Bulgaria se așteaptă la creșterea inflației în 2025. Statul vecin și-a propus să adere la euro în 2026

Bulgaria SURSANFOTO: Dreamstime.com

Inflația va crește ușor, în Bulgaria, anul viitor, estimează Banca Naţionale a statului vecin (BNB). Anul acesta, în septembrie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 1,2%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani.

 

Procesul de reducere a acestui indicator va continua până la finalul anului, apreciază bancherii. Ulterior, însă, din primul trimestru al anului viitor își va relua creșterea, pe fondul majorării veniturilor.

Inflația va crește în Bulgaria

Bulgaria și-a propus, spre deosebire de România, să adere la moneda unică europeană în 2026. Este un proiect politic care la București a fost abandonat încă din 2017. Guvernul Ponta a asumat ca țintă de aderare la moneda euro luna ianuarie ianuarie 2019. În 2016, guvernul condus de Dacian Cioloș a îndeplinit criteriile de convergență de la Maastricht.

Cu toate acestea, în 2017, guvernele PSD au abandonat proiectul și termenul asumat 1 ianuarie 2019. Politicienii nici măcar nu au mai adus în discuție subiectul. Pe de altă parte, în ciuda instabilității politice, vecinii bulgari fac eforturi pentru a reuși să respecte termenul de aderare, chiar dacă inflația îi cam încurcă.

Potrivit informațiilor furnizate de Banca Națională a Bulgariei (BNB) decelerarea inflației va continua până la finalul acestui an. Indicele va crește, însă, ușor, în primul trimestru din 2025. Majorarea vine pe fondul creșterii veniturilor, care va duce la sporirea consumului intern. Astfel, economiștii apreciază că va fi pusă presiune pe preţurile la servicii şi alimente.

Conform Băncii Naționale a Bulgariei, consumul privat solid şi majorarea costurilor cu forţa de muncă sunt principalii factori care agravează inflaţia.  Bancherii se așteaptă la o creștere a prețurilor pentru servicii şi alimente. Totuşi, oficialii din statul vecin nu au dat cifre exacte privind nivelul inflaţiei din 2025.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Estimările BNB pentru primul trimestru

De la 1 ianuarie 2025, este așteptat ca inflația din Bulgaria să crească. Acest lucru se va datora majorării salariului minim, cu 15%, de la 933 la 1.077 leva. De asemenea, sunt prevăzute majorări salariale de 30-50% la Ministerul de Interne şi cel al Apărării. În cazul profesorilor din învăţământul preuniversitar şi universitar se așteaptă ca majorările salariale să ajungă până la 20%.

Ministerul de Finanţe din țara vecină a propus amânarea creşterilor salariale în sistemul public până în 2026. Acest lucru va fi necesar pentru a gestiona deficitul bugetar care se așteaptă să ajungă la 12 miliarde de leva. Măsura este menită să menţină inflaţia sub pragul de 2% pentru a sprijini eforturile Bulgariei de aderare la zona euro.

Banca Națională a Bulgariei a arătat că politicile guvernamentale din ultimii ani, inclusiv sporirea plăților sociale, a compensațiilor pentru angajații sectorului public, dar și majorarea salariului minim au dus la creșterea consumului în gospodării. Acest lucru a stimulat inflația, în special în zone sensibile precum serviciile.

BNB a scos în evidenţă impactul deficitului bugetar, finanţat prin emisiuni guvernamentale, asupra menţinerii unui nivel ridicat de lichidităţi în băncile din Bulgaria.

Euro. Sursa foto: pixabay

Inflația încurcă aderarea Bulgariei la euro

Bulgaria, spre deosebire de România, a făcut o prioritate din aderarea rapidă la zona euro. În ciuda situației de instabilitate politică, chiar dacă inflația pune probleme, agenţia de evaluare financiară Moody's se aşteaptă ca Sofia să adere la zona euro până la începutul anului 2026.

Eforturile țării vecine de a adopta euro reprezintă un factor pozitiv în analiza profilului de creditare al ţării, alături de nivelul scăzut al datoriei şi apartenenţa la UE. Perspectiva stabilă atribuită ratingului Bulgariei este legată de riscurile echilibrate şi este influenţată de efectele pozitive ale potenţialei adoptări a euro, arată Moody's

Această perspectivă stabilă depinde, de asemenea, de factori cum ar fi creşterea poverii datoriei, schimbări în capacitatea de împrumut şi riscurile legate de implementarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNNR).

Pe 12 aprilie, CE şi Bulgaria au semnat un acord de parteneriat pentru informarea populației privind trecerea la moneda unică europeană. Mai mult, Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la începutul lui 2024, designul părţii naţionale a monedelor euro bulgăreşti.