Bulgaria, ţinta expansiunii economice ruseşti

Bulgaria, ţinta expansiunii economice ruseşti

Rusia şi-a confirmat dorinţa de expansiune economică în Bulgaria, ţară cu care întreţine raporturi tradiţionale, pe fondul unor critici americane privind riscul unei "manipulări politice", comentează France Presse.

Pentru prima oară de la căderea comunismului, Federaţia Rusă a inaugurat miercuri, la Sofia, o importantă expoziţie în care sunt prezentate cele mai bune produse ale industriei sale, în prezenţa vicepremierului rus Serghei Sobianin şi a premierului bulgar Serghei Stanişev. La expoziţie participă aproximativ 100 de companii ruseşti.   „Este un fapt simbolic, deoarece astfel de manifestări nu au mai fost organizate de 20 de ani“, a declarat Sobianin, dând asigurări că „Bulgaria este unul dintre principalii parteneri ai Rusiei în Balcani“. În prezent, „Rusia apreciază mult cooperarea reciproc avantajoasă cu Bulgaria“, a scris premierul rus, Vladimir Putin, într-un mesaj special conceput pentru acest eveniment.

În calitatea sa de preşedinte al Rusiei, Putin obţinuse în cursul vizitei făcute în Bulgaria, în luna ianuarie, promisiunea Sofiei că va participa la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, concurentul proiectului Nabucco, preferat de Uniunea Europeană.

South Stream, la care au aderat Serbia, Ungaria şi Grecia, va traversa Marea Neagră din Rusia până în Bulgaria, de unde va pleca pe două rute - nord-vestică şi sud-vestică - aflate actualmente în studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News