Bulgarii aleg deja o vacanță activă de vară

Sursa foto: Marcus Aurelius | Dreamstime.com

După ridicarea restricțiilor din cauza pandemiei, numărul de călătorii pe care le fac bulgarii a explodat efectiv, din ce în ce mai mulți aflându-se în locuri destul de îndepărtate de Bulgaria.

Acest lucru este valabil deja și în cazul vacanței de vară, deși prețurile au crescut diferit în lume și mai ales în Europa în ultimii ani. Și acest lucru continuă. Din ce în ce mai mulți bulgari aleg o vacanță de vară care nu e doar pentru stat pe plajă, ci și o oportunitate de a vizita obiectivele turistice.

Cu toate acestea, destinațiile tradiționale de plajă rămân cele mai căutate în perioada verii, iar rezervările timpurii ocupă o pondere din ce în ce mai mare. Prețul rămâne important când se face alegerea, dar sunt din ce în ce mai căutate oferte pentru vacanțe active. Croazierele intră și ele în vogă.

Undeva, în perioada verii. Unde merg bulgarii

Interesul pentru vacanțe după ridicarea restricțiilor din cauza pandemiei crește cu fiecare an care trece, iar destinațiile dorite sunt din ce în ce mai numeroase, potrivit datelor touroperatorilor.

Cea mai mare cerere este pentru destinațiile tradiționale de plajă, de vară - Grecia, Turcia și Albania, dar turiștii bulgari își lărgesc cercul și se îndreaptă tot mai categoric către destinații îndepărtate - Orientul Îndepărtat, America de Sud, Caraibe și destinații precum Seychelles, Zanzibar, Madagascar, Kenya, Mauritius etc. Asta arată datele lui Dimităr Baltov, vicepreședinte al Uniunii Viitor pentru Turism și proprietar al Rual Travel.

O tendință din ce în ce mai distinctă, spre deosebire de anii precedenți, este aceea că mulți bulgari aleg călătorii de croazieră, unde raportul preț-calitate este garantat, a comentat Pavlina Ilieva, președinte al Uniunii și manager al Apollo. Svidna Dineva, manager al Loyal Travel, plasează Turcia, Grecia și Italia printre cele mai căutate destinații.

Hotel Turcia. Sursa: Royal Garden Beach

Cât timp vor putea sta la plajă bulgarii?

Cea mai căutată vacanță în rândul bulgarilor, pentru care apelează la serviciile agențiilor de turism, este vacanța de o săptămână. Acesta este formatul pe care aproape întotdeauna îl aleg familiile. Rumiana Ljubenova de la Welcome Travel notează că, având în vedere că mulți bulgari lucrează de la distanță și pot îmbina utilul cu plăcutul, se observă și o prelungire a acestei perioade, călătoriile de 10 și 14 zile devenind din ce în ce mai frecvente.

„Turiștii bulgari s-au învățat să beneficieze de o calitate bună a serviciilor și acesta este motivul pentru care privesc dincolo de granițele țării”, explică Svidna Dineva. Un factor în luarea deciziei privind locul în care să-ți petreci vacanța este și ceea ce oferă în plus stațiunile și hotelurile respective - divertisment, oportunități pentru tururi de vizitare. Turiștii caută cu siguranță mai multe de văzut și de experimentat, mai multe locuri în care să ajungă, adaugă ea.

Care sunt prețurile și cum se stabilesc

După prăbușirea întregului sector, la începutul pandemiei, a urmat mai întâi o creștere lină, apoi o creștere bruscă a prețurilor, ca urmare a inflației. Acest lucru a făcut ca vacanța preferată a mii de bulgari în Grecia vecină să fie mai scumpă, ceea ce a încălcat tradiția de planificare și rezervare în ultimul moment. Datele de la operatorii de turism arată că această practică este tot mai prezentă.

În general, prețurile sunt în medie cu 15% mai mari decât vara trecută în Turcia, Grecia și chiar în Albania. „Așa că anul acesta turiștii de vor odihni pe mai mulți bani”, rezumă Dineva. Potrivit acesteia, principalul motiv pentru aceasta nu este creșterea cererii, ci creșterea prețurilor de cazare și la alimente. „Celălalt motiv este forța de muncă – atât aici, cât și în străinătate există o lipsă uriașă de personal în turism, care afectează și prețul din cauza creșterii costurilor cu forța de muncă”, adaugă ea.

În plus, din luna iulie, dacă nu intervine o modificare între timp, TVA-ul pentru turism revine la cota standard de 20%, de la 9% în prezent. „În orice caz, acest lucru va afecta prețurile, mai ales pentru cei care oferă pachetele în Europa, unde există TVA de marjă, iar 20% este un procent serios”, a comentat Dineva. Ea amintește că toate contractele au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta și cu siguranță nu a fost luată în considerare această modificare, ceea ce va cauza probabil pierderi operatorilor de turism, deoarece o parte nu vor putea modifica condițiile convenite și pachetele vândute.

