Oamenii din Bulgaria aprobă construcția de noi instalații nucleare și conducte de gaz. Aceasta arată un studiu pe teme și probleme legate de energie, realizat de Centrul Național de Cercetare Parlamentară.
Peste 56% aprobă construirea Centralei Nucleare Belene, cel mai mare sprijin fiind acordat de persoanele informate și de bulgarii de peste 50 de ani, susținători ai tezei independenței energetice a Bulgariei potrivit cărora țara are nevoie de o a doua centrală nucleară.
Construcția gazoductului Balkan Stream a întâmpinat și mai mult sprijin, proiectul fiind aprobat de aproape două treimi din participanții la sondaj. Peste 63 la sută sunt pentru legătura de gaze cu Grecia, prin care se așteaptă să vină și gazul lichefiat american.
De o aprobare mare se bucură și ideea construirii de noi facilități la Centrala Nucleară Kozlodui - 61,8% dintre respondenți o susțin.
„Nu” pentru închiderea centralelor termice
Numai tinerii cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani, cei fără studii și care locuiesc în capitală, sunt mai sceptici. 80% dintre intervievați sunt de părere că statul ar trebui să joace un rol semnificativ în construirea unor surse de energie ecologice și eficiente.
Aproape 60% nu sunt de acord cu închiderea centralelor termice și pierderea ulterioară a locurilor de muncă. 30,9% dintre ei preferă să se găsească o opțiune de compromis, în care sănătatea și munca oamenilor să nu intre în conflict.
Ei spun că dacă trebuie să aleagă între un aer mai curat și centrale termice, vor prefera ca centralele să funcționeze.
Liberalizarea energiei
Potrivit unui procent de 54% dintre participanții la sondaj, piața liberă de energie electrică pentru gospodării va reduce prețurile la electricitate din cauza concurenței dintre furnizori.
Mai mult de jumătate din populația din Bulgaria se teme că liberalizarea va crește riscul de fraudă și de furnizori neloiali. 46% au răspuns că ieșirea pe piața liberă va fi asociată cu costuri suplimentare pentru gospodării. Sondajul arată, de asemenea, că în Bulgaria gospodăriile sunt încălzite în principal cu electricitate și lemn - respectiv 54,7 și 39,1%. 13,3 și 10,3 la sută se bazează pe încălzire centrală și cărbune.
Sursa: Rador. Traducerea: Mirela Petrescu