Majoritatea victimelor traficului de persoane din Salonic provin din Bulgaria. Potrivit datelor obţinute din Acțiunea Specială pe care organizaţia neguvernamentală ARSIS o desfăşoară în colaborare cu Centrul Național de Solidaritate Socială (EKKA) începând cu luna ianuarie 2024, cei mai mulți sunt bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, căsătoriți, au familii în țara de origine şi vin în Grecia din motive economice. Pe lângă Bulgaria, au fost înregistrate și persoane originare din România.
Acțiunea specială se desfășoară în cadrul programului „Servicii de coordonare pentru victimele traficului de ființe umane în Balcanii de Sud-Est” și este implementată pe lângă Grecia, şi în Bulgaria de către Serviciul de Stat pentru Protecția Copilului și organizaţia A21, și în România împreună cu organizaţii care oferă asistenţă pe timpul implementării acestei acţiuni.
Victime ale traficului de persoane din Bulgaria și România
Potrivit acelorași date, în Salonic au fost identificați și minori cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani. Multe dintre aceste persoane trăiesc pe străzi, în timp ce alții locuiesc în locuințe necorespunzătoare sau sunt găzduiți de compatrioți de-ai lor în apartamente.
În Atena, majoritatea victimelor traficului de persoane sunt din România și sunt preponderent femei, cu vârste cuprinse între 18 și 81 de ani. În timpul intervențiilor în stradă au fost identificați minori, chiar și sugari, însoțiți de un presupus părinte sau tutore.
Principala formă de exploatare a persoanelor identificate este prin muncă și cerșetorie forțată. Multe dintre victimele potențiale sunt romi, iar unii par să se confrunte cu o formă de dizabilitate (de exemplu, locomotorie) sau alte probleme grave de sănătate.
Serviciile primite de persoanele identificate de echipele Streetwork includ suport psihosocial, furnizarea de produse de bază și seturi de igienă, cazare de urgență și trimiterea victimelor către unități de cazare pe termen lung, trimitere către servicii de consiliere juridică și reprezentare, conectarea victimelor cu serviciile medicale și de sănătate mintală, precum și cu alte servicii publice și agenții de sprijin.
Coordonare între autorități
Durata Acțiunii Speciale este de 24 de luni și se preconizează că implementarea acesteia va contribui semnificativ la crearea de bune practici între autoritățile elene și țările din care provin victimele (Bulgaria și România), precum și la consolidarea mecanismelor transnaționale de identificare și sprijinire a victimelor.
Acțiunea Specială „Servicii de coordonare pentru victimele traficului de persoane în Balcanii de Sud-Est” este inclusă în „Programul Grecia – Fondul de securitate internă 2021-2027”, în Obiectivul special „Prevenirea și combaterea criminalității” și este cofinanţată de Uniunea Europeană.
De notat că data de 18 octombrie a fost instituită drept Ziua Europeană împotriva Traficului de Ființe Umane și este dedicată informării și conștientizării cetățenilor cu privire la una dintre cele mai grave forme de încălcare a drepturilor omului, care afectează milioane de oameni în Europa și în jurul lume.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / voria.gr