Bulgaria, sub dreapta premierului Borisov

Bulgaria, sub dreapta premierului Borisov

Formaţiunea de guvernământ de la Sofia controlează, după prezidenţialele de duminică, principalele instituţii centrale şi primăria capitalei.

Victoria lui Rosen Plevneliev în turul doi al prezidenţialelor din Bulgaria, organizat duminică, închide cercul puterii pentru GERB, partidul de guvernământ de la Sofia.

Formaţiunea înfiinţată în urmă cu doar şase ani de Boiko Borisov, actualul premier bulgar, controlează acum ţara atât la nivel central, cât şi local, după ce candidaţii GERB, acronim pentru Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, s-au impus în cursa pentru primăriile din majoritatea localităţilor din Bulgaria.

Sofia şi Plovdiv, principalele oraşe bulgare, vor fi în următorii patru ani administrate de primari ai partidului de centru-dreapta.

Putere pe toate planurile

Presa bulgară subliniază că este pentru prima dată în ultimele două decenii când un partid politic nu numai că îşi menţine poziţiile câştigate, dar le şi consolidează. GERB controlează acum preşedinţia, guvernul, parlamentul, capitala Sofia, alături de majoritatea administraţiilor locale. Nici vorbă "să i se aplece partidului de atâta putere", a răspuns Boiko Borisov unui ziarist, după publicarea rezultatelor turului doi al alegerilor de duminică.

"Rezultatele foarte bune obţinute de candidaţii noştri în aceste vremuri de criză echivalează cu un vot de încredere dat politicilor noastre. Acestea mai arată că putem asigura o stabilitate financiară în timp ce alte ţări sunt în pragul falimentului", a subliniat premierul.

Partidul lui Borisov, fostă gardă de corp a dictatorului comunist Todor Jivkov, a câştigat alegerile din 2009 cu o agendă centrată pe lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate şi îmbunătăţirea nivelului de trai. Într-adevăr, în ultimii doi ani, numărul operaţiunilor poliţiei împotriva organizaţiilor mafiote a crescut semnificativ, ca şi cel al interlopilor trimişi la închisoare. Popularitatea lui Borisov îşi are originea şi în atitudinea de om al poporului pe care şi-o cultivă în numeroasele apariţii în mass-media.

Fără securişti în diplomaţie

Plevneliev, cel care s-a dezvoltat ca om politic în umbra lui Boiko Borisov, a obţinut în scrutinul de duminică 52,5 la sută din voturi, învingându-şi contracandidatul, socialistul Ivailo Kalfin, care a beneficiat de 47,4 procente din preferinţele electoratului.

În prima conferinţă de presă de după publicarea rezultatelor parţiale, Plevneliev, care va fi secondat de Margarita Popova în tandemul prezidenţial, a promis populaţiei rezultate clare în timp scurt.

Încă din prima zi, a mai subliniat Plevneliev, porţile palatului prezidenţial vor fi deschise pentru instituţiile care îi reprezintă pe cetăţenii de rând şi pentru oficialii administraţiilor locale. El a mai lăsat să se înţeleagă că va sprijini iniţiativa ministrului de externe, Nikolai Mladenov, pentru revocarea tuturor ambasadorilor ce au colaborat cu fosta securitate şi care până acum fusese blocată de preşedintele în exerciţiu, socialistul Gheorghi Părvanov, care de asemenea a colaborat cu securitatea, sub numele de cod Goţe. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Dlm3Aq4ibdQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Rezultatele foarte bune obţinute de candidaţii noştri în aceste vremuri de criză reprezintă un vot de încredere dat politicilor partidului." BOIKO BORISOV, premierul bulgar

AVERTISMENT

Un pericol pentru democraţie

Într-un interviu acordat portalului Novinite, Maria Pîrgova, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Sofia, avertizează că monopolul pus pe putere de partidul lui Borisov reprezintă un pericol real pentru democraţia bulgară.

"Concentrarea masivă a puterii în mâna unui singur partid, chiar mai mult, în mâna unui singur om, premierul Boiko Borisov, este o realitate periculoasă pentru ţară. Orice sens al separării puterilor în stat ar dispărea, iar spiritul Constituţiei bulgare ar avea de suferit", a subliniat Pîrgova.

Ea a explicat că succesul formaţiunii de guvernământ la alegerile prezidenţiale şi locale recente, în pofida contextului economic dificil, se datorează mesajelor populiste cu care GERB a bombardat electoratul.

"Alegerile şi politica sunt acum lăsate pe mâna electoratului cu viziuni înguste care cade uşor pradă acestor politicieni populişti", a adăugat ea.

Lipsa unor lideri fermi ai Partidului Socialist, principala formaţiune de opoziţie, a avantajat, de asemenea, GERB, a concluzionat Pîrgova.