Cât plătesc bulgarii pentru o vacanță

Această creștere a prețurilor, care se observă în fiecare an, îi face pe mulți bulgari să-și schimbe obiceiurile și să facă rezervări din timp. Potrivit lui Dineva, ponderea acestor persoane a crescut drastic de la precedentele 20-25%. Ea adaugă că înscrierile, în special pentru Grecia și Turcia, încep deja la sfârșitul anului anterior, motivul pentru aceasta este de a se obține o ofertă mai bună pentru un hotel mai bun, iar în plus, prețul pentru vacanța de vară este achitat eșalonat.

Planificarea timpurie a călătoriilor este o practică de lungă durată și putem afirma că 40% până la 50% din rezervări pentru destinațiile de vacanță se datorează rezervărilor timpurii, spune Rumiana Ljubenova, de la Welcome Travel. Aceste rezervări timpurii au ca rezultat o reducere de 10-15% la tarifele obișnuite și includ de obicei plata unui avans de aproximativ 30%.

Pavlina Ilieva adaugă că pentru destinațiile de masă prețul a fost întotdeauna determinant, dar aceasta nu este întotdeauna alegerea potrivită. Ea subliniază că ar trebui să se aibă în vedere securitatea și raportul calitate-preț. Ee crede că și călătorii care plătesc prețuri mai ridicate fac deja o alegere informată cu privire la rută și cine este operatorul de turism. Ea reamintește că pentru a-i ajuta pe turiști să afle cine este operatorul de turism, dacă are licență valabilă etc., Ministerul de resort ține Registrul Național al Touroperatorilor și Agenților de Turism Autorizați.

Sursa foto: Dreamstime

Mare, plajă și all inclusive

Cu toate că, recent, experții din sector au observat că popularitatea regimului all-inclusive se estompează în Bulgaria, bulgarul de vârstă mijlocie care merge în vacanță în străinătate alege exact acest tip de masă. Rumiana Liubenova definește acest grup de turiști drept tradiționaliști, care se ghidează după regula „mare, plajă cu nisip și all inclusive”. Spre deosebire de clienții operatorilor din turism mai tineri, care experimentează și se îndreaptă către destinații îndepărtate, pline de experiențe, care cresc adrenalina.

Ea remarcă, de asemenea, creșterea interesului pentru croazierele care oferă un serviciu complex - mese de tip pensiune, acces la plajă, excursii, sport, spa și posibilitatea de a vizita mai multe țări într-o singură călătorie.

Tipul de vacanță de vara variază în funcție de interesele turiștilor. „Noi suntem un popor curios, căruia îi place să viziteze, să cunoască, să guste, dar și să se relaxeze pe plajă și în centrul SPA”, subliniază Liubenova.

Observațiile lui Svidna Dineva sunt că există o cerere din ce în ce mai mare pentru hoteluri de lux și servicii eferente, cum ar fi vizitarea obiectivelor turistice și altele. Acesta este și motivul pentru care alegerea în principal a hotelurilor de 3 stele a fost acum înlocuită cu cele de categorie superioară.

Albania la orizont

Albania se află în ofertele agențiilor de turism de cel puțin un deceniu, mai ales cu circuire, inclusiv de Revelion. Turiștii erau cazați de obicei în hotelurile de lux de pe litoral, de către localnicii care își făceau astfel bani. Treptat au apărut și vacanțele de vară cu transport organizat și apoi individual, iar în ultimii doi ani interesul pentru vacanțele la mare în această țară a crescut foarte mult. În vara anului 2023, acest lucru s-a dovedit a fi deosebit de la modă, dovadă fiind numeroasele fotografii de pe rețelele de socializare. Acest interes a arătat și prețurile deja destul de lipsite de modestie de pe cele mai populare plaje.

Marea este curată în această parte, oferta este de bună calitate, sunt deja multe hoteluri bune, mâncarea este delicioasă, plaja superbă, serviciile sunt la un nivel bun, rezumă Dineva relevanța destinației.

Interesul a ajuns acum în punctul în care sunt oferite și programe charter. "De câțiva ani, încercăm să impunem această destinație pe piața bulgară. Am estimat că interesul este deja suficient pentru a oferi un program charter", spune Gorcho Pasev de la Abax. Programul va funcționa în perioada 11 iunie - 17 septembrie. Explicația sa pentru acest interes este că și coasta Adriatică a Albaniei oferă tot ce visează turiștii bulgari - mare azurie, o plajă largă, mâncare excelentă și facilități hoteliere la prețuri accesibile. Prețurile pentru o vacanță de o săptămână variază în funcție de locul de cazare și de masă, dar sunt comparabile cu cele dintr-o altă destinație preferată - Turcia - 900-1000 de leva.

(Articol de Tatiana Dimitrova, Dnevnik; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)