Guvernul interimar al Bulgariei, condus de premierul Gheorghi Bliznaşki, a aprobat ca parte a conceptului „Bulgaria în NATO – 2020” abandonarea utilizării avioanelor de luptă şi elicopterelor de fabricaţie rusă, a relatat luni, în versiunea sa electronică, ziarul sofiot Trud, citat de agenţii internaţionale de presă, citate de Agerpres.

În cadrul acestui program, la sol vor rămâne 15 avioane MiG-29, şase avioane MiG-21 şi 14 bombardiere Su-25. Ca urmare, mai mult de 300 de piloţi şi ingineri îşi vor pierde locurile de muncă, potrivit ziarului menţionat.

Autorităţile bulgare intenţionează să înlocuiască avioanele ruseşti cu opt noi avioane de luptă, urmând să aloce pentru achiziţionarea acestora aproximativ 600 milioane de leva (circa 300 milioane de euro).

Unii experţi au atras atenţia că din aceste fonduri ar putea fi cumpărate doar avioane F-16 vechi, în timp ce un avion de luptă nou ar putea să coste mult mai mult.

„Nu este clar deocamdată cum se vor duce negocierile pentru achiziţionarea unor F-16 second-hand. În 2013, Bulgaria intenţiona să le cumpere de la Portugalia. Mai există cel puţin două opţiuni – direct de la guvernul SUA sau de la Grecia, care a cumpărat avioane noi şi este dispusă să se debaraseze de cele vechi'”, scrie ziarul bulgar, citat de TASS.