal".
Investiţii pentru atragerea turiştilor
Zeci de milioane de euro au fost deja alocate în vederea amenajării zonei pentru mult-aşteptatul val de vizitatori din ţările ortodoxe vecine. Constructorii lucrează la extinderea Portului Sozopol şi la amenajarea unei noi parcări, ghidurile turistice sunt rescrise, iar pe drumuri au apărut noi semne şi indicatoare care-i îndrumă pe turişti spre moaşte.
Arheologul care a făcut descoperirea, Kazimir Popkonstantinov, este considerat un erou naţional şi, la rândul său, susţine vehement autenticitatea moaştelor. Unii experţi sunt însă sceptici în această privinţă şi nici nu văd descoperirea ca pe o mană cerească pentru turismul bulgar.
Michael Hesemann, istoric care ajută Vaticanul să evalueze vechimea relicvelor religioase, spune că moaştele "par să fie autentice", dar că nu au acelaşi potenţial de atragere a turiştilor ca alte descoperiri din lumea creştină, precum Giulgiul din Torino, de exemplu.
Cu toate acestea, biserica de pe insula Sf. Ivan este vizitată zilnic de peste 3.000 de persoane, faţă de numai 100 înainte de descoperirea moaştelor, iar lumânările se vând în număr-record, mai scrie "The Wall Street Journal". "O astfel de descoperire are loc, probabil, o dată la două sute de ani. Avem dovezi clare că moaştele găsite, în iulie, pe insula Sfântul Ivan sunt autentice. Sunt absolut convins că această descoperire este foarte importantă pentru întreaga lume creştină." KAZIMIR POPKONSTANTINOV, arheolog